Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
SACHARIDY.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Včelí produkty, jejich získávání a využití
Kupujte med přímo od včelaře! Získáte tak:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
CUKRY = SACHARIDY.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výroba šumivých prášků
Potraviny a výživa – Med
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_ : XIV/VIII _2_9_Med a jiná sladidla Šablona číslo: XIV/VIII Sada číslo: 2 Pořadové číslo DUM: 9 Autor: Ing. Lenka Nováková, Ing, Miluše Janišová

Anotace Materiál seznamuje žáky s problematikou , složení, výroby a obchodního sortimentu medu. Dále seznamuje žáky s druhy a použitím náhražek cukru. Autor Ing. Lenka Nováková Klíčová slova Med, mateří kašička, pyl, jed, včela, propolis Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Zbožíznalství

Med a jiná sladidla

Med Je včelí produkt, který se skládá ze směsi monosacharidů (glukózy a fruktózy)

Složení medu: 40% fruktóza 30% glukóza 1-10% sacharóza 10-20% voda 1% bílkovina 1% minerální látky (Mn, Fe, K, Cu, F, Ca, Na, Mg), přírodní barviva, aromatické látky, vitaminy, vitaminy ( B, PP, C, A, K), aromatické kyseliny Složení medu je proměnlivé!

Další produkty včel dělíme na: Suroviny, které včela získává sběrem a obohacuje je: med, propolis, pyl Čistý včelí produkty: vosk, jed, mateří kašička

Výroba medu Med vyrábí včela z: a) Nektaru -květinový b) Medovice - lesní (medovicový)

Získávání medu Odstředění Lisování Ohříváním a lisováním (nejčastěji - odstředivka) Lisování (vymačkání rozdrolených pláství bez použití tepla) Ohříváním a lisováním (nízké teploty, med se scelí, sbírá se pěna, filtruje se a plní do obalů)

Druhy medu Podle způsobu získávání: 1. odstředěný med 2. Lisovaný med 3. Tekutý med (zahříváním a lisováním) 4. Voštinový med (do prodeje med a plástve) Podle původu: 1. květinový med – rychleji krystalizuje, lépe stravitelný, obsahuje pyl – povzbudivé účinky 2. medovicový med (lesní) – déle tekutý, více minerálních látek, tmavý –barvivo v mize dřevin

Obchodní sortiment medu 1. Včelí med 2. Včelí med s propolisem 3. Včelí med s mateří kašičkou 4. Včelí med pastovaný 5. Včelí med ochucený 6. Včelí med ovocem Použití: Výroba perníku, cukrovinek, slazení, medovina

Vady medu: Cizí pachy a příchutě Kvasící a zkysaný Mechanické nečistoty Pěna na povrchu Karamelová, nahořklá škrobová chuť Skladování: Optimální teplota 15°C RV 75% Dobře uzavřený obal, přítmí Med s mateří kašičkou do 8°C Rady zákazníkům: Krystalizace není na závadu, nad 45°C se snižuje hodnota medu a vzniká škodlivá látka - hydroximethylfurfural

Náhražky cukru - sacharidická sladidla Obsahuji tolik energie jako cukr Nezatěžují látkovou přeměnu diabetiků (nepotřebují inzulin) Druhy náhražek cukru: Sorbit – poloviční sladivost energie stejná, projímavé účinky nad 20g denně Fruktóza – stejná sladivost jako cukr nehodí se na pečení Sorbóza – meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové Xylit – cukr získaný ze dřeva, stejně sladký jako cukr Mannit – projímavý účinek výrova žvýkaček

Umělá sladidla – nesacharidická sladidla Nemají výživovou hodnotu Mají vyšší sladící schopnost Nemají energetickou hodnotu Druhy náhražek cukru: Sacharin, Cyklamát - 300x sladší než cukr Aspartam - 200x sladší než cukr, při vaření se ničí Acesulfam K - 200x sladší než cukr hodí se na pečení Kandisin - sladký bez příchutí, odolný při vyšších teplotách

Obchodní formy umělých sladidel Tablety Tekutá sladidla – na pečení Sypká sladidla – do nápojů Výhody umělých sladidel: Všechna jsou bez energetická Nepoškozují zuby Pro diabetiky téměř nenahraditelná Použití při dietách

Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Nováková Peter Anderle, Helmuth Schwarz, Zbožíznalství, vydání 2: Nakladatelství SNTL Praha