Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Americký ekonom a profesor na univerzitě Berkeley  Narozen 27.září 1932, Superior, Wisconsin (USA)  Byl studentem Ronalda Coase a Herberta Simona.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Americký ekonom a profesor na univerzitě Berkeley  Narozen 27.září 1932, Superior, Wisconsin (USA)  Byl studentem Ronalda Coase a Herberta Simona."— Transkript prezentace:

1

2  Americký ekonom a profesor na univerzitě Berkeley  Narozen 27.září 1932, Superior, Wisconsin (USA)  Byl studentem Ronalda Coase a Herberta Simona  V roce 1960 získává titul M.B.A. na univerzitě ve Stanfordu a roku 1963 Ph.D. na Carnegie-Mellon University  Jeden z nejznámějších ekonomů zabývajících se transakčními výdaji

3 2009 - Nobelova cenu za ekonomii analysis of economic governance, especially the boundaries of the firm analýza ekonomického řízení, zejména hranice firmy Rozvinul ekonomickou teorii zkoumající působení firmy - v jakých případech případech roste ochota subjektů vést své transakce - teorie firmy- struktura řešení konfliktů, směr investic firmy Transaction Cost Economics transakční výdaje (náklady)- dodatečné náklady na získání informací, náklady spojené se sjednáním a s realizací transakcí (čas, administrativní úkony, zprostředkovatelské náklady)

4 Např.: Při nákupu zboží mohou být transakčními náklady dopravné či poplatky za výměnu cizí měny, není jimi však vlastní cena zboží. Transakčními náklady obchodu s cennými papíry mohou být například makléřské poplatky, poplatky Středisku cenných papírů, atp.

5 The mechanisms of Governance (1996) Organization Theory (1990) The economic institutions of capitalism (1985) Díla:

6 Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_E._Williamson http://ciks.vse.cz/Edice/nobel/Williamson/default.aspx http://groups.haas.berkeley.edu/bpp/oew/ http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates /2009/williamson.html


Stáhnout ppt " Americký ekonom a profesor na univerzitě Berkeley  Narozen 27.září 1932, Superior, Wisconsin (USA)  Byl studentem Ronalda Coase a Herberta Simona."

Podobné prezentace


Reklamy Google