Číslo: VY_32_INOVACE_14_06 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

AIDS.
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
VIRY.
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Petr Němec a Jan Novotný
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Aids.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Aids HIV.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Haemophilus influenzae typu b
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: VY_32_INOVACE_14_07 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Mízní soustava Lymfatická.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Eliška Dětáková Jiří Krafka
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

číslo: VY_32_INOVACE_14_06 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: AIDS/HIV – Smrtící hrozba 1 Autor: Mgr. Gabriela Illeová Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: 8. ročník

Anotace DUM je prezentací seznamující s virem HIV a onemocněním AIDS, s příznaky a průběhem onemocnění. (Způsoby přenosu a kontakty pomoci jsou zapracovány samostatně v jiném DUM.) Diskusní formou rozebírá vážnost situace v ČR (snímek č. 7, odpovědi snímek č. 8, 9). Práce s grafem (snímek č. 9, 10) a mapou ČR s počty nakažených vztažených k jednotlivým krajům (snímek č. 12) + úkol (snímek č. 11). Žáci mají za úkol aktualizovat data uvedená v tabulce snímku č. 15 – celosvětová statistika HIV+. Ověřením osvojení informací jsou otázky (snímek č. 19). Domácí příprava na následující vyučovací hodinu (snímek č. 15 a 20).

AIDS/HIV SMRTÍCÍ HROZBA 1

Co je AIDS? ACQUIRED IMMUNO DEFICIENCY SYNDROME = syndrom získaného imunodeficitu, tj. soubor příznaků vedoucí ke ztrátě imunity, tj. obranyschopnosti organismu Závažné onemocnění poprvé rozpoznané 1981 v USA (5 případů) Rozvinutá forma HIV

Co je HIV? HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS = virus způsobující ztrátu obranyschopnosti u člověka Obsažen ve všech tělních tekutinách Původce onemocnění AIDS (objeven 1983 dr. Gallo/USA, dr. Montagnier/Fr.) Virus napadá bílé krvinky zodpovídající za tvorbu specifických protilátek proti infekcím, tím selhává imunita a organismus podléhá nejen těžkým infekcím a nádorovým onemocněním, ale ztrácí i odolnost vůči nákazám, které jinak nevyvolávají závažné klinické změny

!!!!!!!! ! smrtelná nemoc ! prozatím neexistuje lék k vyléčení nákaza je i v ČR a i zde nakažení umírají my všichni ovlivňujeme šíření nákazy existuje ochrana před nakažením můžeme se chránit

Pro zamyšlení Jak závažná je situace ohledně HIV / AIDS v České republice? Kolik typujete nakažených v naší zemi? (následuje graf s reálnými údaji) Zaznamenali jste v tisku, v TV zpravodajství, … v poslední době nějaké zprávy týkající se HIV / AIDS?

Proč je téma HIV / AIDS aktuální? ! HIV+ stále mladší pacienti ! nejmladší pacientkou ostravského AIDS centra patnáctiletá dívka ! Česká republika přišla o svůj statut země s nejnižším výskytem HIV v Evropě (2012) ! za rok 2012 největší nárůst počtu infikovaných od roku 1985, 212 nových případů v ČR!!!

Osoby žijící s HIV / AIDS v České republice (občané ČR a cizinci s trvalým pobytem) od 1. 1. 1990 k 31. 12. 2012 1719 348

Počet osob HIV+ v ČR od začátku epidemie do současnosti 1719 348

Vyhodnocení údajů z grafu Popiš, co vyčteš z grafu (čím se liší údaje grafů snímku č. 9 a 10). !!! Všimni si strmého nárůstu v posledních letech.

! POZOR ! počet 1 719 HIV pozitivních v ČR je počtem zjištěných případů skutečný počet HIV nakažených odhadují odborníci až na trojnásobek či pětinásobek zjištěných případů, Miroslav Hlavatý, tajemník České společnosti AIDS pomoc a ředitel pražského Domu světla až na desetinásobek = 17 190 !!!

Celosvětová statistika HIV+ (r.2007) Žijící s HIV+ AIDS Infikovaní v r. 2007 Úmrtí Děti do 15 let 2,5 mil. 420 000 330 000 Dospělí 30,3 mil. 2,1 mil. 1,7 mil. Celkem 33,3 mil.

Úkol pro domácí přípravu Aktualizuj data tabulky, výskyt HIV+ a AIDS nakažených ve světě – rok 2012.

HIV / AIDS v číslech pro lepší představu počet nakažených 34 mil. odpovídá počtu obyvatel Kanady každý rok se nakazí dalších 2, 5 mil. lidí denně je to 7 000 nově infikovaných každou minutu 5 nových případů

Příznaky 3-8 týdnů po nákaze dochází asi u 50% infikovaných k primární infekci, projevy připomínající chřipku či mononukleózu (únava, slabost, teplota, horečka, zduření uzlin, kožní vyrážky, bolesti kloubů a v krku, průjmy, …) množství viru v krvi dosahuje maxima a následně klesá působením protilátek vyráběných imunitním systémem

Průběh onemocnění Po primární = akutní infekci následuje období bez příznaků = latentní infekce trvající v některých případech i 10 let Virus se množí závratným tempem Imunitní systém přestává být schopen čelit choroboplodným zárodkům dostávajícím se do těla Propuká AIDS Řada fyzických i emociálních problémů (hubnutí, pálení pokožky, rýma, průjem, deprese, tuberkulóza, těžký zánět plic, nádory, rakovina) ! SMRT !

Otázky pro shrnutí (domácí příprava na následující vyuč. hodinu) Co je HIV? (kontrola viz snímek č. 5) Co je AIDS? (kontrola viz snímek č. 4) Jaké jsou příznaky onemocnění? (kontrola viz snímek č. 18) Jaký má onemocnění AIDS průběh? (kontrola viz snímek č. 19)

Domácí příprava na následující vyuč. hodinu - vyhledej Jaké jsou možnosti léčby? Které oblasti světa mají nejvyšší počty nakažených? Proč?

Zdroje Wikipedie: Otevřená encyklopedie: AIDS [online]. c2013 [citováno 7. 04. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=AIDS&oldid=10626039 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: HIV [online]. c2013 [citováno 7. 04. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=HIV&oldid=10336801 Tisková zpráva Národní referenční laboratoře pro AIDS , citováno 7. 4. 2013, dostupné z http://www.szu.cz/uploads/documents/CeM/HIV_AIDS/rocni_zpravy/2012/Tiskova_zprava_NRL_AIDS_20130128.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/CeM/HIV_AIDS/rocni_zpravy/2011/tiskova_zprava_30.1.2012_HIV_AIDS_v_CR_2011.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/CeM/HIV_AIDS/rocni_zpravy/2012/trendy_HIVAIDS_CR_20130128_grafy.pdf Obrázek všech snímků – stužka: citováno 7. 4. 2013, dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Ribbon.svg