Nová energetická politika EU Seminář AEM 19. dubna 2006 Ing. Roman Čížek, DrSc ENVIROS, s.r.o, Praha Nová energetická politika EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Aktuální problematika - Energetika
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Nová energetická politika EU Seminář AEM 19. dubna 2006 Ing. Roman Čížek, DrSc ENVIROS, s.r.o, Praha Nová energetická politika EU Seminář AEM 19. dubna 2006 Ing. Roman Čížek, DrSc ENVIROS, s.r.o, Praha

Hlavní dokumenty EU Zelená kniha – Bezpečnost dodávek energie – 2000 Trendy energetiky a dopravy do Zelená kniha – Energetická efektivnost – 2005 Směrnice, nařízení, rozhodnutí, hodnotící zprávy Zelená kniha – Energetická strategie pro Evropu – březen 2006 Stanovisko Evropské Rady a Orientační seznam opatření – březen 2006 Bílá kniha – energetická politika – ?2007?

Důvody nové energetické strategie Katastrofálně roste závislost EU na dovozu primárních energetických zdrojů – z 50% dnes na skoro 70% do 30 let Celosvětová poptávka po energie roste a rostou íi ceny PEZ Bezpečnostní rizika jak z hlediska země původu energie tak dopravních tras Urgentní potřeba investic: jeden bilion Eur v nejbližších dvaceti letech Rostou emise a hrozí klimatické změny

Současný stav a východiska v EU Evropa nemá dosud plně rozvinuté vnitřní energetické trhy – liberalizace pouze v členských státech ne ve společenství! Bezpečnost dodávek a přijatelné ceny pro zákazníka x black-outy a růst cen Má-li se dosáhnout obratu, musíme v EU postupovat koordinovaně a využít všech příležitosti Nová zelená kniha „Energie“ dává jisté naděje, pokud se přijme společná energetická politika Musí však padnout zbytečná „tabu“ - podnikatelé i spotřebitelé potřebují jasně formulované závěry

Výhled EU do 2030

Očekávaný růst spotřeby v EU

Priority a cesty MOTTO : udržitelný rozvoj, konkurenceschopnost a bezpečnost dodávek – nesnadný cíl 6 priorit : Dotvoření vnitřního trhu s energií Zabezpeční dodávek - solidarita mezi členskými zeměmi Konkurenceschopnost dodávek – diverzifikovaný mix Integrovaný přístup ke změně klimatu Inovace – evropské energetické technologie Soudržná vnější energetická politika

Vnitřní politika zásobování energií Plné rozvinutí vnitřních trhů s elektřinou a plynem Evropská „observatoř“ zásobování energií Akční plán energetické efektivnosti Mapa využití obnovitelných energií Strategický plán energetických technologií Společný regulační rámec a struktury vnitřních trhů s elektřinou a plynem Kodex evropské přenosové soustavy Přehodnotit úlohu dlouhodobých kontraktů

Solidarita na vnitřním energetickém trhu Vyšší bezpečnost sítí Nové mechanizmy zajištění solidarity a pomoci v případě poruch infrastruktury Seznam priorit nové infrastruktury Rychlá koordinovaná reakce v případě ohrožení dodávek energetických zdrojů zvenku Revize současného přístupu EU k zásobám ropy a plynu Společné standardy bezpečnosti k ochraně základní energetické infrastruktury

Vnější politika k zásobování energií Komplexní strategický přezkum energetiky v EU Mezinárodní dohody o energetické účinnosti Dialog s producenty a dodavateli energie Pan-evropská smlouva o energiích Rychlá ratifikace Energetické charty EU v Rusku a uzavření tranzitního protokolu Omezení růstu závislosti EU na vnějších energetických zdrojích Vedoucí role EU v debatě o klimatických změnách

Indikátory a opatření Jaro 2007 – a dále každoročně – Strategický energetický přehled Jaro 2007 – Akční plán konkrétních opatření 15 % OZE v PEZ v roce % biopaliv v motorových palivech v % přenosové kapacity mezi státy z instalovaného výkonu

Rozdíl mezi Zelenou knihou a EPE Evropská rada března 2006 – Energetická politika pro Evropu (EPE) a seznam opatření (OSO) Stejná východiska, stejné priority Kompromisnější z hlediska posilování práv orgánů EU na úkor členských států – jednoznačné právo ČS na výběr energetického mixu Více využívat existující instituce než tvořit nové Výčet opatření značně shodný Pritoritizovaný akční plán přijmout Evropskou Radou na jaře 2007

Porovnání EPE a OSO se SEK - 1 EPE a ZK postrádá jasnou dlouhodobou vizi dodávky a nabídky energie, které by mohlo být v EU dosaženo v rámci dlouhodobého vývoje V OSO se uvádí, že takové prognostické práce je třeba zpracovat v budoucnu. Je neobvyklé stanovovat priority, indikativní ukazatele a nástroje EP a přitom nebylo na variantních scénářích budoucího vývoje dokumentováno co se chce, může či považuje za vhodné dosáhnout nevyváženost EPE, OSO a ZK pokud jde o zdroje energie – převažuje pozornost elektřině, plynu, OZE a speciálně biomase a biopalivům a opomíjeny jsou problémy uhlí a jaderné energie a decentralizovaných zdrojů energie

Porovnání EPE a OSO se SEK - 2 Celá Evropa přitom stojí před problémem obnovy elektráren a ve všech zemích je řada bariér, které tento problém odsouvají (administrativní blokování využití zásob uhlí, nebo zákazy JE) ČR má přijatou SEK zaměřenou na období do roku 2030, která obsahuje vize, priority, cíle a nástroje. Její pojetí je hlubší a konkrétnější než návrh ZK, EPE a OSO. SEK je založena na rozsáhlém souboru scénářů budoucího rozvoje a citlivostních analýz, které se opírají o modelové optimalizační propočty - obecně je ČR v tomto směru v předstihu před EU

Porovnání EPE a OSO se SEK - 3 Porovnání návrhu EPE a OSO se SEK neukázalo žádné rozpory pokud jde o pojetí, priority a přístupy k řešení současných a budoucích problémů. SEK ČR je však mnohem konkrétnější a širší dokument, úzce provázaný s jinými politikami ČR, např. s politikou ŽP SEK neobsahuje cíle a nástroje nadnárodní politiky a ani v době svého přijetí nemohla k takové nové tendenci v rámci EU přihlédnout. EPE a OSO pochopitelně přikládá řešení energetických problémů EU respektive celoevropským problémům mimořádnou pozornost. Při nejbližší novelizaci SEK je vhodné tyto aktivity, cíle a nástroje nadnárodní politiky do ní zahrnout

Porovnání EPE a OSO se SEK - 4 SEK neobsahuje aplikaci politiky a legislativy EU, které byly přijaty po přijetí SEK (např. Zelená kniha o úsporách energie, Akční plán pro biomasu, Směrnice o energetických úsporách a službách, Směrnice o ekodesignu aj.). Při nejbližší novelizaci SEK je vhodné tyto cíle a nástroje EU do ní zahrnout OSO k EPE obsahují nový přístup k dlouhodobým smlouvám na dodávku energetických zdrojů. V dosavadní praxi ČR byl princip dlouhodobých kontraktů účinným stabilizačním prvkem, který přispěl k diverzifikaci zdrojů původu i ke spolehlivosti dodávek energie. V SEK se problematika dlouhodobých kontraktů necitovala, ale záměr EU je pro ČR výhodný a je účelné jej podpořit

Porovnání EPE a OSO se SEK - 5 OSO obsahuje některá ustanovení v oblasti nadnárodní politiky, které budou jen obtížně realizovatelné (např. bod 13 o fungování sítí zemí EU „jako jedna síť“). Taková opatření a nástroje bude vhodné do aktualizace SEK zařazovat až tehdy, kdy se prokáže, že jsou technicky reálná, ekonomicky přijatelná jak pro celé společenství EU, tak pro jednotlivé členské země Celkově je možno konstatovat, že z hlediska posuzovaného dokumentu o EPE a OSO přijala ČR v roce 2004 dobře připravenou, moderně pojatou SEK

Porovnání EPE a OSO se SEK - 6 Klíčová priorita – udržení maximální soběstačnosti v primárních zdrojích – má svou nesmírnou cenu Racionální zbilancování a využití OZE včetně tabuizovaných (odpady) Na bilance vlastních zdrojů a možných dovozů – postup obnovy/výstavby jednotek včetně uhlí a jádra Přístup ke klimatickým změnám bez emocí a rizik poškození životních ekonomických zájmů

Porovnání EPE a OSO se SEK - 7 Neexistuje jediné řešení pro energetický mix - některé rysy jsou shodné –Energická účinnost … už dnes a poměrně levně –Ropa, zemní plyn, uhlí … CO2 zachycování a skladování –Biopaliva, OZE … levnější, lepší dostupnost –Jaderná energie … pokročilé technologie a s bezpečným nakládáním s vyhořelým palivem –H2 & palivové články … klesající náklady a lepší bezpečnost a dostupnost –Jaderná fůze … snad, ve velmi dlouhém časovém horizontu

Další osud ZK o Evropské energetické strategii EU zahájeny otevřené konzultace - do června znovu posoudit na Radě Evropy pro energetiku Prosinec 2006 – Rada Evropy pro energetiku – prezentace Bílé knihy Léto 2007 – Akční plán EPE Členské státy - průběžně předkládat své připomínky, stanoviska a náměty I v ČR by se měla rozvinout diskuse o EPE a jejím vlivu na SEK Děkuji za pozornost