Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ 14. 6. 2012 - Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012.
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Plánovaný rozvoj služeb
Koncepce péče o staré občany
Plán participace aktérů na rozvoji Prahy 14 (komunity, NNO, UMČ, komerční sektor) Městská část Praha 14 Praha 14 kulturní p. o. Anthropitures z. s.
Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Geriatrická komunitní centra Zdeněk Kalvach 1.LF UK Praha.
Péče o seniory.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Místní akční skupina Rakovnicko
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Kulatý stůl – Práce s rodinami Markéta Chkheidze.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Zkušenosti z inspekce přímé péče na základě práce s biografií Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace Mgr. Eliška Gregorová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Sdružení mladých sklerotiků Pacientská organizace pro zkvalitnění života s roztroušenou sklerózou.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Aktivní senior v České Skalici.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Kulatý stůl – Systematická podpora v oblasti zaměstnanosti pro město Brno Markéta Chkheidze.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
SmoČR a senioři v obcích
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY OPAVSKO Z.S. CZ /0.0/0.0/16_063/
Odbor pro udržitelný rozvoj
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé město

Důvody vzniku Demografické stárnutí populace Brno – člen pracovní skupiny Zdravé stárnutí Světové zdravotní organizace Chybějící systém podpory aktivit pro seniory a rámec spolupracujících organizací, jež by komplexně řešil problematiku stárnutí

Projekt Brno-Zdravé město Cíl a vize Cíl: nastavit proces systematických kroků vedoucích k vytvoření a zlepšení podmínek pro aktivní a zdravé stárnutí Vize: Brno bude městem přátelským k seniorům, v němž bude seniorům umožněn plnohodnotný, aktivní, bezpečný a zdravý způsob života

Projekt Brno-Zdravé město Proces tvorby komunitní přístup - zapojeno více než 50 organizací komplexní přístup – bezbariérovost, bydlení, doprava, podpora zdraví, zdravotní a sociální péče, vzdělávání, dobrovolnictví… Sociologické šetření u téměř 800 osob ve věku 60+

Projekt Brno-Zdravé město Z výsledků šetření: z různých akcí, které se v Brně konají, se senioři účastní zejména kulturních a spol. akcí. Většina seniorů se však neúčastní akcí zaměřených specificky na seniory s pocitem osamělosti se setkává více než polovina seniorů informace o společenském dění senioři získávají nejčastěji neformálně – od rodiny a přátel, významným zdrojem jsou zpravodaje městských částí a města Brna členem nějakého sdružení či zájmového spolku je necelá pětina seniorů

Projekt Brno-Zdravé město Platforma spolupráce organizací koordinace procesu realizace Plánu aktivního stárnutí a přispění k jeho naplňování otevřené uskupení 4 prioritní oblasti – Aktivizace seniorů, Komplexní péče o seniory, Prostředí města, Informovanost a osvěta

Projekt Brno-Zdravé město Děkuji za pozornost Pavlína Kocourková Kancelář Brno-Zdravé město MMB