Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba atomu.
Advertisements

CHEMIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Stavba atomu.
Jak se atomy spojují.
Částicová stavba látek
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 A, A  B, Z  C, X  A, v matematicko-fyzikálních tabulkách  B, v tabulce PSP u každého prvku  C, musíme je znát zpaměti.
Chemická vazba, elektronegativita
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
PaedDr. Ivana Töpferová
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku. Př.: Popište elektronovou konfiguraci H a He H  1s1;
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMICKÁ VAZBA.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Chemická vazba.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Ionty.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Znázorňování orbitalů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Indikátory Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Veličiny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Stavba atomu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
Periodická soustava - PSP
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Elektrické vlastnosti látek
Cvičenie 3: Periodická sústava prvkov
Stavba atomu.
Stavba atomového jádra
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: prosinec 2012

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 8. ročník Tematický okruh: Prvky Téma: Ionty Anotace: Ionty jako jeden z typů částic. Proč a jak vznikají, jak se zapisují? Příklady. Klíčová slova: Ionty, částice, kationty, anionty, elektronegativita. Metodika: Možné použití jako seznámení s problematikou iontů, jejich vzniku, zápisu. Procvičení.

IONTY

Ionty Ionty (v jednotném čísle ion, nebo iont) jsou elektricky nabité částice atomární velikosti. Ionty se označují chemickým označením částice, přičemž vpravo nahoře se uvede velikost elektrického náboje iontu. Př.: Na +, Mg 2+, Al 3+, F -, CO 3 2-, NO 3 -

Elektronegativita Elektronegativita je v chemii vlastnost atomu, vyjadřující jeho schopnost přitahovat vazebné elektrony. Vyšší hodnoty elektronegativity mají ty prvky, které vznikem aniontu dosáhnou elektronové konfigurace následujícího vzácného plynu. Elektronegativita je opakem elektropozitivity. Je to bezrozměrná relativní veličina, značí se χ (řecké písmeno chí). Hodnoty nalezneme i periodické tabulce prvků, rostou zleva zdola vpravo nahoru.

Elektronegativita 1

Kationty Kationty, též kationy - jsou kladně nabité ionty, které vznikly odevzdáním elektronu, tzn. kationt má v elektronovém obalu méně elektronů než odpovídající atom. Obecně: X atom - e - → X + atom + Př.:Na - e - → Na + Mg - e - → Mg +2 Pb - e - → Pb +4 2

Kationty Většinou vznikají z elektropozitivních prvků, ty leží v levé části tabulky: H H 2.20 Li Li 0.98 Be Be 1.57 Na Na 0.93 Mg Mg 1.31 K K 0.82 Ca Ca 1.00 Rb Rb 0.82 Sr Sr 0.99 Cs Cs 0.79 Ba Ba 0.89 Fr Fr 0.7 Ra Ra 0.9

Anionty Anionty, též aniony jsou záporně nabité ionty, které vznikly přijetím elektronu, takže aniont má v elektronovém obalu více elektronů než odpovídající atom. Obecně: X atom + e - → X - atom Př.: F + e - → F – O + 2 e - → O -2 N + 3e - → N -3

Anionty Většinou vznikají z elektronegativních prvků, ty leží v pravé části tabulky: He He 3.89 O O 3.44 F F 3.98 Ne Ne 3.67 S S 2.58 Cl Cl 3.16 Ar Ar 3.3 Se Se 2.55 Br Br 2.96 Kr Kr 3.00 Te Te 2.1 I I 2.66 Xe Xe 2.6 Po Po 2.0 At At 2.2 Rn Rn 2.2

Procvičování Doplň chybějící části zápisu: Cu - 2e - → … S … 2e - → S -2 … - 5e - → P +5 K - … → K + Br + e - → … Al … 3e - → Al +3 Si - 4e - → …

Procvičování Řešení: Cu - 2e - → Cu +2 S + 2e - → S -2 P - 5e - → P +5 K - e - → K + Br + e - → Br - Al - 3e - → Al 3+ Si - 4 e - → Si +4

Zdroje elektronegativity-a-nekovoveho-charakteru.png 2 vlastní zdroje