Derivace –kmity a vlnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Kmitavý pohyb.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
Jak si ulehčit představu o kmitání
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Mechanické kmitání a vlnění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Integrály v kinematice Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Fyzika, seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_08 Tematická.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Elektromagnetické vlnění
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Perioda kyvadla.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_15 Název materiáluHarmonický.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Část II – Skládání kmitů, vlny
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Derivace –kmity a vlnění Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Fyzika, seminář z fyziky Derivace –kmity a vlnění Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová

Derivace funkce Definice derivace funkce Funkce f je definována v určitém okolí bodu x0 . Derivací funkce nazýváme limitu Používané zápisy derivace Derivaci funkce můžeme považovat za funkci. Jestliže určíme její derivaci, je tato derivace druhou derivací původní funkce, označujeme ji f´´(x). 2

Derivace složené funkce Má-li funkce z = g(x) derivaci v bodě x0 a má-li funkce y = f(x) derivaci v bodě z0 = g(x0), Pak složená funkce ( sinx )´= cosx ( sincx )´= c cos cx ( cosx )´= - sinx ( coscx)´= - c sincx

Harmonické kmitání Průmětem rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici do kolmé roviny k rovině kružnice je harmonický kmitavý pohyb. Hmotný bod se pohybuje po přímce totožné s osou y. Je-li v čase t = 0 s hmotný bod v rovnovážné poloze , pak okamžitá výchylka y = ym sinωt, kde ym je amplituda kmitavého pohybu, úhlová frekvence ω = 2πf. 27. června 2012

Kinematika kmitavého pohybu Okamžitá výchylka y = ym sinωt Jestliže si uvědomíme, že okamžitá výchylka má pro popis kmitavého pohybu hmotného bodu stejný význam jako dráha, pak velikost okamžité rychlosti lze stanovit jako derivaci okamžité výchylky podle času Okamžitá rychlost v = y´(t) = (ym sinωt )´ = ym ω cosωt = vm cosωt Směr vektoru rychlosti v je shodný se směrem výchylky – viz obrázek Okamžité zrychlení Pro velikost okamžitého zrychlení při přímočarém pohybu platí a = s´´(t) = v´(t) Pro harmonický kmitavý pohyb a = (ym sinωt )´´= (vm cosωt)´ a = -ymω2 sinωt = - am sinωt = - ω2 y Vektor zrychlení a má opačný směr než vektor v.

Fáze kmitavého pohybu y = ym sinωt, φ= ωt je fáze kmitavého pohybu, počáteční fáze v čase t = 0 φ0 =ωt = 0 y = ym sin(ωt +φ0), φ = ωt +φ0 je fáze kmitavého pohybu, počáteční fáze v čase t = 0 φ= φ0 Derivováním vztahu pro okamžitou výchylku určete velikost okamžité rychlost a zrychlení .Dokažte, že i v případě, kdy y = ym sin(ωt +φ0) je zrychlení přímoúměrné výchylce. 1.Určete rychlost a zrychlení v čase 0,1T, je-li y = 5.10-3sin(8πt + 0,25π) 2.Hmotný bod za 1minutu vykoná 240 kmitů s amplitudou výchylky 5 mm. Počáteční fáze je 0,1π.určete vztah pro okamžitou výchylku, rychlost a zrychlení.

Mechanické vlnění Postupná vlnu se šířící v řadě bodů na ose x rychlostí v , jednotlivé body postupně začínají kmitat Zdroj kmitů: y = ym sinωt Bod vzdálený o x začíná kmitat se zpožděním t´ : y = ym sinω (t –t´) Rovnice postupné vlny je funkcí dvou proměnných: času t, polohy kmitajícího budu x Využitím derivací, určete velikost okamžité rychlosti a zrychlení pro kmitání zdroje velikost okamžité rychlosti a zrychlení pro kmitání bodu vzdáleného o zdroje o x ( zvolíme-li určitý bod, pak x považujeme za konstantu) Dokažte, že body vzdálené o vlnovou délku λ = v.T, kmitají se stejnou okamžitou rychlostí

Použité zdroje http://www.gymkren.cz/download/ucebni-texty/fyzika/f22.pdf. [online]. [cit. 2012-03-01]. LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění. Praha: Prometheus, 1994, 135 s. ISBN 80-901-6196-0. 1.března 2013