Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a."— Transkript prezentace:

1 Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření23. 8. 2012 Ročník2. ročník čtyřletého a 6. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsahÚlohy k procvičení vztahů mezi veličinami popisujícími kmitavý pohyb Způsob využitíPostupným procházením stránek zadáváme žákům úkoly, které řeší nejprve samostatně. Pak provádíme rozbor a kontrolu jejich řešení. AutorMgr. Petr Zezulka KódVY_32_INOVACE_28_FZEZ12

2 VYŘEŠTE NÁSLEDUJÍCÍ ÚLOHY: Rovnice pro okamžitou výchylku harmonického pohybu s nenulovou počáteční fází je: Rovnice pro okamžitou výchylku harmonického pohybu s nenulovou počáteční fází je:

3 2. Hmotný bod vykoná 135 kmitů za minutu. Vypočítejte, s jakou počáteční fází hmotný bod kmitá, jestliže dosáhl kladné amplitudy výchylky za dobu 0,25 s od počátečního okamžiku. 2. Hmotný bod vykoná 135 kmitů za minutu. Vypočítejte, s jakou počáteční fází hmotný bod kmitá, jestliže dosáhl kladné amplitudy výchylky za dobu 0,25 s od počátečního okamžiku. Vyjdeme z rovnice: Po dosazení: kde τ = 1 min

4 Z rovnice okamžité výchylky Dosadíme hodnoty ze zadání: Amplituda výchylky hmotného bodu je přibližně 12,9 cm.

5 2 π f = 14 π f = 7 Hz = 7 kmitů za sekundu f = 420 kmitů za minutu Hmotný bod vykoná 420 kmitů za minutu.

6


Stáhnout ppt "Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a."

Podobné prezentace


Reklamy Google