Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Analýza nákladů TNH 1 – (4.) seminář

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Analýza nákladů TNH 1 – (4.) seminář"— Transkript prezentace:

1 Analýza nákladů TNH 1 – (4.) seminář
Pavel Seknička

2 Celkové náklady Celkové náklady – představují nejnižší celkové výdaje potřebné k vyrobení každé úrovně vstupu q. TC rostou, když roste q. Platí: TC = FC + VC

3 Fixní náklady Fixní náklady (FC) představují celkové výdaje, které zaplatíme, které zaplatíme, i když se nevyrobí žádné výstupy, změny množství výstupu nemají na fixní náklady vliv.

4

5 Variabilní náklady Variabilní náklady (VC) představují výdaje, které se mění s úrovní výstupu, např. výdaje na suroviny, mzdy, palivo apod. a zahrnují všechny náklady, které nejsou fixní. Podle vztahu k úrovni výstupu (objemu produkce) rozlišujeme: Progresívní (nadproporcionální) VC, Proporcionální VC, Degresívní (podproporcionální) VC, Indiferentní VC, např. manka a škody.

6 Průměrné náklady Průměrné náklady (AC) označují celkové náklady vydělené počtem vyrobených jednotek. AC = TC/q

7 Základní pravidla Pokud jsou mezní náklady pod průměrnými náklady, průměrné náklady klesají, Jestliže jsou mezní náklady nad průměrnými náklady, průměrné náklady rostou, Pokud se mezní náklady rovnají průměrným nákladům, průměrné náklady dosahují svého minima.

8 Pravidlo substituce Pokud cena jednoho výrobního faktoru klesá, zatímco ceny ostatních výrobních faktorů se nemění, firmám se vyplatí nahradit nyní levný faktor za ostatní faktory, pokud se mezní produkty na korunu pro všechny produkty nevyrovnají.

9 Mezní náklady Mezní náklady (MC) jsou dodatečné náklady výroby, které musíme vynaložit na výrobu dodatečné jednotky vstupu.

10 Alternativní náklady Alternativní náklady jsou svou podstatou implicitní či skryté, jelikož jsou spojeny, resp. spočívají ve ztrátě možnosti využít svůj čas (vzácný ekonomický zdroj) jiným způsobem. Tyto náklady provedeného rozhodnutí označujeme jako náklady alternativ či ušlých příležitostí.

11 Transakční náklady Transakční náklady jsou náklady na provoz ekonomického systému, jsou jakousi analogií tření ve fyzikálních systémech, jejich existenci zdůvodňuje efektivnost. (L. Mlčoch). R. Coase (1937) definoval transakční náklady jako náklady využití trhu. Dahlman v roce 1979 charakterizoval transakční náklady jako „…náklady na vyhledávání a informace, náklady na vyjednávání rozhodování, náklady na dohled a prosazení.“ Transakční náklady jsou spjaty s omezenou racionalitou, která avizuje přítomnost transakčních nákladů. Do transakčních nákladů často zahrnujeme náklady shody či vyhovění (compliance náklady), jejichž součástí jsou i náklady administrativní náročnosti.


Stáhnout ppt "Analýza nákladů TNH 1 – (4.) seminář"

Podobné prezentace


Reklamy Google