Výpisky z fyziky − 6. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Těleso a látka.
Advertisements

Elektrování těles. Vznik iontů.
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Elektrický proud.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
1 ÚVOD.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Částicová stavba látek
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrické vlastnosti látek (6. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Soutěžíme před testíkem
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
Soutěžíme před testíkem
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Model atomu.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Částicová stavba látek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Částicové složení látek
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Jak se atomy spojují.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Převody jednotek času – 2. část
Částicové složení látek
Transkript prezentace:

Výpisky z fyziky − 6. ročník Úvod do předmětu, rozdělení fyziky Vlastnosti látek a těles Měření fyzikálních veličin Síla Shrnutí a opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2. Vlastnosti látek a těles 2.1 Tělesa, látky Těleso – předmět, který pozorujeme kolem sebe nebo který budeme ve fyzice nějak využívat. Fyzika zkoumá vlastnosti a pohyb těles. Příklady pevných těles: Příklady kapalných těles: Příklady plynných těles:

Tělesa jsou z různých látek, mají proto různé vlastnosti Tělesa jsou z různých látek, mají proto různé vlastnosti. Látka (materiál tělesa) je složena z částic nepatrných rozměrů. Skupenství látek (jednotlivé podoby látek) Látky existují ve třech skupenstvích: 1) pevné látky − např.: 2) kapalné látky − např.: 3) plynné látky − např.:

plyny + kapaliny = tekutiny

2.2 Částicové složení látek

Každá látka se skládá z částic – z atomů a molekul Každá látka se skládá z částic – z atomů a molekul. Tyto částice jsou v neustálém a neuspořádaném pohybu – Brownův pohyb. Mezi částicemi jsou mezery. Částice jedné látky se samovolně promíchávají s částicemi látky druhé – difuze. Atom – velmi malá částice, obsahuje atomové jádro a elektronový obal. Jádro je tvořeno kladně nabitými částicemi – protony a částicemi bez náboje – neutrony. Záporně nabité částice – elektrony tvoří obal atomu. Těmto základním částicím atomu říkáme elementární částice. V dnešní době známe 118 různých atomů. Látky se mohou skládat z atomů, které jsou všechny stejné, pak se jim říká prvky. Např.: Prvky jsou uspořádány v periodické soustavě prvků (r. 1869 – D. I. Mendělejev).

Ionty jsou částice, které vznikají z elektricky neutrálních atomů: Atomy se však většinou nevyskytují osamoceně. Spojením dvou nebo více atomů vznikají molekuly. Např.: Ionty jsou částice, které vznikají z elektricky neutrálních atomů: a) přijetím jednoho nebo více elektronů do elektronového obalu atomu – záporný iont (aniont), b) odnětím jednoho nebo více elektronů z elektronového obalu atomu – kladný iont (kationt). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.