Katedra primární pedagogiky PdF MU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimediální pomůcka k výuce didaktické techniky
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
Příprava katechety a učitele náboženství
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Struktura výuky.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Vyučovací metody v přírodopise
Kurikulární rozpracování učebního tématu (od vzdělávacího programu k vyučovací hodině) Seminární práce 2. roč.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Kurikulární rozpracování učebního tématu (od vzdělávacího programu k vyučovací hodině) Seminární práce 2. roč.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Organizační formy práce v tělesné výchově
Didaktika přírodopisu 1 5. seminář: Pojmová mapa
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Institut Celoživotního Vzdělávání
Obecná didaktika ÚVOD.
Didaktika přírodopisu 1 7. seminář: Formulace VVC
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Školní didaktika.
Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Kurikulum: obsah školní edukace
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Téma 8. ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Seminář z Didaktiky přírodopisu 1 4. Seminář: pojmová mapa
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Vyučovací metody v přírodopise
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Katedra primární pedagogiky PdF MU Příprava na vyučovací hodinu studijní opora pro studenty oboru Učitelství pro 1. stupeň základní školy Katedra primární pedagogiky PdF MU

Vytvořeno pro souvislou pedagogickou praxi studentů oboru Učitelství pro 1. stupeň základní školy v rámci projektu FRVŠ 2013 Tematický okruh G

V úvodu doporučujeme uvést: Předmět: Ročník: Datum výuky: Téma vyučovací hodiny:

Má-li mít naše práce smysl, je třeba znát její cíl Má-li mít naše práce smysl, je třeba znát její cíl. I vy budete promýšlet a vytyčovat cíl výuky a sdělovat ho adekvátním způsobem žákům. Pamatujme, že vymezení výukových cílů v doméně kognitivní, afektivní, psychomotorické vychází z očekávaných výstupů předmětu (v ŠVP). Vyjadřujeme cíle ve formě požadovaného výkonu nebo dovednosti žáka a při formulaci cílů užíváme aktivních sloves (definujte, vyjádřete, napište, srovnejte, prověřte, vyvoďte, dokažte, pokuste se atd.), Formulujeme je věcně i jazykově správně. Snažíme se o jejich zajímavé a podnětné vyjádření.

Vyvarujte se některých chyb v práci s výukovým cílem (příklady) Cíl nahrazuje obsah tématu nebo jeho název, („Cílem je Rozmanitost přírody”).       Příliš obecná formulace cíle („Budeme procvičovat a opakovat.“ „Naučíme se další kapitolu“. „Seznámíme se s dalším druhem sloves.“, „Řekneme si něco o …“). Hlavní cíl hodiny není doplněn cíli dílčích činností a není přizpůsoben zvláštnostem dětí (individualizace cílů).

Cíl je popsán z pozice učitele (jako jeho plánovaná činnost, např Cíl je popsán z pozice učitele (jako jeho plánovaná činnost, např. seznámit žáky s rostlinstvem v lese). Nejednoznačná formulace cíle vede k jeho různé interpretaci (např. pochopit význam zelených rostlin v přírodě a jejich vliv na zdraví člověka).

Didaktická analýza učiva Jde o hlubokou myšlenkovou činnost učitele s cílem vystihnout a využít optimálně vzdělávací a výchovnou hodnotu učiva. Při projektování výuky ji provádíme se zřetelem k výukovému cíli a současně si vytváříme představu o tom, jak budeme učivo prezentovat ve vyučovací hodině. Vstupní podmínkou je pedagogická (didaktická) diagnóza třídy i jednotlivých žáků pro individualizaci úloh z hlediska jejich potřeb.

Jak postupujeme při didaktické analýze učiva Začínáme pojmovou analýzou a zvažujeme, zda jsou v konkrétním učivu v kognitivní doméně:   poznatky (fakta, pojmy, generalizace, tzn. data, poučky, definice, zákony, pravidla), jejichž osvojením se vytvoří vědomosti; Uvažujeme, co je základní učivo, co budeme zdůrazňovat, na které pojmy budeme navazovat, co budeme opakovat. Postupujeme od pojmů známých, již osvojených k pojmům novým, odvozeným. Rozlišujeme pojmy obecné a zvláštní, nadřazené a podřazené. Věnujeme pozornost vztahům mezi pojmy (vztahové analýze). Využíváme grafického zpracování pojmové struktury učiva – pojmové mapy - kterou vizualizujeme sítě vztahů mezi pojmy na různých úrovních obecnosti/konkrétnosti.

V psychomotorické doméně promýšlíme: činnosti (cvičení, výkony), jejichž opakovaným prováděním se dosáhne určitých dovedností v intelektuální, motorické nebo psychomotorické úrovni žáka, v některých případech i návyků;  logické operace a myšlenkové pochody a postupy, potřebné k pochopení nového učiva a jeho souvislostí; žák se učí myslet a hledat řešení a postupy.

V doméně afektivní sledujeme: výchovné momenty, které umožňují osobnostní rozvoj v oblastech morální, estetické, pracovní, sociální aj.; výchovné hodnoty obsahuje učivo i způsoby výuky; volní prvky, protože žák musí projevit určité úsilí, vytrvalost a vůli k porozumění novému učivu a k překonání překážek.

Od pojmové k operační analýze Při operační analýze věnujeme pozornost podrobnému rozepsání jednotlivých činností (operací) v průběhu vyučovací hodiny, zejména učebních úloh (zadání, otázek), které uvedeme ve scénáři hodiny.

V rámci přípravy na vyučování se pokusíme dodržet tato doporučení: Zvolíme učební úlohy ve vazbě na různé typy inteligence a způsoby osvojování učiva (zrakem, sluchem, pohybem...). Připravíme si individuální úkoly pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a pro žáky nadané.  K učebním úlohám si naplánujeme pomůcky, učební materiál, texty. Uvažujeme o příp. mezipředmětových vztazích (o souvislosti prezentovaného učiva s jiným vyučovacím předmětem). Probírané učivo uveďte v přípravě přehledného záznamu (myšlenkové mapy, záznamu na tabuli, v sešitech žáků).

Promyslíme provedení reflexe stanovených cílů, tj Promyslíme provedení reflexe stanovených cílů, tj. způsoby okamžité zpětné vazby. Naplánujeme způsob ukončení hodiny (závěr se shrnutím učiva a zhodnocením práce žáků). Provedeme časové rozvržení jednotlivých činností. Uvědomujeme si, že vyvážená a efektivně realizovaná hodina zatěžuje žáky učivem postupně a rovnoměrně; činnosti se snažíme vhodné střídat a postupovat vždy systematicky s ohledem na zásady mentální hygieny.

Doporučujeme strukturovat přípravu podle fází vyučovací hodiny, např.   1. Úvod (uklidnění třídy, pozdrav zahájení, kontrola připravených pomůcek, kontrola d. ú., motivační sdělení cíle hodiny žákům apod.)  2. Hlavní část – může a nemusí obsahovat následující body (podle typu výuky):  Opakování učiva – konkrétní otázky a úkoly. Motivace - příprava žáků na nové téma motivační hodnota učiva (je prezentované učivo zajímavé, atraktivní, nezajímavé, čím je zajímavé, co v něm by mohlo být zajímavé a za jakých okolností). Vyvození nového učiva. Upevňování a procvičování nového učiva. Zadání domácího úkolu. 3. Závěrečná část Shrnutí učiva. Hodnocení práce učitelem, popř. i sebehodnocení samotnými žáky.

Výběr z literatury PASCH, M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině : jak pracovat s kurikulem. Praha : Portál, 1998. SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha: Portál, 2002. ŠVEC, V. a kol. Praktikum didaktických dovedností. Brno: PdF MU 1994.