Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Lubomír Šára: Kulturní rostliny a traviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Lubomír Šára: Kulturní rostliny a traviny"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Lubomír Šára: Kulturní rostliny a traviny

2 Traviny V přírodě rostou rostliny, které se podobají obilninám. Jsou to traviny. Vytvářejí porosty, kterým říkáme trávy. Mnohé druhy vytvářejí trsy nebo se šíří pomocí oddenků.

3 bojínek luční Vytrvalá, až jeden metr vysoká tráva roste v hustých trsech s četnými jalovými výběžky. Stébla tvoří přímá, v kolénkách vystoupavá, čepele lysé a drsné. Kvete od června do srpna. Roste hojně na loukách a mezích.

4 jílek vytrvalý Hustě trsnatá tráva s přímým stéblem, více než půl metru vysoká. Roste na sušších loukách a mezích. Je důležitou složkou mnohých krmivářských a travních směsí. Kvete od května do října. Klásky má přímé, žlutavě zelené, zploštělé.

5 lipnice luční Téměř jeden metr vysoká trsnatá tráva s pozemními výhonky. Roste velmi hojně na loukách a mezích. Kvete v květnu a červnu, rozkladité laty jsou bohaté. Tato tráva je důležitou součástí travních porostů. Je cennou pícninou.

6 psárka luční Až jeden metr vysoká tráva s přímým, hladkým stéblem. Roste velmi hojně na vlhčích loukách a pastvinách. Kvete v květnu až červenci kratince stopkatými květy. Je cennou pícninou, která bývá na louky přisévána.

7 srha laločnatá Hustě trsnatá, statná tráva dorůstá výšky až přes jeden metr. Roste velmi hojně na loukách a pastvinách. Kvete od června do července. Květy tvoří přímé laty. Je důležitou pícninou, známou též jako „říznačka“.

8 Pokus se odpovědět 1) Kolikrát do roka se kosí trávy, abychom získali seno? Dvakrát. 2) Jak říkáme travinám, které využíváme ke krmení hospodářských zvířat? Pícniny. 3) Které travině říkáme říznačka? Srha laločnatá.

9 Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).


Stáhnout ppt "Mgr. Lubomír Šára: Kulturní rostliny a traviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google