PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Studny a vrtné soupravy
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
základy hydrogeologie
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Voda a vzduch = základ života
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Sopečné jevy.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Podpovrchová voda Název školy
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
HYDROSFÉRA.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Hydrosféra – vody pevnin
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VODA.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek, Zbyněk Hrkal
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vypracoval: Martin Půr
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Neživá příroda vzduch a voda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vodstvo České republiky
VODA.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima

Půdní voda Půdní voda je voda, která se při vsakování do země zachytila mezi zrníčky půdy. Způsobuje vlhkost půdy a je nezbytná pro život rostlin.

Podzemní voda Voda,která prosákne půdou, proniká do puklin a pórů propustných hornin. Nad vrstvami nepropustných hornin se může hromadit a vytvářet souvislou hladinu podzemní vody. půda studna propustná vrstva pramen hladina podzemní vody „podzemní jezero“ nepropustná vrstva

Prameny Pramen je místo, kde podzemní voda sama vytéká na zemský povrch. Kromě „obyčejné“ vody může vyvěrat: termální voda, která má vyšší teplotu minerální voda, která obsahuje více rozpuštěných minerálních látek Podzemní vody jsou významným zdrojem pitné vody, minerální vody slouží k léčbě nemocných.

Bažiny Tam, kde hladina podzemní vody vystupuje až na povrch, vznikají bažiny. Půda je prosycena vodou. vysoká hladina podzemní vody

Podzemní krasová voda V podzemí krasových oblastí tečou potoky a řeky. propadání vývěr sifon podzemní tok

Gejzíry Jsou to „vodotrysky“ vařící vody a páry, které s určitými přestávkami tryskají v sopečných oblastech. Podzemní voda se ohřívá, roste tlak, až dojde k vytrysknutí vody a páry. Tlak poklesne, zásoba vody se vyprázdní.

Artéské prameny Jsou to výstupné prameny, které tryskají ze země. Vyskytují se i v suchých oblastech. propustné vrstvy napjatá hladina podzemní vody výstupný pramen nepropustné vrstvy

Zápis: Voda při vsakování proniká půdou a propustnými horninami. Podpovrchovou vodu dělíme na: a) půdní b) podzemní (obr. Podzemní voda) Zpět na povrch se podzemní voda dostává prameny. Zvláštní typy pramenů: termální, minerální, vývěry krasových vod, artéské prameny, gejzíry.