BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN 19.-20.5.2005 Prezentace pro předsednictvo RVŠ, 16.6. 2005 Pavel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Tatiana Gavalcová Rada VŠ, Pracovní komise pro vnější a zahraniční vztahy Boloňský proces: jak dál po vyhlášení EHEA (Budapešť - Vídeň, březen 2010)
Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Akreditace programů nebo institucí ? Akreditace programů a vnitřní hodnocení kvality ? Diskuse nad náměty z doporučení.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Vývoj v Evropě a vysoké školství v ČR Věra Šťastná, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Zpráva o činnosti předsednictva 8. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
INTERNACIONALIZACE STUDIA NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH Pavel KOVÁŘ (RVŠ) Spolupracovníci: Věra ŠŤASTNÁ (MŠMT ČR) Dana PETROVÁ (NA SOKRATES) Zasedání předsednictva.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Zpráva o činnosti SKRVŠ 2. sněm RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha, Ondřej Haška.
Studentská PARDUBICE
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Dokumenty Boloňského procesu
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Zpráva o činnosti SK RVŠ 16. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Zpráva o činnosti Studentské komory 5. sněm RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel Kovář, Zahraniční komise RVŠ Věra Šťastná, MŠMT

10 OBLASTÍ BOLOŇSKÉHO PROCESU PRIORITY: Obecně – Vytvoření „vzdělanostní Evropy “ Specificky – Berlínské priority (tučně) Strukturované vzdělávání Podpora mobilit studentů a učitelů Implementace kreditního systému ECTS Uznávání diplomů a kvalifikací Podpora evropské dimenze ve VŠ vzdělávání Podpora atraktivity vzdělávací evropské oblasti Podpora celoživotního vzdělávání Aktivní účast studentů ve vzdělávacím procesu Zabezpečení kvality Synergie VŠ vzdělávací a výzkumné oblasti v Evropě

KONFERENCE MINISTRŮ VŠ, Bergen, Norsko Účast: Evropské země, USA, Latin. Amerika, celkem 45 zemí + Evropská komise, Rada Evropy,UNESCO, EUA, EURASHE, ESIB aj. Program: Podpis Komuniké („The European Higher Education Area-Achieving the Goals“) + čtyři pracovní skupiny: - Doktorská studia a vztah mezi vys. školstvím a výzkumem - Celoživotní vzdělávání - Zabezpečení kvality a uznávání diplomů a kvalifikací - Autonomie vysokých škol, jejich řízení a správa Žádná nová oblast mimo „desatera BP“

HLAVNÍ VÝSTUPY Z KONFERENCE Dva přijaté významné dokumenty: Evropský rámec kvalifikací (strukturované studium: 3 cykly, descriptory každého cyklu-“learning outcomes“, studijní zátěže-ECTS) Soubor standardů v oblasti zabezpečení kvality a princip Evropského registru agentur+ princip Registru kvality pro národní agentury (založeného na národním „peer review“). ENQA požádána o praktickou implementaci.

PRAKTICKÝ DOPAD OBOU DOKUMENTŮ PRO JEDNOTLIVÉ ZEMĚ Každá země nejpozději do 2007 bude připravovat národní rámec kvalifikací (v souladu s evropským rámcem). Do 2010 má být funkční. Na národní úroveň bude navazovat model mezinárodního hodnocení QUALITY ASSESSMENT PROCESS SELF-EVALUATION REPORT NATIONAL EVALUATION INTERNATIONAL EVALUATION NEXT ASSESSMENT? BETTER QUALITY? PEER REVIEW

Dále Komuniké z Bergenu zdůrazňuje nutnost propojení vědy a výzkumu se vzděláváním. Standardní doba PhD. je 3-4 roky. Příprava zprávy EUA o vývoji doktorských SP. INVENTURA – „STOCKTAKING “ Zpráva o plnění 3 berlínských priorit: STRUKTUROVANÉ STUDIUM (DS,ECTS, mobility, JD/DD) UZNÁVÁNÍ DIPLOMŮ A KVALIFIKACÍ (flexibilita, krátké kurzy) ZABEZPEČENÍ KVALITY (ENQA- Soubory standardů) Proces inventury: Řídící skupina BFUG, národní BFUG Příští konference ministrů VŠ vzdělávání: Londýn 2007 Materiály ke konferenci:

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ „Stocktaking Report“ konstatovala značný pokrok v plnění berlínských priorit v uplynulých 2 letech, ale vyjádřila obavy z nerovnoměrného plnění v Evropě a z jeho udržitelného rozvoje. Konference přijala následující doporučení: Zapojení organizací zaměstnavatelů (příp. komor) Ustanovení pracovní skupiny pro srovnatelný přístup implementace Lisabonské konvence Podpora uznávání cizích kvalifikací Rozvoj podpůrných struktur Boloňského procesu Pokračování procesu inventarizace (stocktaking)