Facility Management TZB

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

s dopravní infrastrukturou
Bezpečnost práce z elektřinou
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Provoz a údržba vodních toků
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
ÚDRŽBA A JEJÍ HLAVNÍ CÍLE
Dokumentace k zajištění BOZP
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
KONSTRUKČNÍ BEZPEČNOST VÝTAHŮ V ROCE PRINCIPY v ČR 50léta – evropská bezpečnostní špička 50léta – evropská bezpečnostní špička 60 léta – jakost.
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Úspory energie a regenerace
Komplexní produktivní údržba (TPM)
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Facility Management provoz technologií
Facility Management provoz technologií
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
TZB21- Regulace otopných soustav
Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Dokumentace k zajištění BOZP
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
BHP – el. zařízení Revize a kontrola.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Odborně způsobilá osoba v požární ochraně Tel: Tuto prezentaci bez výkladu autora nelze brát jako odborný závazný.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
PRAVIDELNÉ TECHNICKÉ PROHLÍDKY SILNIČNÍCH VOZIDEL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
BOZP při práci ve výškách
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Vytápění Plynové kotelny
Koncepce nového zákona o VTZ
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Armatury plynovodů VY_32_INOVACE_17_327
Nový zákon o ochraně ovzduší
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
PCO – případová studie problematika redundance
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Požární prevence v bytových domech
Transkript prezentace:

Facility Management TZB Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze

Vzduchotechnika – kolaudace a předaní do provozu splněny podmínky ze stavebního povolení hygienické vyhlášky ze zákona o zdraví lidu základní podmínky: zaregulování vzduchotechniky na projektované parametry měření hluku (uvnitř i vně stavby) komplexním vyzkoušení

Vzduchotechnika – kolaudace a předaní do provozu podle náročnosti stavby mohou být požadovány další zkoušky ověření třídy čistoty (A-D) měření vibrací předložení provozního řádu a servisních prohlídek ověření teplotních a vlhkostních parametrů mikroklimatu obrazy proudění zkouška přetlaku nebo podtlaku

Vzduchotechnika – hlavní zkoušky

Vzduchotechnika – provozování jedním z nejsložitějších zařízeních v budovách obsluha a údržba kvalifikovanými a technicky erudovanými osobami provozovatel je povinen vytvořit provozní předpis zařízení provozní předpis vzduchotechniky – součást provozní dokumentace objektu základ správného a hospodárného provozování budovy

Vzduchotechnika – provozní řád použité a související vyhlášky ČÚBP, technické normy, zákony, vyhlášky a nařízení vlády seznam zařízení, instalované příkony a potřeby energie skladbu a funkční popis zařízení, výkonové parametry, provozní režimy popis regulace popis bezpečnostních a ochranných prvků a funkcí zařízení

Vzduchotechnika – provozní řád požadavky na kvalifikaci obsluhy pokyny pro obsluhu zařízení v běžných provozních a havarijních stavech zvláštnosti provozu závislé na klimatických podmínkách (zima - léto) harmonogram revizí, kontrol a údržby včetně soupisu kontrolních úkonů a způsobů evidence

Vzduchotechnika – obsluha zařízení závisí na složitosti a počtu zařízení minimálně se provádí preventivní kontroly (2x do roka – přechod na zimní nebo letní provoz) v rozsáhlých strojovnách, kde na stavu zařízení významně závisí kvalita vnitřního prostředí, nebo kde je při poruše ohroženo zdraví nebo technologického procesu – vizuální a akustické prohlídky týdně či denně mimořádné kontroly – při poruše, odeznění živelné pohromy, havarijních situacích

Vzduchotechnika – doporučené servisní úkony

Vzduchotechnika – doporučené servisní úkony

Vzduchotechnika - filtry Četnost zanesení záleží na: délkou provozní doby zařízení; znečištěním prostředí, kde se stavba nachází; umístěním sání venkovního vzduchu; druhem instalovaného zařízení (směšovací nebo větrací režim apod.); stářím filtrační vložky, tj. výrobce filtru určuje a garantuje trvanlivost čistého filtru (v průměru od různých výrobců se tato doba životnosti čistého filtru pohybuje kolem 1 roku).

Vzduchotechnika - filtry průměrný interval výměny v ČR – 3 měsíce (4x do roka) při použití předfiltrů je to dvojnásobek v extrémních prašnostech zkrácení na ½ (sání u vozovky a pod.) špatný stav filtrů znečištění potrubí – čistitelnost je omezená

Vzduchotechnika – havarijní stavy systémy měření a regulace monitorují chod základní poruchy jsou detekovány a signalizovány v místě nepřetržité obsluhy generování e-mailů nebo SMS pro servisní firmy při závažné poruše je zařízení automaticky odstaveno rychlost zásahu ovlivní míru případných škod

Vzduchotechnika – hlavní poruchová hlášení

Výtahy v ČR je 85 tisíc osobních a nákladních výtahů 11 000 bylo opraveno, aby odpovídaly současným předpisům EU 15 000 se řídí pravidly pro výtahy zprovozněné po 1. říjnu 1999 9 000 se řídí pravidly pro výtahy zprovozněné od 1. ledna 1993 do 1. října 1999 50 000 se řídí pravidly pro výtahy zprovozněné před 1. lednem 1993 (tyto výtahy patří k nejrizikovějším)

Výtahy - zásady pro zvýšení bezpečnosti Vybavit klec výtahu klecovými dveřmi a ukazatelem polohy klece. Prohlédnout lana zavěšení klece a poškozená lana nahradit. Upravit řízení zastavování klece výtahu za účelem dosažení vysokého stupně přesnosti úrovně zastavení klece a postupného zpomalování. Vytvořit pochopitelné a uživatelsky snadné ovládání výtahu v klecích a nástupištích pro osoby se sníženou pohyblivostí a orientací, které jsou bez doprovodu. Samočinné dveře vybavit detektory přítomnosti osob nebo zvířat.

Výtahy - zásady pro zvýšení bezpečnosti Výtahy, jejichž rychlost je větší než 0,6 m.s-1, vybavit zachycovači se systémem dovolujícím přijatelné zpomalení při vybavení (aktivaci). Upravit systémy ALARM zřízením stálého dorozumívacího zařízení se servisem odstraňujícím poruchy. Odstranit azbest z brzdových systémů. Střechu klece vybavit zařízením zabraňujícím neřízeným pohybům klece výtahu. Zajistit bezpečnostní osvětlení klecí, které působí v případě selhání hlavního zdroje elektrické energie. Musí fungovat normálním způsobem do doby zásahu servisní služby.

Výtahy - modernizace Zvýšení bezpečnosti provozu – odstranění provozních rizik dle ČSN 27 4007 a ČSN 27 4011 Snížení poruchovosti výtahu Snížení hlučnosti výtahu Zlepšení technických parametrů a užitné hodnoty Zlepšení a zjednodušení údržby výtahu Zlepšení dopravní obslužnosti budovy Dosažení lepšího vzhledu výtahu Úspory nákladů na servis vlivem snížení ceny paušálu za opravy, kterou po modernizaci poskytujeme Úspory spotřeby elektrické energie

Výtahy - modernizace nosnost cca 320 kg, počet stanic 5, dopravní rychlost 0,63 m/sec 550 - 750 tisíc korun (bez stavebních úprav) 250 kg/8 stanic 600 000 Kč 500 kg/8 stanic 800 000 Kč

Výtahy – provoz a servis Zajištění a udržování odpovídající technické dokumentace výtahu, dokladů a pokynů pro provoz výtahu Udržování výtahu v podmínkách bezpečného provozu - prostřednictvím servisní firmy Předání informací servisní firmě o všech událostech souvisejících s provozem výtahu (nesprávná funkce, vznik nebezpečné situace, zajištění inspekčních prohlídek a odborných zkoušek)

Výtahy - zkoušky v provozu Zkouška po opravě pracovníkem servisní firmy Odborná zkouška zkušební technik Výtahy určené pro dopravu osob nebo osob a nákladů - 3 roky Výtahy určené pouze pro dopravu nákladů a malé nákladní výtahy - 6 let

Výtahy - zkoušky v provozu Inspekční prohlídka inspektor inspekčního orgánu uvedené do provozu před 1993 - 3 roky uvedené do provozu před 1999 - 6 let uvedené do provozu po 1999 - 9 let Zkouška po podstatných změnách shodu provedených změn s platnými předpisy přezkoušet funkci jednotlivých částí

Plynové spotřebiče, komíny Povinnosti vlastníka (správce) objektu umožnit kominickému podniku řádné čistění a kontrolu komínů - zajistit volný a bezpečný přístup ke komínům odstranit závady komínů, které byly zjištěny při čistění, kontrole nebo zkoušení komínů, zajistit, aby se nepoužívaly komíny, u nichž byla zjištěna závada bránicí bezpečnému užívání, a to až do jejího odstranění, opatřit orientační náčrtek všech průduchů, zajistit zkoušení komínů před připojením jakéhokoliv spotřebiče paliv ke komínu a před změnou druhu paliva.

Plynové spotřebiče, komíny Povinnosti provozovatele spotřebičů ohlásit správci objektu nové připojení spotřebiče paliv ke komínu, popřípadě trvalé odstranění spotřebiče paliv odstranit závady spotřebičů paliv, které byly zjištěny při čistění, kontrole nebo zkoušení komínů zajistit, aby se nepoužívaly spotřebiče paliv, u nichž byla zjištěna závada bránící bezpečnému užívání zajistit zkoušení komínů před připojením jakéhokoliv spotřebiče paliv ke komínu a před změnou druhu paliva.

Plynové spotřebiče, komíny Povinnosti kominické firmy na základě smlouvy čistit komíny ve stanovených lhůtách, zkoušet komíny, čistit kouřovody včetně spotřebičů paliv s výkonem větším než 50 kW, kouřové tahy kotlů na paliva pevná, kapalná a plynná, kontrolovat, zda stavebním provedením komínů a umístěním dřevěných součástí stavby není ohrožena požární bezpečnost objektu, zvláště při prostupech komínů půdními prostory a střechou.

Plynové spotřebiče, komíny Lhůty pro čistění komínů výkon připojeného spotřebiče paliv do 50kW pevná (celoroční provoz) a kapalná paliva – 3x za rok pevná paliva (sezonní provoz) – 2x za rok plynná – 1x za rok výkon připojeného spotřebiče paliv nad 50kW pevná paliva - 2x za rok kapalná a plynná paliva – 1x za rok

TZB - prohlídky - souhrn Vodovod Kontrola uzavíracích ventilů od hlavního uzávěru v domě až po ventily před bateriemi v bytech. Ověření funkčnosti uzavíracích prvků, pohledem zjistíme protékání vody. V technickém podlaží domu - kontrola stavu spojů a izolací. Zjištěné "rosení" potrubí je nutné okamžitě odstranit, tzn. oznámit správci nebo pozvat odbornou firmu. Vodoměry pouze zkontrolujeme, zda reagují na průtok vody, ověřování ("cejchování") je práce pro odbornou firmu.

TZB - prohlídky - souhrn Plynovod Nikdy v rámci preventivních prohlídek nezavíráme hlavní uzávěr v domě!!! Pravidelnou kontrolu plynovodu v domě provádí revizní technik. Obyvatelé domu jsou povinni hlásit správci domu (případně správci sítě) veškeré úniky plynu, když ucítí charakteristický zápach.

TZB - prohlídky - souhrn Kanalizace Uživatelé bytů by měli hlásit zpomalené odtékání vody z van, umývadel, dřezů a WC. Poruchu signalizuje i objevení pěny v odtoku vany nebo sprchového koutu. Při pravidelných kontrolách prohlížíme, zda při splachování WC nebo vypouštění van nepodtékají zápachové uzavírky ("sifony") nebo hrdla kanalizace.

TZB - prohlídky - souhrn Vytápěcí soustava Závady na vytápění obvykle hlásí uživatelé bytů okamžitě. Bohužel již méně se zajímají o fungování regulačních ventilů. Stejně je třeba prověřit regulační a uzavírací prvky v technickém podlaží.

TZB - prohlídky - souhrn Výtahy Pravidelně kontrolovány výtahovým technikem Uživatelé bytů by měli v zájmu vlastní bezpečnosti hlásit servisní firmě veškeré zjištěné závady. Nepřehlížíme chyby při ovládání výtahu, nepřesné dojezdy kabiny apod. Životu nebezpečné mohou být poruchy otevírání dveří.

TZB - prohlídky - souhrn Větrání Kromě revizí elektrické soustavy, které provádí revizní technik, bychom měli prověřit i stav mechanických částí. Základní informaci nám dá hlučnost při provozu. Elektřina Laici nemají mnoho možností, jak zkontrolovat stav elektrického vedení v domě Odpovědnost leží na revizním technikovi Uživatelé bytů mohou upozornit např. na závady v mechanických částech vypínačů, přehřívání namáhaných částí sítě.