Výklad a cvičení VYPRAVOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Český jazyk (sloh) – 8. ročník
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na vypravování. Obsahuje stručnou definici prostého vypravování a reprodukce. Uvádí vhodné.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
JÁ A MOJE ŽENA.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Slohové postupy.
Osnova rozboru uměleckého textu
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Shoda přísudku s podmětem 2
Název materiálu: Vypravování
Ve středu jsem se svými spolužáky a s učiteli vyrazil na přátelskou návštěvu do Polska. Cesta trvala asi 4 hodiny a vedla do.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gramatika Vypravování
Vypravování.
VYPRAVOVÁNÍ.
Číslo v digitálním archivu školy
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Adaptační kurz
Věta.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VYPRAVOVÁNÍ.
Dopis od Boha.
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
TEORETICKÁ ČÁST VYPRAVOVÁNÍ. Vypravování – útvar slohového postupu vyprávěcího Využití  v umělecké literatuře – základ epických děl (povídek, románů,
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_17 Téma:Vypravování Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Vypravování, přímá řeč Stezka odvahy O prázdninách jsem byla na táboře v Lázních Libverdě. Bylo tam velmi hezky. Jednoho dne nám řekl vedoucí tábora: „Pátý.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Subjektivně zabarvený popis - líčení
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Souvětí, věta hlavní, vedlejší
Digitální učební materiál
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
PŘÍMÁ ŘEČ posouvá děj čtenář nebo posluchač se lépe vcítí do děje
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Písemná práce Základní informace.
VYPRAVOVÁNÍ Slohový útvar vyprávěcího postupu
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

Výklad a cvičení VYPRAVOVÁNÍ

JAZYK VYPRAVOVÁNÍ: spisovný i nespisovný (hovorový, slang …) slova citově zabarvená obrazná pojmenování (metafory, personifikace, přirovnání, nezvyklá slovní spojení archaismy slovesa vyjadřující činnost, děj (minulý čas)

SYNTAX (VĚTNÁ STAVBA): maximální rozmanitost, nepříliš složitá větná stavba, volnější (x odborný styl) převaha oznamovacích vět + věty tázací, rozkazovací, zvolací věty krátké, jednočlenné, neúplné => urychlení dějového spádu a zvýšení napětí (Rychle! Musím! Ale kam?) delší věty, složitější souvětí => uvolnění dějového napětí (úvod, závěr) věty časové – vyjádření časové posloupnosti !!! POZOR!!! Neopakovat„KDYŽ“ přímá řeč

PRÁCE S TEXTEM: Následující vypravování doplňte vhodnými slovesy uvedenými v závorkách: Loni v létě jsme vyjeli s kamarády na kolech k rybníku. Od rána (svítilo, hřálo, pálilo, sálalo) slunce a všechno (ukazovalo, slibovalo, přislíbilo), že se den opravdu (zdaří, vydaří, povede). Po příjezdu jsme se nejdřív (najedli, nasytili, posilnili), pak jsme (běhali, pobíhali, poskakovali, skotačili) na loučce. Někteří (trhali, hledali, vyhledávali) maliny. Potom jsme všichni (šli, naskákali, vstoupili) do rybníka. Ani jsme (nezpozorovali, neviděli, nepostřehli), že se obloha začíná (tmavět, temnět, zatahovat). Najednou začal (vát, foukat, zdvihat se, fičet) vítr, brzy se změnil ve vichřici, která (vála, foukala, svištěla, bouřila, burácela), až praskalo ve větvích. Rozpršelo se. Prudký déšť nás přímo (tloukl, bičoval, bil). (Schovali, ukryli, skryli) jsme se pod strom a trochu ustrašeně jsme (se dívali ,hleděli, pohlíželi, sledovali, pozorovali), jak se tvoří potůčky. Hromy (bouřily, burácely, tloukly, bily, rachotily, zněly) a blesky (se křižovaly, míjely, stíhaly jeden druhého). Teprve za dlouhou dobu bouře (skončila, přestala, ustala, ukončila se). Nasedli jsme na kola a (jeli, ujížděli, uháněli, pelášili) jsme domů.

ŘEŠENÍ: Loni v létě jsme vyjeli s kamarády na kolech k rybníku. Od rána (svítilo, hřálo, pálilo, sálalo) slunce a všechno (ukazovalo, slibovalo, přislíbilo), že se den opravdu (zdaří, vydaří, povede). Po příjezdu jsme se nejdřív (najedli, nasytili, posilnili), pak jsme (běhali, pobíhali, poskakovali, skotačili) na loučce. Někteří (trhali, hledali, vyhledávali) maliny. Potom jsme všichni (šli, naskákali, vstoupili) do rybníka. Ani jsme (nezpozorovali, neviděli, nepostřehli), že se obloha začíná (tmavět, temnět, zatahovat). Najednou začal (vát, foukat, zdvihat se, fičet) vítr, brzy se změnil ve vichřici, která (vála, foukala, svištěla, bouřila, burácela), až praskalo ve větvích. Rozpršelo se. Prudký déšť nás přímo (tloukl, bičoval, bil). (Schovali, ukryli, skryli) jsme se pod strom a trochu ustrašeně jsme (se dívali, hleděli, pohlíželi, sledovali, pozorovali), jak se tvoří potůčky. Hromy (bouřily, burácely, tloukly, bily, rachotily, zněly) a blesky (se křižovaly, míjely, stíhaly jeden druhého). Teprve za dlouhou dobu bouře (skončila, přestala, ustala, ukončila se). Nasedli jsme na kola a (jeli, ujížděli, uháněli, pelášili) jsme domů.

OŽIVENÍ VYPRAVOVÁNÍ: výstižná dějová slovesa (voda se valila, bublala, klokotala, přeskakovala) přirovnání ( modrá jako nebe, pilná jako včelka) metafory, personifikace (bílé čepice hor, slunce se usmívá) krátké věty (Sněží. Sláva! Hurá ven!) přímá řeč – pozor na pravopis

PŘÍMÁ ŘEČ: Máma volá: „Pojď domů, Pepíku!“ uvozovací věta přímá řeč „Pojď domů, Pepíku, (!)“ volá máma. přímá řeč uvozovací věta „Pepíku,“ volá máma, „pojď domů!“ přímá řeč uvozovací věta přímá řeč

Nevlastní přímá řeč = bez grafických znaků Nepřímá řeč= vedlejší věta Ne, nemůžu ji skrývat, myslí si Pavel. Polopřímá řeč = bez grafických znaků + sloveso ve 3.os. Ne, nemůže ji skrývat , myslí si Pavel. Použití: vnitřní monolog = úvahy a myšlenky postav Nepřímá řeč= vedlejší věta Pavel si myslí, že ji nemůže skrývat.

OSNOVA: I. ÚVOD - vystižení prostředí - seznámení s postavami - naznačení základní situace II. VLASTNÍ VYPRAVOVÁNÍ - zápletka - stupňování napětí - vyvrcholení (krátké, neúplné věty) - rozuzlení (řešení) III. ZÁVĚR - zobecnění nebo vyvození poučení

V následujícím textu označ úvod, zápletku, vyvrcholení, rozuzlení a závěr: Jednoho dne jsme se vracely s mou kamarádkou Renatou ze školy. Náš rozhovor se točil kolem tématu „Zločin a trest“. Poslední hodinu jsme totiž měli občanskou nauku a paní učitelka nám vyprávěla různé příhody, které se doopravdy staly. „Nejzajímavější byla o tom, jak ten manžel zavraždil tu svou ženu, viď?“ řekla Renata. „Ano,“ odpověděla jsem a dál myslela na zmrzlinový pohár, který jsme si šly domů připravit. Rodiče nebyli doma, a tak jsem pozvala Renatu k nám. Když jsme už stály před naším prahem, ozvaly se nějaké výkřiky a hlasy. Padl na nás strach, protože ty skřeky se ozývaly od nás, z našeho bytu. „Někdo tam je!“ pošeptala potichu Renata. „To není možné, vždyť naši odjeli a vrátí se až večer,“ odpověděla jsem. Byla v nás malá dušička, protože se za dveřmi schylovalo docela určitě k vraždě. Renata se nikdy moc nebála, a proto mi vzala klíče z ruky a pomalu začala odmykat. Cvak. Cvak. Dveře byly zamčené na dva západy. Co teď? Bylo sice odemčeno, ale co dál? Zůstaly jsme stát jako dva solné sloupy. Něco se přece musí stát. Pomalu a potichu jsme se tedy šouraly jako myšky do obývacího pokoje. Renata šla první, v ruce třímala kapesní nožík, který používala na pomeranče. Ruku měla vztyčenou a rázem se z ní stal hrdina. Jakmile dorazila do pokoje, ozval se mohutný smích. Vtrhla jsem za ní jako vítr. To snad ne!? To se mi asi zdá! V křesle, přistrčeném blízko k oknu, seděla naše babička. Spala. Ale co ty výkřiky, ty hlasy? Z televizní obrazovky se na nás mile usmívala hlasatelka a oznamovala, že příští část kriminálního seriálu „Zločin na zápraží“ uvidíme opět za týden. Když se nám podařilo babičku vzbudit a vysvětlit jí, co se stalo, rozesmála se na celé kolo. Společně jsme si oddechly. Konečně si můžeme připravit ten pohár! Naše babička se smála, ještě když jedla slíbený zmrzlinový pohár, pro který jsme vytrpěly tolik strachu. Zápletka Vyvrcholení Rozuzlení Závěr

Úkoly k předchozímu textu: 1. Vymysli název. 2. Vytvoř osnovu. 3. Jak je vyjádřeno dějové napětí? 4. Vyhledej přirovnání. 5. Vyhledej přímou řeč. Řešení: 1. Nečekaná návštěva, Pozvání na pohár, Zmrzlinový pohár, Jak jsem se bála… 2. Osnova: (příklad) I. Cesta ze školy a pozvání na zmrzlinový pohár II. 1. Hlasy za dveřmi 2. Strach 3. Babička a televizní seriál III. Zmrzlinový pohár 3. Dějové napětí – Co teď? Cvak. Cvak. 4. Přirovnání – Potichu jsme se šouraly jako myšky. Zůstaly jsme stát jako dva solné sloupy. 5. Přímá řeč – „Nejzajímavější byla o tom, jak ten manžel zavraždil tu svou ženu, viď?“ řekla Renata. „Ano,“ odpověděla jsem … „Někdo tam je,“ pošeptala potichu Renata. „To není možné, vždyť naši odjeli a vrátí se až večer,“ odpověděla jsem.