4/16/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Regionální inovační strategie workshop s podnikateli Ing. Jiří Kučera JVM-RPIC, spol. s r.o. Tel.: Partner.
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Evropský sociální fond v ČR
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Technologické platformy a dopravní výzkum
3/30/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
KB – tradiční partner českých potravinářů a zemědělců
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Ing. Jan Groh, LL.M., MBA Inovace z pohledu PRV III. Venkovská konference v Královéhradeckém kraji.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

4/16/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU tel: , mobil:

Osnova prezentace Úloha Potravinářské komory ČR Česká technologická platforma pro potraviny (PK ČR administrátor a koordinátor ČTPP – zvyšování konkurenceschopnosti českého potravinářského průmyslu) Budoucí vývoj potravinářského průmyslu (Strategie pro růst - České zemědělství a potravinářství v rámci SZP EU - MZe) 2

Úloha Potravinářské komory ČR Hlavní činností Potravinářské komory ČR je: Zastupování zájmů potravinářského průmyslu a zpracovatelů zemědělské p rodukce aktivně působících na území České republiky vůči orgánům státní správy, orgánům a organizacím EU a jiným orgánům a organizacím Potravinářské odborné a technologické poradenství v oblasti zpracování zemědělské produkce, nápojů a výroby potravin včetně připomínkových řízení legislativních novel a podpůrných programů. Spolupráce s ostatními oborovými svazy a společenstvy. Provádění vzdělávacích a školících činností. Podpora a uplatňování vědy, výzkumu, vývoje a inovací (ČTPP). Vedlejší činností Potravinářské komory ČR je zejména: Publikační a propagační činnost v tuzemsku, tak i v zahraničí Provozování potravinářského informačního systému. Poradenství v oblasti platné legislativy, ekonomické činnosti a marketingu. Reklamní činnost. 3

ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY při PK ČR (zal. r administrátorem je PK ČR) V současnosti 95 členů v rámci celého potr. řetězce, od prvovýrobců, (vč. maloobchodu, výzkumných organizací) až po spotřebitele Hlavní cíle v souladu se záměry ETP (Evropské technologické platformy) Zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu ČR prostřednictvím: Podpory inovací Transferu znalostí Vzdělávání a publikační činnosti 4

Definice (vymezení) inovací pro politiku EU Národní inovační strategie, která vychází při definici pojmu inovace z vymezení Evropské komise definuje inovace jako : „obnovu a rozšíření škály výrobků a služeb a s nimi spojených trhů, vytvoření nových metod výroby, dodávek a distribuce, zavedení změn řízení, organizace práce, pracovních podmínek a kvalifikace pracovní síly“. Evropská unie v publikaci Evropská unie a inovace, kde je tento proces chápán jako: „soubor činností, které vedou k úspěšné výrobě, vstřebávání a využití novinek v ekonomické a sociální sféře“. OECD přináší vymezení inovace v dokumentu „Oslo manuál“, který se zaměřuje zejména na technické inovace jako: „implementace nových nebo významně zlepšených produktů (zboží nebo služeb) nebo procesů, nových marketingových metod nebo organizačních metod v obchodní činnosti, na pracovišti nebo externích vztazích. Minimálním požadavkem je, že produkt, proces, marketingová anebo organizační metoda musí být pro firmu nové (nebo významně zlepšené)“. V inovacích jde v podstatě o utváření nějaké hodnoty a přispění něčeho nového. 5

Evropský rozměr Problémy na úrovni jednotlivých členských zemí i EK (účast MSP, neúčast velkých podniků, komunikace, financování) Z 38 platforem EK lze 8 vnímat jako platformy agrárně – potravinářského sektoru PK je jedním ze zakládajících členů ETP FOOD for LIFE v roce 2005 jako aktivita CIAA 6

Evropský rozměr Evropské TP na které jsou vázány národní TP a jsou v souladu s vizemi HORIZON 2020: 1.Strategický rozměr (tvorba strategií, analýza barier pro inovace, hledání příležitosti průmyslu) 2. Mobilizační rozměr (vytváření partnerství a priorit) 3. Komunikační rozměr (transfer znalostí a sdílení informací) 7

Evropské (EU - 27) srovnání úrovně inovací v potravinářském průmyslu 8

Podpora inovací ve strategických dokumentech PK ČR (prostřednictvím ČTPP) spolupracovala na tvorbě následujících dokumentů Koncepce zemědělského aplikovaného výzkumu a vývoje do r Strategie pro růst – české zemědělství a potravinářství v rámci SZP EU po r Programové prohlášení vlády ČR 9

Vzdělávání a publikační činnost Evropské projekty – Leonardo da Vinci – Open New Food, AIFoost PRV – informační s vzdělávací akce ve spolupráci s PK ČR, VŠCHT a dalšími partnery Publikace (vlastní, spolupráce s univerzitami, výzkumnými ústavy, spotřebitelskými organizacemi aj.) Články, PR aktivity, web. stránky aj. 10

Podpůrné programy rezortů MZe a MPO Programovací období 2007 – 2013 PRV - Podopatření I Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií v potravinářství (MZe) OP PI – Operační program podnikání a inovace (MPO) Účast v evropských projektech: - 6.RP: SMEsNET (malé a střední podniky), ENFI (možnosti financování inovací), ICARE (omezení kontaminantů - akrylamid), TRUEFOOD (tradiční potraviny), Barleybread (pečivo na bázi ječmene) - 7. RP: Propraline (pralinky), Safebag (balení), Foodmanufuture (analýzy budoucí výroby potr.), Bio-board (nové obaly), Nuage (výživa starší populace), Compete (konkurenceschopnost), TeRiFiQ (snížení obsahu soli) - IEE: FABiogas (bioenergie) Programovací období 2014 – 2020 (inovace) Příprava programovacích dokumentů v rámci: PRV – Program rozvoje venkova II. pilíř (MZe) OP PIK – Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (MPO) 11

Příklady úspěšných inovativních, potravinářských projektů v rámci PRV 2007 – 2013*) Madeta, a.s. – Zvýšení efektivity zrání sýrů pod mazem a vývoj nového typu sýra, dotace ,- Kč. BOHEMILK, a.s. – Inovace výroby a balení čerstvého mléka, dotace ,- Kč. ZŘUD MASOKOMBINÁT Písek CZ, a.s. – vývoj celosvalových masných výrobků se sníženým obsahem procesních a exogenních kontaminantů, dotace ,- Kč. CARLA spol, s r.o. – OPPI zvýšení efektivnosti procesu výroby, robotizací vkládání čokoládových pralinek, dotace ,- Kč *) zdroj SZIF 12

Nastavení podmínek pro podporu inovací v rámci PRV 2014 – 2020 Přístup potravinářských výrobců k podporám inovací v rámci nového OP PIK (MPO) Spolupráce při přípravě nové koncepce agrárního výzkumu 13 Budoucí priority

PRV (Program rozvoje venkova) Spolupráce (kód 16): opatření navazuje na cíl 1 Posílení výzkumu, technol. rozvoje a inovací a zaměřuje se v potravinářství mj. na: –Rozvoj nových způsobů odbytu –Zvýšení účinnosti výrobních faktorů –Zvýšení konkurenceschopností potravinářských podniků –Zvyšování podílu zpracovávané suroviny –Zajištění efektivního transferu znalostí –Podporu vývoje nových produktů, postupů, procesů a technologií 14

PRV (Program rozvoje venkova) 2015 – 2020 Opatření: Investice do hmotného majetku (kód 4), zaměřené zejména na: - podporu organizace potravinového řetězce - přidání hodnoty zemědělským produktům s cílem zvýšení konkurenceschopnosti zpracovatelských podniků - podpora zpracování zemědělských produktů s cílem zlepšení marketingu a distribuce potravin i alternatívními cestami - urychlení restrukturalizace a modernizace zpracovatelských podniků 15

Cíle Konkurenceschopnost českého potravinářského průmyslu - znamená: 1.Rovný přístup potravinářských výrobců k národním i evropským podporám 2.Férový přístup do české maloobchodní sítě a ke konečnému spotřebiteli 3.Podpora exportu přidané hodnoty 16

Budoucí vývoj českého potravinářského průmyslu Strategie pro růst – České zemědělství a potravinářství v rámci SZP EU po r Teze I. Ekologicky šetrný růst efektivnosti a produktivity potravinářství Cíle: Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé; Zlepšení logistiky v dodávkách zemědělské suroviny; Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací a ve vztahu a ve spolupráci s inovačními aktivitami zemědělských podniků; Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství. 17

Budoucí vývoj českého potravinářského průmyslu Teze II. Posilování významu potravinářství na domácím trhu a růst jeho exportní výkonnosti Cíle: Orientace na kvalitu a bezpečnost české potrav. produkce (podpora KLASA, REG. Potraviny, ČV garantováno…, EU - CHZP, CHGZ, ZTS, BIO) Realizace výrobkových inovací v potravinářství; Zvýšený důraz na marketing české potravinářské produkce doma i v zahraničí; Zvýšená podpora exportu potravin s vyšší přidanou hodnotou (realizace nových proexportních opatření); Vzdělávání spotřebitelů ve prospěch spotřeby potravin s vysokým podílem české suroviny (s důrazem na aspekty domácí zaměstnanosti a kvality); Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství (inovace); Zvýšení produkce a rozvoj trhu s biopotravinami. 18

Budoucí vývoj českého potravinářského průmyslu Teze III. Zvýšení významu potravinářství v zaměstnanosti a rozvoji venkova Cíle: Růst významu malých a středních podniků zejména v ekonomicky citlivých regionech. Další rozvoj regionálních a místních trhů. Snižování nadměrných transportů potravinářského zboží, spojených se spotřebou energie a poškozováním životního prostředí ČR. 19

Děkuji za pozornost Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU Adresa:Počernická 96/242, Praha 10 - Malešice Telefon: Fax: web: 20