Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem a bohatstvím?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teď do Česka přišel crowdfunding. Princip crowdfundingu (skupinového financování) 1. Máte skvělý nápad, chybí vám ale peníze. Zaregistrujte.
Advertisements

Prezentace jednotlivých aktivit-záhad
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Základní lidská práva.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Vlastnosti materiálů projekt
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Personální management
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jednoduché úrokování.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:19. září 2012 Číslo.
Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Zpracovala: Simona Hyková
Osobnost – situace – predikce chování
Proč studovat makroekonomii?
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Buď štědrý a pomáhající… Peníze v církvi a v rodině.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Positioning Finance v podnikatelském plánování ZČU, Plzeň
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba a sociální desintegrace
Základy sociální psychologie
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
3. téma: Kultura
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Inflace.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT Finanční gramotnost Chovančíková Eva 1.A.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Department of Politics and European Studies Palacky University in Olomouc Delokalizace, transformace a inovace lokální ekonomiky _____________________________________________________.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Vztah Čechů k charitě Ondřej Tomas, GfK Czech.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Organizace.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rodičovství biologické a pěstounské
AUTOR: Kateřina Křížová
Transkript prezentace:

Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem a bohatstvím?

Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem? Poprvé v 60. letech na univerzitě ve Stanfordu Walter Mischell realizoval výzkum schopnosti odložit slast, uspokojení, požitek. Studie se zúčastnilo více než letých dětí. Za odměnu po krátké hře dostalo každé dítě bonbón. Experimentátor jim řekl, že ho mohou sníst hned, nebo také chvíli vydržet a počkat, až se za chvíli vrátí, a pokud ho do té doby nesní, tak že dostanou další. Tedy buď jeden teď, nebo vydržet a místo jednoho mít za chvíli dva.

Jak souvisí schopnost nesníst bonbón s úspěchem? Po 15 letech Mischel tyto děti vyhledal a zjistil, jak se jim daří. Děti, které dokázaly počkat na druhý bonbon, byly úspěšnější, častěji se dostaly na vysokou, měly mnohem lepší výsledky v celostátních testech, byly vyrovnanější, spokojenější. Naopak, ty, které bonbon snědly okamžitě, měly častěji různé výchovné problémy, častěji byly agresivnější a také se u nich ve větší míře objevovala závist.

Různé životní perspektivy Present oriented (hedonistic, fatalistic) Past oriented (possitive, negative) Future oriented (goal achievement, transcendental) Zdroj: P. Zimbardo: The secret powers of time, získáno z:

Co ovlivňuje utrácení a spoření? Osobnostní a kulturní předpoklady – viz výše Náročnost mentálních operací, rozhodování Chování ostatních lidí, norma Stav ekonomiky (inflace, deflace) Sociální systém, předpoklad, že pokud se ocitnu v hmotné nouzi, tak dostanu dávky, stát se o mne postará Zdroj peněz a forma peněz (virtuální peníze versus peníze reálné)