CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce III. díl
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak se atomy spojují.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba v látkách II
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SLOŽENÍ LÁTEK Chemie 8. ročník
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Chemická vazba.
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
Chemická vazba.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Ionty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Chemická vazba 8.ročník.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jak se atomy spojují.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Částicové složení látek
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník VY_32_INOVACE_07.1/10 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

CHEMICKÁ VAZBA

Ionty Iont je částice s elektrickým nábojem. Iont vzniká přijetím nebo odtržením elektronů z atomového obalu. Kationt je částice s kladným nábojem, má méně elektronů než protonů. Aniont je částice se záporným nábojem, má více elektronů než protonů.

Ionty Záporný iont aniont Kladný iont kationt

Chemická vazba Atomy většiny prvků se mohou spojovat v molekuly. Soudržné síly mezi částicemi ve sloučeninách se nazývají chemická vazba. Na chemické vazbě se podílejí valenční elektrony tak, že spolu utvoří společný elektronový pár. Schopnost atomu prvku přitahovat elektrony chemické vazby nazýváme elektronegativita.

Základní typy chemických vazeb Iontová vazba – vzniká přitahováním kationtů a aniontů Kovalentní vazba – polární a nepolární vazby Kovová vazba – vzniká mezi částicemi v krystalové mřížce kovů

Elektronegativita Schopnost vázaného atomu přitahovat vazebný elektronový pár. Bezrozměrná veličina, značí se X. Vazba nepolární X‹ 0,4 Vazba polární 0,4 ‹ X › 1,7 Vazba iontová 1,7 ‹ X

Výpočet elektronegativity Podle tabulek najdeme hodnotu X každého prvku ve sloučenině. Dané hodnoty X od sebe odečteme. Výsledná absolutní hodnota ukáže, o jakou vazbu se jedná. Příklad: H2O 3,5 – 2,2 = 1,3 polární vazba KCl 0,9 – 2,8 = 1,7 iontová vazba CH4 2,5 – 2,2 = 0,3 nepolární vazba

Úkol – Urči, o jakou chemickou vazbu se jedná: Sloučenina Rozdíl elektronegativit Druh vazby K2O Cl2 KCl2 O2 HBr N2 NaF H2O2

Řešení – Urči, o jakou chemickou vazbu se jedná: Sloučenina Rozdíl elektronegativit Druh vazby K2O 3,5 – 0,91 = 2,59 iontová Cl2 2,8 – 2,8 = 0 nepolární KCl2 0,91 – 2,8 = 1,89 O2 3,5 – 3,5 = 0 HBr 2,2 -2,7 = 0,5 polární N2 3,1 – 3,1 = 0 NaF 1,0 – 4,1 = 3,1 H2O2 2,2 – 3,5 = 1,3

Třídění látek

Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN 80-7168-879-7. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz>. Snímek 2:Změňte ovzduší! | NašeInfo.cz - návody, rady...: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. Změňte ovzduší! | NašeInfo.cz - návody, rady...:. Dostupné z WWW: <http://www.naseinfo.cz/photo/view?id=212504>. Snímek 4:Fyzika pro základní školy: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. Částicová stavba látek (3. část):. Dostupné z WWW: <http://www.zsharcov.cz/Predmety/Fyzika/ucivo/6/ionty_c.png>. Snímek 11:Učebnice chemie pro 8. ročník ZŠ: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. Chemicky čisté látky:. Dostupné z WWW: <http://www.zschemie.euweb.cz/molekuly/diagram.gif>.