Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna."— Transkript prezentace:

1 Intuice

2 Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna zkušeností a hraje významnou úlohu pro rychlé rozhodování.

3 Expertní intuice - Příkladem intuice může být příběh Garyho Kleina [7] o veliteli hasičů, který při zásahu uvnitř domu náhle zvolal "Rychle pryč!", aniž by věděl proč to řekl. Jen co požárníci vyběhli ven, podlaha domu se zřítila. Až poté si uvědomil, že požár byl neobvykle tichý a jeho uši byly neobvykle horké. Jeho dlouhou zkušeností získaný "šestý smysl pro nebezpečí" odhalil, že zdroj požáru nebyl v bytě, ale ve sklepě pod nimi. [7]

4 Expertní intuice ale nejsou vždy spolehlivé a mohou se značně mýlit. Výzkumy ukazují, že intuice jsou relativně spolehlivé především za těchto podmínek: [10] [10] 1.Dostatek zkušenosti přímo v dané specifické oblasti. 2.Prostředí musí být relativně jednoduché a pravidelné. 3.Během učení je k dispozici dostatečně rychlá a kvalitní zpětná vazba.

5 Heuristiky (mentální zkratky) 1.jednoduchá a efektivní pravidla rozhodování zkratka k nalezení řešení, které sice nemusí být optimální, ale je dostatečně dobré pro dané účely Teorie nevědomého myšlen 1.nevědomé, intuitivní myšlení je naopak lepší při řešení složitých problémů, které zahrnují mnoho atributů 2.ve vědomém myšlení nelze dohromady dobře pojmout, nevědomě je lze efektivně paralelně zpracovat


Stáhnout ppt "Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna."

Podobné prezentace


Reklamy Google