12.12.2011 Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Obchodní právo I. Vklad prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_03.
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Evropská soukromá společnost s r. o
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obchodní společnosti.
Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
FINANCE 2014/2015.
Právní forma organizace
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI (úvod)
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Vklad, vkladova povinnost, předmět vkladu, správce vkladu
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základní pojmy a instituty:
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Obchodní společnosti.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik.
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Finanční zdroje obchodní korporace
Postup při zřizování obchodní společnosti
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Obecná úprava obchodních společností a družstev
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Obchodní právo I. Akciová společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní právo Základní informace.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Transkript prezentace:

Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Vklad prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc. Katedra práva

Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu společnosti. Obchodní zákoník používá termín vklad ve třech významech vlastní předmět vkladu veličina pro stanovení velikosti podílu vkladová povinnost

Předmět vkladu věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které společníci vnášejí do základního kapitálu společnosti. Tyto věci, práva a majetkové hodnoty splněním vkladové povinnosti společníka přecházejí do vlastnictví (majetku) společnosti. sepětí se základním kapitálem společnosti je majetkovým základem účasti společníka na společnosti

Předmět vkladu vklady peněžité nepeněžité hmotné věci movité věci nemovité nehmotné

Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše základního kapitálu do obchodního rejstříku Nepřípustnost vkladů spočívajících v závazcích k provedení prací nebo poskytnutí služeb Hodnota uvedena ve společenské smlouvě, u kapitálových společností stanovena znaleckým posudkem, výjimky určuje zákon Nepeněžitým vkladem nemůže být pohledávka vůči společnosti Povinnost doplnit hodnotu nepeněžitého vkladu

Vklady u jednotlivých forem obchodních společností voskssroas Výši vkladu určuje společenská smlouva, pro všechny společníky fakultativní Výši vkladu určuje společenská smlouva, pro komanditisty obligatorní, minimálně Kč Výši vkladu určuje společenská smlouva, pro všechny společníky obligatorní, minimálně Kč Výši vkladu určuje zakladatelská smlouva, pro všechny společníky obligatorní, minimální jmenovitá hodnota není zákonem určena Splácení vkladu po vzniku společnosti Splácení vkladu před vznikem společnosti