U lidských obydlí – rostliny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Léčivé rostliny na Vysočině
Rostliny okolo naší školy
Luční traviny a rostliny
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Lilkovité.
Bukovité a Břízovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: SMRK
Keře a jejich plody.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Kakostovité (Geraniaceae)
Růžovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
Kakost luční (Geranium pratense)
Rostliny v okolí lidských obydlí
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Listy, květy a plody rostlin
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Konvalinka vonná.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Dřišťálovité-Berberidaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství pole
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BUKOVITÉ III.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Společenstvo polí a sídel
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství pole
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ II.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ I.
Brukvovité.
Na louce Dřeviny a byliny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Mgr. Lubomír Šára: Kulturní rostliny a traviny
Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Perokresba podle předlohy, 7. ročník
Transkript prezentace:

U lidských obydlí – rostliny Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství U lidských obydlí – rostliny

Zahrady a sady Většinou doprovázejí lidská sídla a skutečné přírodě jsou hodně vzdálené. Staly se však druhým či náhradním domovem mnoha druhům rostlin a živočichů. Rozmanitost květeny závisí na velikosti plochy a úrovni obhospodařování. Pomineme-li okrasné a užitkové rostliny, nazýváme ostatní rostliny plevelem. Na záhonech nalezneme žabinec, svízel, pampelišku, bedrník, hluchavku, jitrocel, řebříček a další rostliny z luk a polí.

Zahrady a sady Na větších zahradách se zídkami, živými ploty a trávníky se scházejí zástupci polní, luční i lesní květeny. Mezi obratlovci stojí na prvním místě ptáci. Najdeme či uslyšíme tu vrabce, kavku, rehka, strakapouda, puštíka, budníčka, pěnice, poštolku, pěnkavu, kosa či sýkoru. Savce zastupují rejsci, hraboši, myšice, krtci, lasice, tchoři, kuny. Žáby zastupuje ropucha.

Ovocné dřeviny – broskvoň obecná Pěstujeme ji v sadech v nížinách. Vyskytuje se jako strom i keř. Kvete brzy zjara bílými, růžovými až teple červenými květy. Listy má úzké, kopinaté, krátce řapíkaté. Plody dozrávají od poloviny července až do září. Sklízíme z ní zlatožluté a červené šťavnaté aromatické plody, které patří mezi peckoviny.

Ovocné dřeviny – hrušeň obecná Tento strom najdeme v sadech v nižších oblastech. Kvete časně zjara čistě bílými květy se silně červenými prašníky, které později žloutnou. Střídavé listy sedí na krátkých řapících, čepel je na konci zašpičatělá. Plody dozrávají od července do listopadu. Řadíme je mezi jádroviny.

Ovocné dřeviny – jabloň domácí Tento strom kvete v dubnu a květnu bílými květy s růžovým nádechem. Plody dozrávají v létě a na podzim. Jsou důležitým zdrojem vitamínů a stopových prvků. Stromy najdeme v sadech v oblastech s mírně teplým létem.

Ovocné dřeviny – meruňka obecná Jedná se o nízký strom s tmavě zelenými vejčitými řapíkatými listy. Z bílých nebo růžových květů se po opylení vyvinou žluté až načervenalé peckovité plody s jemným chmýřím. Pěstujeme ho v nížinách - potřebuje stanoviště na plném slunci. Kvete v březnu, plody dozrávají v červenci až srpnu.

Ovocné dřeviny – ořešák královský Vysazujeme ho na zahradách a podél cest. Dává pak nejen příjemný stín, ale ostrá vůně z jeho listů odpuzuje mouchy a komáry. Střídavé listy jsou složeny ze sedmi oválně zašpičatělých čepelí na rozšířeném řapíku. Kvetoucí jehnědy se na stromě objevují v květnu, plody (peckovice s jedlým jádrem) dozrávají na podzim.

Ovocné dřeviny – slivoň švestka Tento ovocný strom kvete v dubnu, ještě před vyrašením listů, bílými květy. Listy má střídavě postavené, krátce řapíkaté. Od srpna do října (podle odrůdy) dozrávají podlouhlé plody s pevnější dužninou, plochou peckou a tenkou stopkou. Vysazujeme ho v zahradách a sadech, úspěšně se pěstuje i v horských polohách.

Ovocné dřeviny – třešeň ptačí Tento ovocný strom pěstujeme v zahradách a sadech. Je nenáročný. Střídavé řapíkaté listy mají blízko řapíku dvě žlázky. Bílé květy můžeme na stromě spatřit v dubnu až červnu, na plody (kulaté peckovice na dlouhých stopkách) si počkáme do června až srpna.

Ovocné dřeviny – rybíz červený Statný keř s červenými plody kvete v dubnu až v květnu, plody dozrávají v červenci. Množství kyseliny, hrubá slupka a tvrdá jadérka činí toto ovoce příliš drsným k jídlu zasyrova. Obsahuje však velké množství vitamínu C. Jeho šťáva má vysoký obsah vápníku a železa. Pěstujeme ho v zahradách a sadech.

dřeviny – břečťan popínavý Stálezelená liána se záchytnými kořínky, kterými se přidržuje podkladu, má větvený kmen s vyhnanými volnými větévkami a stále zelenými, vstřícnými, dlouze řapíkatými listy. Kvete pouze velmi zřídka v září a říjnu. Roste hojně v zahradách, pne se po kmenech stromů, ale i po stěnách budov.

dřeviny – lýkovec jedovatý Chudě větvený vzpřímený keř s metlovitými, velmi ohebnými větvemi a se střídavými listy, nahloučenými na konci větví. Od počátku března do dubna kvete, karmínově červené květy silně voní a rozvíjejí se dříve než listy. Plody jsou červené jedovaté peckovice. Je pěstován v zahrádkách.

dřeviny – šeřík obecný Pomalu rostoucí keř má vstřícné živě zelené řapíkaté listy s vejčitou špičatou čepelí. V květnu se objevují květy v bohatých, hustých a dlouhých květenstvích. Pronikavě voní. Plodem je vejčitá, hnědě lesklá tobolka. Je vysazován v zahrádkách.

byliny – lilek rajče Tato jednoletá bylina patří mezi plodovou zeleninu. Vysazujeme ji v květnu na zahradu na nejteplejší místo. Ze žlutých květů se vytvářejí nejprve zelené, později červené plody. Konzumujeme je syrové, případně je použijeme k přípravě salátů i pokrmů. Vyrábíme z nich kečupy a šťávy.

Léčivé byliny – kopřiva dvoudomá Statná vytrvalá bylina s přímou, bohatě větvenou lodyhou a plazivým oddenkem. Listy má řapíkaté, podlouhle vejčité. Hojně roste podél plotů. Většinou roste ve skupinách. Kvete od června do října převislým květenstvím se zelenavým okvětím. Plodem je vejčitá nažka. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy. Patří mezi léčivky.

Léčivé byliny – máta peprná Vytrvalá bylina, která silně aromaticky voní. Je pěstována v zahradách. Kvete v červnu a červenci. Růžově zbarvené květy tvoří husté klasy. Jako léčivka podporuje tvorbu žluči, působí dezinfekčně v žaludku a střevech, zlepšuje chuť k jídlu.

Léčivé byliny – meduňka lékařská Vytrvalá bylina s větveným oddenkem a vzpřímenou chlupatou lodyhou často silně větvenou. Řapíkaté listy jsou vroubkovaně zubaté a silně voní po citronech. Kvete v červnu až srpnu bílými, žlutobílými nebo modravými květy. Je pěstovaná v zahradách. Jako léčivá rostlina uklidňuje, posiluje nervy a osvěžuje.

Léčivé byliny – měsíček lékařský Jednoletá bylina má vzpřímenou chlupatou lodyhu. Chlupaté střídavé listy jsou slabě zoubkované. Kvete v červnu až září žlutooranžovými květy. Roste v zahradách jako ozdobná rostlina. Je významným prostředkem na rány - podporuje léčení ran.

Zopakujeme si U které z těchto rostlin je plodem peckovice? a) jabloň b) ořešák c) broskvoň Kterou bylinu pěstujeme jako kulturní rostlinu? a) lilek rajče b) rybíz červený c) meruňka obecná Která z okrasných rostlin je zároveň léčivkou? a) břečťan b) měsíček c) kopřiva 1 c) 2 a) 3 b)

Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).