Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková 18.10.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy otázek v dotazníku
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Výstavba větrné elektrárny v lokalitě Varnsdorf-Špičák RCA Research.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Průzkum reakcí publika ČRo 1 – Radiožurnál na změny ve vysílání od ledna souhrn.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola při Biskupském gymnáziu Krupka 1 - Bohosudov
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
„Metodická činnost“ Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Oddělení legislativní a právní.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Pardubický kraj Ing. Jarmila Halouzková
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Implementace NSK do personální praxe Stálá konference předsedů SR, Eva Novotná Tým PR NSK 2.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Průzkum u uživatelů výrobku Prostenal s PERFECT.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vlastní hodnocení školy
Základy pedagogické metodologie
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
JOB ASISTENT s.r.o.. Hlavní aktivity společnosti: Zpracování a řízení projektů – EU Zpracování a řízení projektů – EU Poradenství Poradenství Outplacement.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Profesní rozvoj řídících pedagogických pracovníků k zajištění rozvoje služeb ICT ve škole Radek MacaKSM2 – Obhajoba závěrečné práce Mgr. Radek Maca.
Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Absolventi na trhu práce
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Výzkumné komunity / Privátní panely / Výzkum trhu Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Spokojenost občanů Kladna s bezpečností Sonda veřejného mínění Statutárního města Kladna – stručný souhrn Již sedmým rokem je realizována sonda.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vzdělávání zaměstnanců v UniCredit Bank, a.s. Autor bakalářské práce:
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
VŠTE České Budějovice Ústav podnikové strategie
Projekt Mapa školy Jihlava,
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Povolání logistický manažer
České Budějovice, červen 2016
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Transkript prezentace:

Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková

OBSAH: Základní údaje o anketě Postavení Královéhradeckého kraje v rámci výzkumu Specifika Královéhradeckého kraje Vyhodnocení ankety Shrnutí

Základní údaje o anketě 13 krajů (kromě Prahy) 1345 respondentů 684 mužů a 670 žen 18 – 60 let Široká škála profesních oborů RESPONDENTI PRŮBĚH ŠETŘENÍ Otevřené i uzavřené otázky Otázky kladeny ve 3 okruzích o Spokojenost se současným zaměstnáním o Postoj respondentů ke vzdělávacím kurzům o Postoj zaměstnavatelů k dalšímu vzdělávání

Postavení Královéhradeckého kraje v rámci výzkumu Výzkumu v Královéhradeckém kraji se zúčastnilo 54 mužů a 51 žen rozdílného věku a zaměstnání. Další vzdělávání v pracovním životě obyvatel Královéhradeckého kraje hraje nižší roli než u většiny krajů. Silnější polovina obyvatel je toho názoru, že jim další vzdělání pomůže v přijímacím pohovoru, má vliv na výši platu a zaměstnavatel kvalitu vzdělání ocení. Domnívají se, že vyšší kvalifikace by jim zajistila lepší pracovní pozici, nemyslí si však, že na podobné pozice dostatečnou kvalifikaci mají. 44 % mužů a 43 % žen by v případě nabídky uvažovalo o změně současné profese. V tomto směru jsou ochotni se samostatně vzdělávat

ODPOVĚDI NA 1. OKRUH OTÁZEK MUŽIŽENY ANONEANONE Jste spokojeni s kvalitou/charakterem práce, kterou vykonáváte? Domníváte se, že máte dostatečnou kvalifikaci na to, abyste našel lepší pracovní uplatnění? Domníváte se, že lepší dosažené vzdělání ve Vašem oboru by Vám pomohlo najít lepší pracovní uplatnění? Oceňují podle Vašeho názoru zaměstnavatelé kvalitní/dobré vzdělání? Hledí na kvalitu vzdělání při náboru zaměstnanců? Je kvalita vzdělání cestou k lepšímu platu? Volil/a byste v případě možnosti jinou profesi? Jakou? Proč? * v procentech

Proč by někteří obyvatelé Královéhradeckého kraje volili jinou profesi? Profesi by měnilo 43 % mužů a 44 % žen MUŽI: 21 % kvůli zájmu o danou profesi ŽENY: 30 % kvůli zájmu o danou profesi Nejčastěji žádané profese: AUTOMECHANIK, KOSMETIČKA, KUCHAŘ Příklady změn profesí: KuchařkaKOSMETIČKA Pracovník v dopravěSPORTOVNÍ TRENÉR

ODPOVĚDI NA 2. OKRUH OTÁZEK MUŽIŽENY ANONEANONE Jste sám ochoten zvyšovat si profesní kvalifikaci? Pokud ne: Co Vám brání ve zvyšování kvalifikace? MUŽINedostatek času (21 %) Lenost (21 %) ŽENYNedostatek času (40 %) Nedostatek finančních prostředků * v procentech

Co Vy a zvyšování kvalifikace? V průměru jsou muži i ženy ochotni měsíčně investovat okolo Kč. Jaký kurz byste si vybrali? MUŽIŽENY Jazyky (22 %)Jazyky (27 %) IT (15 %)Práce s PC (10 %) Žádný (9 %)Autoškola (8 %) Odpovědi na otázku zda a kolik jsou obyvatelé ochotni investovat času do dalšího vzdělávání byly velmi individuální - od žádného investovaného času až po 8 hodin týdně či „dle potřeby“.

ODPOVĚDI NA 3. OKRUH OTÁZEK MUŽIŽENY ANONEANONE Investuje Váš zaměstnavatel dostatečně do vzdělávání vlastních zaměstnanců? Změnila se nějak ochota zaměstnavatelů investovat do vzdělávání zaměstnanců v posledních letech v souvislosti s krizí? Jak? Sleduje váš zaměstnavatel návratnost prostředků, které investuje do vzdělávání? * v procentech, chybějící údaje do 100 % jsou OSVČ respondenti

Investuje Váš zaměstnavatel do Vašeho vzdělání? Kolikrát jste za poslední rok prošel /prošla vzdělávacím programem? MUŽIŽENY Jedenkrát15 %12 % Dvakrát13 %16 % Více než třikrát 19 %10 % Kolik Váš zaměstnavatel investoval za poslední rok do Vašeho vzdělání? Nejčastější odpovědi Neinvestoval nic (45 %) Nevím, kolik investoval (22 %) Konkrétní částky V řádech desetitisíců korun

SHRNUTÍ: Vnímání kurzů dalšího vzdělávání obyvateli Královéhradeckého kraje je velmi neutrální až záporné. Obyvatelé jsou veskrze spokojeni se současným zaměstnáním a nedůvěřiví k pohledu zaměstnavatele na hodnocení jejich kvalifikace. Samostatně se věnovat dalšímu vzdělávání by bylo ochotno pouhých 60 % obyvatel, především kvůli nedostatku času, finančních prostředků a vlastní lenosti. Aktivity zaměstnavatelů v oblasti dalšího vzdělávání obyvatelé hodnotí spíše negativně. Podle většiny respondentů je význam dalšího vzdělávání zaměstnavateli nedoceněn. Nejoblíbenějším kurzem by se staly kurzy jazykové, následované kurzy IT a kurzy řízení automobilu.

DĚKUJI ZA POZORNOST