Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Advertisements

Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Registrace agend orgánů veřejné moci
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Integrovaný registr znečišťování
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Matrika Bc. Jan Podloučka.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Základní registry ve veřejné správě
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Mgr. Magdaléna Peterková
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
1 Právo na informace Jitka Bělohradová. 2 Právo na informace Zakotvení na ústavní úrovni –Čl. 17 LZPS – právo na informace –Čl. 35 odst. 2 LZPS – právo.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Informačních systémů veřejné správy
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) představuje databázi údajů o vybraných látkách, jejich přenosech a emisích, pokrývá emise látek do všech složek životního prostředí (vody, půdy, ovzduší, přenosy v odpadech a odpadních vodách) data jsou spojena s konkrétním provozem a vypouštěnou látkou, IRZ je veřejný informační systém, který prostřednictvím webového rozhraní umožňuje přístup k informacím na základě požadavků uživatelů, ohlášené údaje slouží pro ohlašování do Evropského registru emisí znečišťujících látek (EPER).

IRZ – právní předpisy zákon č.76/2002 Sb., o integrované prevenci (hlava III), nařízení vlády č.368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování ve znění nařízení vlády č. 304/2OO5 Sb., vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování.

Zákon č.76/2002 Sb., o integrované prevenci: zřizuje integrovaný registr znečišťování, stanovuje ohlašovací povinnost do IRZ, mění ohlašování stejných údajů podle zvláštních právních předpisů, stanovuje povinnost spolupracovat s MŽP při zavádění IRZ a zmocnění k zajištění jednoty informačního systému v oblasti ŽP, nařizuje vedení evidence uživateli registrované látky a archivaci těchto údajů, nařizuje zveřejňování údajů z IRZ a zabezpečení mezinárodních závazků, stanovuje kontrolní kompetence a pokuty.

ohlašované látky, ohlašovací jednotky a ohlašovací prahy, Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování upravuje: ohlašované látky, ohlašovací jednotky a ohlašovací prahy, ohlašovací prahy pro emise do ovzduší, vody, půdy a v přenosech, způsob vyhodnocování a zjišťování ohlašovaných látek, způsob a formu ohlašování údajů do IRZ, zajištění jednoty informačního systému v oblasti životního prostředí.

ukládá vedení evidence pro uživatele registrované látky, Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování. ukládá vedení evidence pro uživatele registrované látky, přílohou vyhlášky je Evidenční list látky ohlašované do integrovaného registru znečišťování.

Kompetence zřizovatelem IRZ je Ministerstvo životního prostředí, provozovatelem IRZ je CENIA, česká informační agentura životního prostředí, vývoj IRZ řeší Projektový tým IRZ Ministerstva životního prostředí.

Definice ohlašovatele do IRZ podle §1 odst. (1) nařízení vlády č.368/2003 Sb., je uživatel registrované látky (registrované látky a jejich ohlašovací prahy jsou obsahem přílohy 1 tohoto nařízení) povinen tyto látky vyhodnocovat a Ministerstvu životního prostředí ohlašovat, pokud registrovaná látka dosáhne ohlašovacího prahu, nastává povinnost hlásit tuto látku do IRZ.

Ohlašování do IRZ pro ohlašování do IRZ byla vyvinuta elektronická aplikace IntForm, IntForm je distribuován zdarma, aplikaci je možné stáhnout na www.irz.cz, kde je distribuován i návod k práci s aplikací, hlášení do IRZ podléhá centralizovanému ohlašování – zasílá se do Centrální ohlašovny, podle §3 nařízení vlády č.368/2003 Sb. o IRZ je ohlašovatel povinen ohlásit údaje v elektronické a listinné podobě.

Nejbližší vývoj IRZ 4.2.2006 bylo ratifikováno Nařízení EP a Rady o Evropském PRTR, podle E-PRTR se bude poprvé ohlašovat za rok 2007, změny IRZ od roku 2007: zvýšení počtu činností a počtu ohlašovaných látek ze 72 na 93, zavedení sledování difúzních zdrojů emisí, vypouštění v odpadech pouze podle kategorií odpadů – upuštění od sledování množství jednotlivých látek v odpadech.

Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí komunikační rozhraní mezi ohlašovateli do IRZ a dotčenými subjekty státní správy nebo institucemi pověřenými kontrolou ohlašovaných údajů, zřízena na základě § 4 nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování (ve znění nařízení vlády č. 304/2005 Sb.), ohlašovatelé do IRZ ohlašují i další údaje z evidence v oblasti životního prostředí, které jsou jinak povinni ohlašovat podle zvláštních právních předpisů (např. podle zákona o ovzduší, vodách nebo o odpadech), prostřednictvím automatizovaného ohlašovacího procesu veřejně přístupného na elektronické adrese – do Centrální ohlašovny MŽP, nástroj pro optimalizaci a zjednodušení datových toků v resortu, základní kámen JISŽP.

Podpora ohlašovacího procesu webové stránky www.irz.cz a www.centralniohlasovna.cz manuály pro ohlašovatele a ověřovatele manuál pro práci s aplikací Intform veškeré další informace služba helpdesk (irz.info@cenia.cz zodpovídání veškerých dotazů problematiky IRZ a CO služba Hotline (tel. +420 271 742 304)

Děkujeme za pozornost. CENIA, česká informační agentura životního prostředí úsek informační podpory