Shrnutí poznatků ze semináře o půjčování audiovizuálních děl v knihovnách v České republice V Praze 23. března 2007 Aleš Danielis a Ondřej Materna Přílohou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,
Advertisements

Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Prémiová automatická objednávka
JJ Mois Année Notebook pro studenty VŠ Informační materiál určený pro studenty Nabídka od
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Piktogramy Připraveno pro: FSV - UK Datum: 4. července 2008 Projekt: 28506/2 Připravili: Jan Vavřík, Naďa Nevěřilová Příloha Grafy.
Investiční společnosti a podílové fondy
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Studijní IS a internetový prodej služeb Dana Koláčková
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Věrnostní klub - ČEDOK.
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. ČLENOVÉ TÝMU Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Půjčování nosičů zvuku. Jednání na MK dne Intergram do 14 dnů předloží návrh smlouvy – platba 30,- Kč za výpůjčku CD Intergram se do poloviny.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
JJ Mois Année Notebook pro studenty VŠ Informační materiál určený pro studenty Nabídka od
MARKETINGOVÝ MIX.
Spotřebitel a maloobchodní prodejna. Maloobchod  Poslední článek distribučního řetězce  Zahrnuje služby pro domácnosti.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Projekt „Čistá toaleta“.  zrod myšlenky v agentuře Studioo GmbH ve spolupráci s městem Aalen v roce 2001  do projektu zapojeno již více než 200 měst-nejedná.
P ROCENTA M GR. P ETRA T OBOŘÍKOVÁ. Procenta slouží k vyjádření části celku, stejně jako zlomek nebo desetinné číslo Je-li p reálné číslo, pak jedno procento.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZBOŽÍ, OBCHOD, SLUŽBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKUPOVÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Sociální podnikání v Praze
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Vysoká škole technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
OBCHODNÍ ČINNOST A JEJÍ PSYCHOLOGICKÁ HLEDISKA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Publicita v projektech
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Zahraniční obchod Dovozní operace.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
1. 7 Procenta.
Transkript prezentace:

Shrnutí poznatků ze semináře o půjčování audiovizuálních děl v knihovnách v České republice V Praze 23. března 2007 Aleš Danielis a Ondřej Materna Přílohou je seznam obsahující možný výběr českých filmů, které jsou k dispozici. Dále lze připravit i nabídky zajímavých novějších evropských filmů

Práva k půjčování DVD Platná legislativa v České republice neumožňuje půjčování audiovizuálních děl na základě kolektivní smlouvy Držitelé licencí (distributoři) prodávající videopůjčovnám k pronájmu mají zpravidla práva i k prodeji pro půjčování Knihovny musí DVD k půjčování získat na základě smlouvy s oprávněným držitelem licence

Šíření kvalitních filmů Existuje společenská objednávka podporující půjčování DVD v knihovnách, protože není dostatečně rozvinut jiný trh s náročnějšími filmovými díly, kterým se komerční videopůjčovny spíše vyhýbají. Vedle náročnějších, uměleckých a evropských projektů je velký zájem o šíření starší české filmové tvorby.

Postavení knihoven Vzhledem ke společenské objednávce lze předpokládat i vstřícnější postoj k financování nekomerčně orientované nabídky DVD. Také kina v menších městech jsou v současné době podporována z veřejných zdrojů Veřejná finanční podpora nákupu DVD pro půjčování v knihovnách by měla být vyjednávána a získána centrálně

Současný stav Již dnes některé knihovny tuto možnost využívají a nákup DVD pro nekomerční půjčování je běžné například v České armádě. Na trhu existuje řada kvalitních českých, evropských i mimoevropských filmů, které splňují potřebná kritéria a přitom nejsou pro zákazníky běžně dostupné

Výhody pro knihovny Nabídka kvalitních filmů na DVD může pozitivně ovlivnit návštěvnost knihoven ve všech věkových a sociálních skupinách. Starší české filmy mohou být velmi zajímavou nabídkou pro seniory. Kvalitní filmy mohou do knihoven přilákat více studentů a mladých lidí, protože jim rozšíří nabídku v pro ně atraktivní oblasti.

Perspektivy Komerční videopůjčovny se postupně orientují jen na nejatraktivnější filmy Digitalizace přináší jako nový distribuční kanál VOD (stažení objednaného filmu) Knihovny mohou být v této situaci protiváhou vulgární komercializaci a v budoucnosti také využívat výhod digitalizace

Obchod s DVD Jednotliví distributoři dnes prodávají videokazety s právy jednotlivým zákazníkům a odvádějí licenční poplatky držitelům práv. Cenu na trhu ovlivňuje atraktivita filmu, výše licenčních odvodů a množství objednaných DVD Výhodnější je centralizovat objednávky, protože tak lze získat lepší ceny

Postavení Bontonfilmu na trhu Bontonfilm je největším distributorem filmů s DVD právy pro půjčování v ČR Vedle komerčních titulů je v nabídce Bontonfilmu řada českých, evropských i jiných umělecky náročnějších filmů Bontonfilm je distributorem českých filmů vyrobených státem do privatizace a uveřejněných po

Nakupování DVD pro jednotlivé knihovny

Systém objednávání A - Národní knihovna České republiky nebo jiné centrum shromáždí centrálně všechny požadavky na DVD od jednotlivých filmů ze všech Městských knihoven a jejích poboček B – Jednotlivé knihovny si budou tituly na DVD objednávat samostatně.

Systém objednávání Objednávky by měli být zasílány u obou variant A nebo B vždy jednou měsíčně Na základě předběžné objednávky může společnost Bontonfilm zaslat na objednatele kalkulace s výslednými částkami k jednotlivým titulům Objednatel poté potvrdí závaznou objednávku Takto získané tituly bude možno půjčovat po dobu platnosti licence, tj. zpravidla 5 let. Pokud bude licence prodloužena, mohou půjčovat i déle Pokud nedojde k prodloužení licence, bude moci knihovna DVD zprostředkovat dále pouze prezenčně.

Ceny Ceny za jednotlivé tituly se budou pohybovat následovně podle objednaného množství: Novinkové tituly: od kč do 699 kč včetně DPH Katalogové tituly *: od 599 kč do 469 kč včetně DPH * Katalogové tituly se rozumí nabídka titulu označené v objednávkových listech společnosti Bontonfilm jako „Další tituly“