Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování."— Transkript prezentace:

1 FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování

2 Příklad americké opce Vypočítejte hodnotu americké kupní opce na akcii, když se očekává po roce výplata dividendy So=100 dividenda = 20 T = 2 roky i = 12 % ročně se očekává vzestup ceny o 25 % nebo pokles ceny o 20 % E = 70 –výpočet proveďte binomickým stromem a pomocí BS vzorce

3 Pojištění portfolia 1) Smlouva s pojišťovnou, že uhradí ztráty pod 100.

4 2) Zakoupení put opce na indexu akcií, který je podobný investorovým. 3) Vytvoření syntetické put opce, což je kombinace koupě a prodeje akcií a obligací. Cíle je dosaženo dynamickou strategií: Buď prodám obligace a koupím akcie nebo prodám akcie a koupím obligace

5 Programové obchodování Pomocí počítačů se automaticky: roste-li cena akcií, prodávají se obligace a nakupují se akcie a naopak. Problémy: transakční náklady, krátké intervaly (nemožnost změn).

6 Futures = koupit cenný papír ihned x futures? Na konci ho vlastním stejně, ale nemám úroky a dividendy, ale nemusím platit hned. cena futures / (1 + rf) t = pohotová cena - PV(ušlé dividendy nebo úroky) cena futures / (1 + rf) t = pohotová cena - PV(ušlé dividendy nebo úroky) Měnové futures (například koupě jednoročního futures na EUR) cena futures na EUR / (1 + r Kč ) = pohotová cena - PV(ušlé úroky z EUR) protože PV(ušlé úroky z EUR) = r EUR * pohotová cena / (1 + r EUR ), je cena na futures v EUR = pohotová cena * (1 + r Kč ) / (1 + r EUR )

7 Příklad měnového futures Jaký bude termínovaný kurs, pokud je pohotový kurs 25 Kč/EUR, úroky z Kč jsou 2,4 % a úroky z EUR jsou 4 %? Nebo vytvořím uměle: vypůjčím si Kč, směním na EUR a uložím na jeden rok:

8 Termínované kontrakty – futures, ale na míru (objem, termín, …) Umělé futures na měnu Chci koupit za rok $ a dnes je kurs 18 Kč/ $. Jak to udělat ? Vypůjčím si nyní 18 Kč na 1 rok, směním za $ a zapůjčím na 1 rok. Koupím $ za 1 rok za vyšší kurs, než je dnes. Budoucí cena $ = pohotový kurs * (1 + r Kč ) / (1 + i $ ) = 18 * 1,18 / 1,06 = 20,04 Kč. Ale pozor, jsou s tím starosti a náklady.

9 SWAP Dle naučného slovníku je SWAP výměna, druh mezinárodní devizové operace, při níž obvykle banka kupuje k promptnímu dodání volnou devizu, kterou nutně potřebuje k platbě do zahraničí za jinou volnou devizu, kterou má v okamžiku operace v dostatečném množství k dispozici popř. za zlato. Současně však uzavře lhůtní obchod, při němž zakoupenou devizu opět prodává, avšak s odloženou dobou dodání (na termín) a to obvykle ze devizu nebo zlato, ze něž původně potřebnou devizu koupila. Pokusme se pochopit, co tím chtěl básník říci. Možnost zabezpečení pozice pomocí měnového nebo úrokového swap. Můžeme říci, že se vlastně jedná o výměnu (půjčka v domácí za půjčku v zahraniční měně, výměna jednoho typu půjčky za jiný ap.).

10 Příklad na měnový SWAP Potřebuji EUR, mohu vydat obligace (vzít si úvěr) v Kč na jeden rok na 5,5 %. Řešení: –vydám obligace –zároveň uzavřu termínovaný obchod na nákup Kč za EUR –směním Kč za EUR –např. pohotový kurs je 25 Kč/EUR, úrok na EUR je 4 %

11 Opce načasování Investice typu „teď a nebo nikdy“ = kupní opce s realizační cenou rovnou investici těsně před vypršením. = kupní opce s realizační cenou rovnou investici těsně před vypršením. Odložit => opce má hodnotu > 0 i když NPV opce má hodnotu > 0 i když NPV < 0, protože je dost času na to, aby se trh vzpamatoval.

12 Příklad opce načasování Můžete investovat 180 mil. Kč do projektu s perpetuitou 20 mil.Kč. Diskont je 10 %. Projekt můžete odložit až o dva roky, každý rok je pravděpodobnost vzestupu hodnoty projektu o 25 % 0,44 a poklesu o 20 % 0,56. Bezrizikový výnos je 5 %. Jak se rozhodnete?

13 Strom vývoje hodnoty firmy

14 Hodnota opce pro pokles v 1. roce: Pro vysokou poptávku je změna hodnoty firmy ze 160 mil. Kč na 200 + 20 mil. Kč, tj. o 37.5 % Pro nízkou poptávku je změna hodnoty firmy ze 160 mil. Kč na 128 + 12.8 mil. Kč, tj. – 12 %

15

16 Výsledný strom: NPV okamžité realizace je 20 mil. Kč, otevřená opce má hodnotu 26.9 mil. Kč. Vyplatí se rok počkat a pro vysokou poptávku v prvním roce realizovat projekt a pro nízkou poptávku čekat další rok.


Stáhnout ppt "FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování."

Podobné prezentace


Reklamy Google