Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
PROFESNÍ STANDARD V PROFESIONALIZACI UČITELŮ ODBORNÝCH ŠKOL
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Rámcové a školní vzdělávací programy
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Západočeská univerzita v Plzni
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Kariérové poradenství v českém středním školství
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Edukátor Profese učitele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
VIKBA32 Informační vzdělávání
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Pedagog.
Transkript prezentace:

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27. listopadu 2007

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Struktura vystoupení 1. Složky standardu učitele odborných předmětů 2. Didaktická kompetence učitele odborných předmětů 3. Rozpracování pro učitele ekonomických předmětů 4. Standard a příprava učitelů 5. Závěr

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Kompetence - dr. Vašutová 1. kompetence oborově předmětová, 2. kompetence didaktická a psychodidaktická, 3. kompetence obecně pedagogická, 4. kompetence diagnostická a intervenční, 5. kompetence sociální, psychosociální a komunikativní, 6. kompetence manažérská a normativní, 7. kompetence profesně a osobnostně kultivující. Zdroj: VAŠUTOVÁ, J. Kvalifikační předpoklady pro nové role učitelů

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Kompetence – Slovensko (Hrmo-Turek) 1. Odborno-predmetové 2. Psychodidaktické 3. Komunikačné 4. Diagnostické 5. Plánovacie a organizačné 6. Poradenské a konzultatívne 7. Sebareflexívne

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Štandardy pre absolventov DPŠ 1. Absolvent DPŠ kvalitne plánuje a pripravuje vyučovací proces vo svojich aprobačných predmetoch 2. Absolvent DPŠ efektívne vyučuje svoje aprobačné predmety (vazba na psychodidaktické kompetence) 3. Absolvent DPŠ validne a reliabilne, objektívne a spravodlivo hodnotí svojich žiakov

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Štandardy pre absolventov DPŠ 4. Absolvent DPŠ sa venuje svojim žiakom aj v mimovyučovacom čase 5. Absolvent DPŠ sa aktívne podieľa na zvyšovaní kvality práce školy 6. Absolvent DPŠ systematicky reflektuje svoju učiteľskú prácu Zdroj: HRMO, R., TUREK, I.: O novej koncepcii doplňujúceho pedagogického štúdia.

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Australské profesní standardy 1. Tvorba a realizace atraktivních a flexibilních příležitostí k učení se jednotlivců a skupin 2. Tvorba a realizace příležitostí k učení, které rozvíjejí jazykové dovednosti, gramotnost a matematické dovednosti 3. Tvorba a realizace výukových situací, které jsou pro studenty intelektuální výzvou 4. Tvorba a realizace příležitostí k učení, ve kterých je oceňována rozmanitost 5. Konstruktivní hodnocení výsledků učení studentů a poskytování těchto informací

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Australské profesní standardy 6. Podpora individuálního rozvoje a participace ve společnosti 7. Vytváření a udržování bezpečného a podporujícího prostředí pro učeni 8. Péče o pozitivní a produktivní vztahy s rodinami a s komunitou. 9. Efektivní zapojení do práce týmů v rámci profese 10. Závazek k reflexi své práce a k neustálému obnovování své profesionality Zdroj: Professional Standards for Queensland Teachers. Brisbane, 2006

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Didaktická kompetence 1.zná vzdělávací program daného typu školy a dovede s ním pracovat, 2.chápe význam svého předmětu v rámci vzdělávacího programu daného typu školy a umí stanovit jeho cíl, 3.je schopen vybrat podstatné poznatky z příslušných odborných disciplín a transformovat je do učiva svých odborných předmětů pro daný typ školy, 4.dokáže transformovat metodologii poznávání příslušné odborné discipliny do způsobu myšlení žáků a použít ji ve vyučovacím předmětu, 5.dovede užívat základní metodické postupy a prostředky ve výuce daného předmětu a je schopen přizpůsobit je individuálním potřebám žáků a požadavkům konkrétního typu školy,

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Didaktická kompetence 6.je schopen integrovat do vyučovacích předmětů mezioborové poznatky a využívat mezipředmětové vztahy, 7.ovládá strategie vyučování a učení v teoretické i praktické rovině ve spojení se znalostmi jejich psychologických a sociálních vazeb, 8.využívá moderní informační a prezentační technologie na podporu učení žáků, 9.dovede správně hodnotit výsledky učení svých žáků s ohledem na význam daného učiva, na individuální zvláštnosti žáků a na požadavky konkrétní školy.

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Zvláštnosti v přípravě učitelů ekonomických předmětů Výuka na různých typech škol → různé typy vzdělávacích programů Rozdílný obsah ekonomické složky pro VŠ a SŠ → doplnění oborově předmětové složky v didaktice Různorodost předmětů vyučovaných na SŠ → vybrané prředmětové didaktiky

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Vazba standardu a výuky – MU Brno

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Závěr Didaktická kompetence – významná složka standardu Vymezit ji tak, aby byla základem pro obsah obrové didaktiky (případně didaktik předmětových)

Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze Děkuji Vám za pozornost.