Nikola Houšková, Aneta Říhová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Modrá planeta Země.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země ve vesmíru.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír.
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Sluneční soustava.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
VESMÍR.
Země – modrá planeta.
Sluneční soustava.
Název školy: ZŠ Netvořice
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SLUNCE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Nikola Houšková, Aneta Říhová PLANETA ZEMĚ Nikola Houšková, Aneta Říhová

Něco na úvod

Teorie velkého třesku Velký třesk byla obrovská exploze, po které se začal vesmír rozpínat a čas běžet. Jeden z důsledků bylo, že vesmír má nyní jiné podmínky než v minulosti. Poprvé tento název využil Fred Hoyle- astrofyzik a astronom.

Sluneční soustava Sluneční soustava, jejíž součástí je i Země, je nepatrnou součástí spirální galaxie Mléčné dráhy- kterou za jasného počasí lze pozorovat i ze Země. Nejbližší její hvězdou je Slunce, které je obíháno osmi planetami. V nich je i naše planeta Země.

Země Průřez Zemí Země

Pohyb Země Země se otáčí kolem své osy za 24 hodin. Během této doby se u nás vystřídá den a noc. Země se také otáčí kolem Slunce a to za 365 dní. Během této doby se střídají čtyři roční období, rovnodenost a slunovrat.

Umístění a teplota Země Tvar Země se podobá kouli, která po obvodu měří 40 075 km. Je třetí nejbližší planeta Slunce, které je od nás vzdáleno 150 000 000 km. Povrchová teplota Země je průměrně 22° C.

Podobnosti a odlišnosti Je příbuzná s planetami: Merkur, Venuše a Mars. Jsou si podobní hlavně svou velikostí, tvarem, polohou a hmotností. Všechny tyto planety jsou zemského typu. Země se ale odlišuje tím, že je to jediná planeta, na které existuje život.

Stavba Země Země se skládá z kůry- kontinentální a oceánské, pláště- svrchního a spodního, vnějšího jádra, vnitřního jádra a nově objeveného nejvnitřnější jádra. Věda o Zemi se nazývá GEOLOGIE- zkoumá její složení, stavbu, vývoj, …

Shrnutí o Zemi Počet měsíců - 1 Průměr – 12 756 km Vzdálenost od Slunce – 150 000 000 km Oběžná doba kolem Slunce – 365 a 1/4 dne Oběžná doba kolem své osy – 24 hodin

Zajímavosti Zemi zařadil mezi planety Mikoláš Koperník v 16. století. V 17. století jsme se pomocí dalekohledu dozvěděli, že Země je dokonalá koule, na rozdíl od Jupitera a Saturna, které jsou zploštělé. Kvůli tomu, aby někteří fyzikové dokázali něco o vesmíru (že Slunce není středem vesmíru,…) byla spousta z nich potrestána.