Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští."— Transkript prezentace:

1 POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima

2 Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští pokrývají kameny a písek. Povrch je utvářen větrem (přesypy, větrná eroze), místy i občas tekoucí vodou (vyschlá koryta).

3 oáza s pramenem vody slané a vysýchající jezero písečné přesypy kamenitá poušť převážně vyschlé údolí (vádí) písečná poušť (erg) Sahara

4

5 Převládající směr větru Pohyb písečných přesypů

6 Kde je o něco více srážek, je i více života (sukulenty, hmyz, plazi). Z pouště se stává polopoušť. Pouště s výjimkou oáz nejsou zemědělsky využitelné. V sou- časnosti se pouště postupně rozšiřují.

7

8 VZNIK POUŠTÍ a) pouště vnitrozemské b) pouště přímořské srážkový stín studený proud mlha, ale neprší překážka

9

10

11 c) pouště v oblastech suchých pasátů(klimatické pouště) nad pevninou je malý výpar pasát je vítr, který po celý rok vane jedním směrem suchý pasát nepřináší žádné mraky a déšť poušť sušší oblast

12 OÁZY - VODA V POUŠTÍCH nepropustné horniny propustné horniny pramen podzemní odtok vsakování v horách na okraji pouště prší


Stáhnout ppt "POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští."

Podobné prezentace


Reklamy Google