Montessori pedagogika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Podpůrný metodický seminář I.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Role asistenta v Montessori pedagogice
Svoji metodu šířila po celém světě,
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
a jeho využití u klientů po CMP
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
PEDAGOGIKA MARIE MONTESSORI.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Naše zvolená průřezová témata
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Výtvarné setkání v MŠ II.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Buchtová Eva, Staňková Barbora. „Pomoz mi, abych to dokázalo samo“ děti mají rozdílné učební schopnosti a nadání.
Průřezová témata.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
MOTIVACE Zora Syslová.
Psychické procesy - vnímání
Socializace Kejřová.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Základní filozofické otázky
Pedagog.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Montessori pedagogika „Pomoz mi, abych to dokázal sám“

Maria Montessori narozena 31.8.1870 v Chiaravalle (Itálie) matematické a technické vzdělání první doktorka v Itálii Casa dei bambini (Dům dětí; 1907) – chudé/postižené děti, na něž se obrací jako lékař i pedagog v jedné osobě 1929 založila Mezinárodní asociaci Montessori (AMI), na podporu její životní práce v nezkreslené podobě (i po její smrti) 1950 Nobelova cenu míru za celoživotní humanistickou činnost 6. 5. 1952 umírá a pohřbena v Nizozemí Na jejím náhrobku stojí: „Prosím milé děti, které všechno umí, aby společně se mnou pracovaly na stavění míru mezi lidmi a ve světě.“

Základní principy

Základní charakteristika pedagogika na základě pozorování dětí dítě je individuum, které se chce samo od sebe něčemu vychovávající je dítěti k přiměřené pomoci („pomoz mi, abych to dokázal“) při manipulaci s věcmi se dítě samo dobírá poznání („ruka je nástrojem ducha“) silný pedocentrismus svoboda a odpovědnost („dítě je tvůrcem sebe sama“)

Montessoriovský učitel I Služebník lidského ducha – otevírá dítěti cestu k jeho duševnímu rozvoji, po této cestě půjde dítě samo, ale vychovatel je zde přítomen s radou a pomocí Spolupracovník – tato funkce má dvě roviny: spolupráce s přírodou: respektování senzitivních fází, připravit podnětné prostředí, spolupráce s Bohem-tvůrcem: poznat v člověku „božské“, milovat to a sloužit tomu Pomocník - „pomocník budování“ mravní osobnosti dítěte

Montessoriovský učitel II Vedoucí a organizátor spontánní aktivity - řídí spontánní aktivitu dítěte prostřednictvím „nepřímého zasahování“ Podněcovatel lidské svobody – pro cvičení rozumu existuje mnoho předmětů, pro cvičení ducha jsou tu vychovatelé Úkoly učitele: 1. Připravuje prostředí pro dítě 2. Pozoruje činnost dítěte 3. Zajišťuje dítěti možnost svobodné volby v připraveném prostředí

Hlavní pojmy Dítě je tvůrcem sebe sama: samo určuje, které podněty, jakým způsobem a kdy ovlivní jeho jednání Absorbují duch: dítě se učí tak, jak houba nasává vodu Polarizace pozornosti: intenzivně se do něčeho ponořit a vytrvat Ruka je nástrojem ducha: práce rukou je základem pro pochopení věcí a jevů, rozvoj myšlení a řeči Připravené prostředí: připravit prostředí tak, aby odpovídalo potřebám dětí, aby se v něm mohly volně pohybovat a učit (podněty, didaktický materiál) Vlastní didaktický materiál Celostní učení: vzájemné působení tělesné a duševní aktivity Práce s chybou: chyba je běžný, přirozený projev v procesu učení, užitečná součást řešení problémů

Senzitivní fáze I = jistý časový úsek ve vývoji člověka, kdy je schopen získat nějakou dovednost relativně snadno Fáze 0-6 let: tvořivé a konstruktivní období 0-3 roky: podněty z vnějšího světa pronikají do duševního života a formují ho citlivost pro pohyb, řád a řeč 3-6 let: přechod od „nevědomého tvůrce k uvědomělému pracovníkovi“ dítě začíná analyzovat to, co vstřebává začátky sebeuvědomování

Senzitivní fáze II Fáze 7-12 let: fáze morální senzitivity a utváření sociálních vztahů dítě začíná hledat příčiny jevů, pokouší se dobrat k abstrakci Fáze 12-18 let: labilní fáze (sociální znovuzrození) vývoj nezávislosti a samostatnosti v sociálních vztazích hledání nového vztahu k sobě samému výrazné fyzické i psychické změny

Oblasti učení Praktický život Smyslový materiál Jazykový materiál Kosmická výchova Matematický materiál

Oblasti učení – Praktický život péče o vlastní osobu a své tělo (např. rámy se zapínáním, zavazování tkaniček, mytí rukou, čištění bot, cvičení se lžičkami) péče o okolí a společnost (prostírání stolu, zametání, leštění kovu, péče o květiny, práce na zahradě) cvičení sociálních vztahů (přijetí zodpovědnosti ve skupině; potřeba sociálního kontaktu – prosba, poděkování, zdravení, naslouchání, pomoc, slavnost, přijímání hostů a cvičení ticha) cvičení kontroly pohybu (rovnovážná cvičení a chůze po čáře – po elipse, rozvoj motoriky, koordinace ruka – oko) přímé cíle - postarat se o sebe (naučit se jíst, pít, oblékat) - ty souvisejí se základními lidskými potřebami nepřímé cíle - dítě získává senzorickou zkušenost (hmatovou, vizuální a zvukovou)

Oblasti učení – Smyslový materiál jak smyslově vnímáme svět, tak si vytváříme svoji skutečnost čím  lépe pracují naše smyslové orgány, tím lepší a diferenciovanější je naše vnímání různorodé vnímání nás vede k toleranci a k pozitivním životním pocitům pestrý smyslový materiál (vlastní tvorba)

Oblasti učení – Jazykový materiál tj. materiály podporující rozvoj řeči, materiály k výuce čtení a psaní pro začátek psaní je nejlépe vystihnout „explozi psaní“ – kdy dítě chce samo psát děti se seznamují s písmeny již v mateřské škole pomůcky a materiály, při kterých mohou vnímat rozdíly mezi písmeny více smysly ke slovům přiřazují konkrétní předměty slouží i k poznávání světa -> texty se zajímavými tématy

Oblasti učení – Kosmická výchova „Kosmickým posláním člověka je vítězství lásky a spravedlnosti mezi lidmi, utvoření světa přátelství.“ vnímá souvislost všech věcí (podobné chápání světa J.A.Komenský) integrace témat prvouky, vlastivědy, přírodovědy, zeměpisu, přírodopisu a dějepisu, později i fyziky a chemie není důležité, aby se děti naučily vše, co existuje „Musíme dát dětem detail jako prostředek, aby mohly poznat celek.“ – aby děti pochopily souvislosti pomáhá dítěti pochopit řád světa, existovat vněm a najít v něm své místo součástí jsou také dovednosti pohybové, hudební a výtvarné

Oblasti učení – Matematický materiál „lidský duch je duchem matematickým“ lidský duch má schopnost abstrahovat, něco si představit a argumentovat začíná v prenatálním období, působí od narození (ne až ve škole!) vnímání délky, šířky a výšky vnímání dimenzí porovnávání velikostí a forem experimentování smyslové a konkrétní matematické pomůcky a materiály – vedou děti k „materializované abstrakci“ (již v MŠ) úkolem tohoto materiálu je převádět nevědomou a nestrukturovanou informaci do strukturovaného systému vztahy matematických zákonů a použít je jsou vlastnosti, které odlišují člověka od jiných tvorů

Rozšíření Montessori škol nejvíce v Itálii, Německu, Nizozemí, Rusku a v Číně žákyní je Helen Parkhurst (Dalton-plan) ČR: 10 úplných MŠ 34 MŠ s prvky a center M.ped. od 1998 pracují 3 ZŠ a další vznikají dnes 15 ZŠ (Praha, Brno, Zlín, Kladno, Jablonec n. N., Pardubice, …)

Zdroje RÝDL, K.: Principy a pojmy pedagogiky Marie Montessori: učební pomůcka pro veřejnost. Praha, 1999. 63 s. ZELINKOVÁ, O.: Pomoz mi, abych to dokázal. Pedagogika Marie Montessoriové a její metody dnes. Praha, 1997. 107 s. Internet: http://www.montessori-ami.org http://www.montessoricr.cz http://www.montessori-brno.cz

Videa Představení školy http://www.youtube.com/watch?v=f2cb0ajbOjk&feature=related Pastviny http://www.youtube.com/watch?v=OKFQsErFMjE