1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
VÝZVY PRO INOVAČNĚ ZALOŽENOU KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉ EKONOMIKY Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Podnikatelský plán struktura plánu.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Regionální inovační strategie
Strategie regionu, obce
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Ekonomika malých a středních podniků
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úvod, základní principy a cíle
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ekonomika malých a středních podniků
Technologická agentura
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

1 Regionální inovační strategie RIS

2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií, které by zvýšily inovace a konkurenceschopnost regionu díky optimalizaci inovačních politik a infrastruktury. 32 regionů bylo podpořeno, aby formulovaly své regionální inovační strategie díky RIS projektům. Tvorba RIS je založena na běžné metodologii se třemi hlavními elementy: shoda mezi klíčovými aktéry analýza regionálního inovačního systému rozvoj strategických rámců pro podporu inovací

3 Dnešní konkurenční trendy Zvyšování konkurenčních tlaků Světové trhy Znalost Cesta ke konkurenci Klíčoví aktéři Firmy V&V Instituce Veřejný sektor Společnost NástrojRegionální inovační strategie Hrozby PosílitRozvíjetPropagovat Konkurenční převaha

4 Prováděcí rámec RIS SMEs – Malé a střední podniky hrají klíčovou roli při vytváření a naplňování strategie Znamená to významnou mobilizaci a využití vnitřních regionálních zdrojů Priority a aktivity jsou navrženy v souvislosti s dlouhodobým rámcem Vysoká úroveň konsensu je vyžadována během celého procesu Vzestupný proces (bottom-up process) zajišťuje zapojení všech klíčových regionálních aktérů Orgány veřejné správy se staly propagujícími aktéry

5 Proces vytváření RIS Analýza Světové trendy Regionální průmysl Regionální systém V&V Identifikují inovace a technologické zdroje Identifikují technologické a inovační potřeby Regionální slabé stránky a příležitosti Rozpor Debata Interakce Konsensus Regionální inovační strategie

6 RIS jako mechanismus pro regionální rozvoj (I) Globalizace VS Regionalizace. Podniky získávají konkurenční výhodu využíváním většiny jejich nejbližších prostředků. Směsice vyrovnaného boje a spolupráce vytváří prostředí, kde mohou firmy růst a jsou schopné konkurovat na světových trzích. Řešení průmyslových problémů vyžaduje silný inovační systém s pevnými vztahy mezi členy tohoto systému (trojitá spirála – triple helix) RIS podporuje formování sítí, úzké vztahy mezi veřejným sektorem, vědeckou komunitou a podnikatelským prostředím

7 RIS jako mechanismus pro regionální rozvoj (II) Regionální inovační strategie je tak prvním krokem k přeměně regionu ve vzdělaný region, který je schopen konkurovat v dnešní světové ekonomice. Srozumitelnost definovaných cílů, dlouhodobý prostor a konsensus mezi účastníky zajišťují udržitelný rostoucí model založený na znalostech. Regionální inovační strategie jsou mocným nástrojem k rozvoji ekonomických systémů a nejlepší model k zajištění udržitelného konkurenčního růstu.

8 RIS jako mechanismus pro regionální rozvoj (III) RIS Posilování regionálního inovačního systému Definování cílů a kroků k mezinárodní konkurenceschopnosti Propagace spolupráce a vytváření sítí Rozšíření inovační kultury po celém regionu Přenos znalostí Klastry Technologické platformy Sítě Rozvíjení inovací Zaměření na kritické technologie& odvětví Rozvoj technologické nabídky Střednědobé & dlouhodobé Konsensus Široké možnosti Jasná identifikace potřeb a možností Změna myšlení Podnikání Inovační kultura Postupy/ AkceBěžné plányMožnosti Obecný cíl Udržitelný konkurenční růst Podpora V&V pro podnikatelské prostředí Silný a konkurenční produktivní systém Jasný způsob rozvoje Nepřetržitý pokrok

9 Předpokládané výsledky RIS Identifikace klíčových sektorů a technologií v regionu Zapojení regionu do světových konkurenčních trendů Ustanovení střednědobých a dlouhodobých cílů návaznosti na strategický rámec Definování dostatečného rozsahu aktivit pro dosažené vytyčených cílů Rozvoj mechanismů, které pomůžou hodnotit úspěšnost plnění strategie a zajistit její pokračování

10 Předpokládané výsledky RIS Shoda na vybraném způsobu pro získání regionální konkurenční výhody Posilování regionální technologické nabídky Rozvoj pracovní metody založené na spolupráci a vztazích v rámci systému Zlepšení kapacit regionálních firem přijetím výsledků výzkumu díky spolupráci s výzkumníky a vědátory První pokus představit „inovační kulturu“ a „inovační povědomí“ nejen v rámci regionálního systému, ale v rámci celé společnosti

11 Předpokládané výsledy RIS Zvýšení úrovně a kvality inovací. Růst výdajů za V&V a zaměstnance. Větší zapojení podniků do regionálního inovačního systému. Snížení rozdílů mezi vyspělejšími regiony v oblasti V&V a v ekonomických a konkurenčních oblastech. Přesvědčení ekonomických subjektů o tom, že opatření uskutečněná v rámci RIS vedly ke zlepšení regionální situace.