Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projektový den s prvky OSV
Advertisements

Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Psychologie test.
Neverbální komunikace
Analytická psychologie
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
OSOBNOST.
Osobnost a temperament
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Obrazotvornost či představivost
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Přisvojit si hodnoty zákazníka a přizpůsobit své jednání (výzkum trhu -> vyhodnotit, o co je zájem) => potencionální zákazníci si určí hodnoty, které.
Psychologie osobnosti
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Podnikatelský nápad Nejlepším a nejpříjemnějším způsobem, jak vytvořit úžasný produkt či službu, je udělat něco, co chceš sám používat.
Teorie vzdělávání dospělých
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociologie pro SPP/SPR
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Teorie vzdělávání dospělých
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OSOBNOST sportovce Seminář.
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Prezentace – výklad učiva
Socializace Kejřová.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Temperament, charakter, motivace
Sociální psychologie.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Témata kognitivní psychologie
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Kejřová Psychologie.
Jak uhlík přišel na svět
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Žák

Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.

Typologie žáků podle vybraných složek osobnosti „Problémový“ žák Problémovým jedincem se stává ten, kdo reaguje v daném prostředí odlišně, než je běžně zvykem či normou. Jeho okolí hodnotí pouze výsledky, tj. jeho projevy, skutky a problémy, jež s ním mají. Vnímavost týká se vnímání a uvědomování si okolního světa, např. žáci si všimnou, že máte nový účes, chybí vám knoflík a jiné drobnosti, které ostatním žákům uniknou

Emocionálnost umožňuje prožívat hloubku emocí, vždy jde o reakce výrazné a silné Žáci vběhnou do třídy s křikem, smíchem, výskáním a netrvá dlouho a bouřlivě se pohádají a vybíhají z místnosti rozčílení. Vytrvalost někteří žáci když se rozhodnou něco dělat, tak to chtějí dělat teď hned a po svém, jdou vytrvale a neústupně za svým cílem

Přizpůsobivost ne každý jedinec má rád změnu, nedokáže snadno přecházet od jedné činnosti ke druhé, není flexibilní Extrovert jedinci rádi komunikují s lidmi, sdělují zážitky, myšlenky, vyhledávají lidskou společnost, pokud tuto možnost mají, jsou příjemní a milí Introvert komunikují spíš se sebou samým, vnitřně; přemýšlejí o tom, co se jim přihodilo, co zažili, co je napadá; nemají potřebu to sdělovat ostatním; využívají příležitostí být chvíli sami, pak jsou společenštější

Typologie žáků podle smyslového vnímání vizuál – vnímá očima, má rád schémata, barevné podtrhávání, často mluví o tom, co „vidí“, jak si něco „představuje“ … auditiv – vnímá sluchem, většinu toho, co učitel řekne, si zapamatuje, aniž by si musel psát učitelův výklad slovo od slova, vnímá barvu, dynamiku, rychlost řeči, často mluví o tom, co „slyšel“, jak něco „zní“ … kinestet – vnímá zážitky, prožitky, pocity, emoce, často mluví o tom, že to byl „super zážitek“, „to se musí zažít“ …

Styly učení žáků Styly učení = postupy při učení, které jedinec v daném období preferuje; postupy, které jsou svébytné svou orientovaností, motivovaností, strukturou, posloupností, hloubkou … povrchový – absolvovat daný předmět, vyhnout se neúspěchu, splnit požadavky reprodukováním učiva hloubkový – zájem o učivo, o obor; důležitost pro budoucí profesi, skutečně porozumět učivu strategický (utilitární) – získat co nejlepší známky, soutěžit s ostatními, uspět jakýmkoli způsobem