Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Nabídka personálních služeb
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Personální informační systém
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Implementace systému flexibilních benefitů
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Frederick Irving Herzberg
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Faktory bezpečné organizační kultury podle Herzbergovy motivační teorie Kateřina Ivanová | Jiří Vévoda 1.
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Systém odměňování ve vybraném podniku
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů Personální management
Cestovní kancelář DAEN
Transkript prezentace:

Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie Vévoda, J., Nakládalová, M., Marečková, J., Ivanová, K. SYMPOSIUM PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ S  MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ 9. října 2010, Lázně Luhačovice,a.s.

Proč se tématem zabývat? Česká republika se v současnosti potýká s nedostatkem zdravotních sester Řešení: Nábor ze zahraničí Udržení stávajících kvalitních zaměstnanců Vzhledem k nákladům spojeným s náborem a s etablováním nových zaměstnanců, je pro manažery lůžkových zařízení výhodnější udržet si stávající pracovníky Podle PricewaterhouseCoopers se v České republice pohybují náklady na získání jednoho zaměstnance kolem 17 000 Kč, mohou však dosáhnout i 50 000 Kč. Dalšími náklady nejsou na první pohled patrné. Nově přijatý lékař či zdravotní sestra nejsou dokonale orientováni v prostředí nemocnice, do které nastoupili. Nejsou seznámeni s postupy, které jsou obvyklé, a ještě „nezapadli“ do týmu. To vše může znamenat snížení kvality péče a eventuálně způsobit nespokojenost klienta – pacienta. Náklady spojení s náborem a nahrazením jednoho lékaře se v USA pohybují okolo 250 000 amerických dolarů. Podle Scotta náklady na nábor lékaře dělají kolem 20 000 dolarů, dalších 350 000 dolarů představuje hrubá roční ztráta ve fakturaci výkonů. „Nízká motivace má negativní dopad na výkon jednotlivých zdravotnických pracovníků, zařízení a zdravotnického systému jako celku. Kromě toho zvyšuje tlaky na migraci […] Z tohoto důvodu je významným cílem managementu lidských zdrojů ve zdravotnictví posilovat motivaci zdravotnických pracovníků …“. Podle Zurna je motivace klíčovým aspektem výkonu jedince a organizace a také predikátorem úmyslu odejít ze zaměstnání. Aktuálním otázkou manažerů lůžkových zařízení poskytujících akutní péči zůstává, jak zajistit kvalitně poskytovanou zdravotní péči při hrozícím nedostatku pracovníků. Řešením je své zaměstnance správě motivovat a udržet.

Herzbergova teorie MOTIVUJÍCÍ FAKTORY UDRŽOVACÍ FAKTORY Dosažení cíle (úspěch) Uznání Povýšení Práce sama o sobě Možnost osobního růstu Odpovědnost Samostatnost Podniková politika a správa Vztahy v kolektivu Pracovní podmínky Mzda Jistota práce Faktory v osobním životě Postavení Existují mohé motivační teorie více či méně známé. Například Maslovova pyramida potřeb, ve které jsou potřeby jedince seřazeny ve tvaru pyramidy, na jejimž základně jsou potřeby zabezpečení potravin ,vody a na nejvyšší příčce pak stojí potřeba seberalizace jedince. Další teorií je například Mc Gregorova teorie X a Y. Teorie X definuje pracovníky jako líné, kteří nepracují rádi, nechtějí odpovědnost a musí být k práci přinuceni. Naopak teorie Y předpokládá, že pracovník má svou práci rád, touží po uplatnění, odpovědnosti a je kreativní. Herzbergova dvoufaktorová motivační teorie je další z motivačních teorií. Její vznik se datuje do roku 1959. V době vzniku znamenala malou revolici, neboť na motivaci bylo nahlíženo pouze jednofaktorově, tedy všechny faktory mají stejný význam. Herzberg faktory rozdělil do dvou skupin. Faktory motivační a udržovací. Udržovacími faktory rozuměl ty, které způsobují takzvanou ne nespokojenost. Pokud jsou saturovány, lidé v práci nejsou nespokojení. Pokud však naplňovány nejsou, pracovníci cítí nespokojenost. V dlouhodobém pohledu nemají vliv na vykonávané množství práce. Faktory motivační jsou pak ty, které dlouhodobě zvyšují výkonnost pracovníka pokud jsou saturovány a mohou, pokud saturovány nejsou způsobit odchod ze zaměstnání.

Upravení faktorů Nové faktory Vyřazené faktory Odpovědnost spolupráce s jinými profesemi (lékař x sestra) možnost použití moderního technického a technologického vybavení možnost dalšího odborného vzdělávání image zaměstnavatele dostatek poskytovaných informací nemonetární benefity – zaměstnanecké / sociální výhody (postavení) Odpovědnost Samostatnost Dosažení cíle (úspěch) Faktory v osobním životě

Pořadí plnění nemocnicí Ukázka dotazníku Vaše individuální pořadí Pořadí plnění nemocnicí 1.Spolupráce s jinými profesemi (lékaři) 2.Vztahy k přímo nadřízeným pracovníků . 3.Možnosti kariérového postupu   10.Jistota pracovního místa 16.Podnikové klima (duch domu)

Sběr dat: květen až prosinec 2006 Parametry výzkumu Sběr dat: květen až prosinec 2006 Osloveno - 122 nemocnic ČR Zúčastnilo se 25 nemocnic ČR Distribuováno 10 791 dotazníků Zpracováno 3 081 dotazníků Čistá návratnost 28,6 %

Sociodemografická zjištění V první čáti dotazníku byly otázky týkající se sociodemografických otázek, které při analýze poskytovaly další zjištění, jež bylo možné přiřadit k jednotlivým sociodemografickým skupinám. Pokud se podíváme na první graf, který zobrazuje distribuci dle pohlaví zjistíme, že výzkumu se zúčastnily pouhá dvě procenta mužů. Co zde není uvedeno je například distribuce dle pozice. Výzkumu se zúčastnilo 12% zdravotních sester, zastávající nějakou manažerskou pozici od staniční sestry po hlavní sestru. 88% sester bylo řadových.

A nyní již k jednotlivým žebříčků A nyní již k jednotlivým žebříčků. Faktor, který u sester stojí v jejich hodnotovém žebříčku na prvním místě je mzda. Následovaná Péčí o pacienty, jistotou pracovního místa a tak dále. Faktorem který stojí na posledním místě je kariérní postup, neboť sestry pociťují, že nejsou manažerská místa pro všechny, a že pokud se jednou místo staniční či vrchní sestry obsadí, po dlouhou dobu se jedinec na tomto místě nemění. Pořadí faktorů vzniklo jako aritmetický průměr hodnot, jež sestry danému faktoru individuálně přisoudily.

Tento žebříček vznikl na stejném principu aritmetických průměrů Tento žebříček vznikl na stejném principu aritmetických průměrů. Pokud se podíváme na tento obrázek, zjistíme, že setry pociťují největší saturaci imagem zařízení ve kterém pracují – pracují ve zdravotnictví a to samo o sobě přináší vysoký status zaměstnavatele. O dobré péči o pacienty svědčí, že tento faktor umístily sestry hned na druhé místo. Bylo by smutné, pokud by byl tento faktor umístěn někde na posledních příčkách, neboť pak by nemocnice neplnila své základní poslání. Co je však alarmující je poslední faktor – Uznání osobních výsledků vykonané práce – tedy nefinanční benefit. Z hlediska Herzbergovy teorie se jedná o motivační faktor, který zvyšuje množství a kvalitu odvedené práce. I tolik v současnosti diskutovaná mzda se umístila o dvě příčky výše. Všeobecné sestry nemají tento faktor dostatečně uspokojován.

Poslední graf této prezentace ukazuje prostý rozdíl mezi tím, co si sestry přejí v osobním hodnotovém žebříčku a jak jim tyto přání naplňuje zaměstnavatel. Co vidíme. Nejvíce jsou nespokojeny se mzdou, obávají se ztráty zaměstnání a moc málo kdo je za vykonanou práci alespoň pochválí. V dalším pořadí od -1 do + 1 se jejich hodnotový žebříček shoduje s jejich přáním. S tím co je nad + 1 může být management spokojen.

Využití výsledků Na všech úrovních řízení Top management Middle management Lower management Splnění akreditačního standardu č. 63 nemocnice sleduje vhodnou formou spokojenost zaměstnanců.

Děkuji za pozornost Přednáška je dedikována projektem GaČR č. P 403/10/0621