Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_19_Podpovrchová voda Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Hydrosféra Ročník: ročník Klíčová slova: půdní voda, podzemní voda, pramen, artéské vody

2 Anotace Žáci se seznámí s pojmy podpovrchová voda, půdní voda, podzemní voda, pramen, artéské vody.

3 Podpovrchová voda

4 Již jste se seznámili se všemi formami vodního obalu Země.
Jeho nedílnou součástí je vedle povrchové vody pevnin také voda podpovrchová.

5 Prohlédni si obrázek. Čím se liší půdní voda od podzemní vody?
PODPOVRCHOVÉ VODY PEVNIN podzemní voda studna zrna horniny hladina podzemní vody voda - vytváří souvislou hladinu Prohlédni si obrázek. Čím se liší půdní voda od podzemní vody? půdní voda půda voda - nevytváří souvislou hladinu

6 Kde se nachází půdní voda a proč je důležitá?
Jak se nazývá podpovrchová voda, která vytváří souvislou hladinu? Jak využíváme podzemní vodu?

7 Pokus se popsat obrázek.

8 Na pevninách se srážková voda vsakuje do půdy a vzniká půdní voda, která je důležitá pro rostliny. Voda, která se vsakuje hlouběji, je voda podzemní. Ta vytváří souvislou hladinu, kterou můžeme vidět ve studnách. Přirozeně vystupuje podzemní voda na povrch vývěry, zvanými prameny. Prameny mohou být počátkem vodního toku.

9 Zopakujeme si : Na pevninách se srážková voda vsakuje do půdy a vzniká………., která je důležitá pro ………. . Voda, která se vsakuje hlouběji, je voda …….………… . Ta vytváří souvislou hladinu, kterou můžeme vidět ve …………… . Přirozeně vystupuje podzemní voda na povrch vývěry, zvanými …… Prameny mohou být počátkem …………… .

10 Nepropustná vrstva zabrání dalšímu vsakování podzemní vody a ta vytéká v podobě pramene na povrch.
Slyšeli jste někdy o artéských studnách? Artéský pramen. Voda sama vystřikuje, protože je pod tlakem nepropustných vrstev.

11 Artéská voda je podzemní voda, jejíž volná hladina leží výše než zemský povrch. Ze studny proto tato voda samovolně vyvěrá bez nutnosti čerpání .

12 Artéský pramen v severní Africe

13 Podpovrchová voda zápis do sešitu
Dělíme na : půdní – obsažena v půdě ( důl. pro rostliny ) podzemní – vsakuje se hlouběji, vytváří souvislou hladinu Místo, kde podzemní voda vytéká na povrch, se nazývá pramen.

14 otázky: Jak dělíme podpovrchovou vodu? Vysvětlete rozdíly.
Co je pramen? Co je artéský pramen? Je podzemní voda za normálních okolností čistá? Čím je podzemní voda v poslední době znečišťována? Proč je nutné vodu chránit před znečištěním?

15 BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země
BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 DUNN, Andrew. Wikipedia. cz [online]. [cit. 12. 3. 2014]
DUNN, Andrew. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol. Planeta Země pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google