Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek"— Transkript prezentace:

1 VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: listopad 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Vodstvo ČR Anotace: Úvodní prezentace. Vysvětlení pojmů – úmoří, povodí, rozvodí. Lokalizace hlavního evropského rozvodí.

3 ČR – střecha Evropy Územím ČR prochází hlavní evropská rozvodí, která vycházejí z vrcholu Králického Sněžníku (nazývaného "střecha Evropy"). Zakresli si do své mapy

4 Úmoří Úmoří je část pevniny, ze které všechna povrchová voda teče do jednoho moře nebo oceánu. Voda je z našeho území odváděna 3 úmořími. Největší část odvodňuje Labe se svým přítokem Vltavou do Severního moře. Druhou největší část odvodňuje Morava a Dyje do Černého moře. Nejmenší část území je odvodňováno Odrou do Baltského moře (hlavně na Moravě a ve Slezsku)

5 Hlavní povodí ČR Povodí je oblast (plocha), ze které voda odtéká do jedné konkrétní řeky

6 Otázky a úkoly 1) Vysvětli koloběh vody
2) Vysvětli vznik podpovrchové vody. K čemu je důležitá? 3) Které řeky mají spojitost s regionem Libereckého kraje? Do jakého moře odtékají? Pracuj s atlasem ČR a atlasem Libereckého kraje.

7 Zdroje dat: GeoPed. [online]. [cit ]. Dostupné z: Transformační technologie. [online]. [cit ]. Dostupné z: Geografický web, Česká republika - Svět. [online]. [cit ]. Dostupné z: DEMEK, Jaromír, Stanislav HORNÍK a Petr CHALUPA. Zeměpis 9-Česká Republika. Praha, ISBN


Stáhnout ppt "VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek"

Podobné prezentace


Reklamy Google