Jméno, příjmení autora Jana Tomšíková autora Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_01.
Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Křižánky Vítejte u nás.
ZŠ a MŠ Lhoty u Potštejna
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Senička je nevelká obec s 349 byvateli a najdeme ji jižním směrem od města Litovel. Obec se rozkládá pod východními vrcholky Drahanské vrchoviny a v okrajové.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Procházka městem Brnem
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_493_Naše město AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Brno.
Opava.
Pohled na město Zajímavosti města Smírčí kámen, Socha sv. Jana Křtitele s křížem, Opevněný kostel sv. Jana Křtitele, Městská radnice, Celkový pohled.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Naše město České Budějovice jsou krajské město. Byly založeny Přemyslem Otakarem II. roku Mají více jak obyvatel. Město řídí primátor. Městem.
Česká republika Hlavní město Praha
Kraj Vysočina.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.a.okoli.
44.1 Kraj Vysočina – poznáš jeho dominanty?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
VYSOČINA.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Autor: Markéta Hřivnová
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Kraj Vysočina.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Rekreační zařízení Merkur – Tvarožná Lhota
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
ŠKOLY PRO VENKOV.
Malé město, má asi obyvatel.
Frenštát pod radhoštěm
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Domov - Obce.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Město a příměstské oblasti
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
zpracovaný v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Transkript prezentace:

Jméno, příjmení autora Jana Tomšíková e-mail autora Tomsikova.Jana@seznam.cz Název školy Základní škola Velká Bíteš Název práce Poznej své město Pracovní skupina 3.,4.třída, družina, mimoškolní aktivita Název předmětu nebo činnosti, kde lze využít tuto prácii Prvouka, vlastivěda, čtení, psaní Typ školského zařízení, pro které je práce určena ZŠ Použité programové vybavení Microsoft PowerPoint, Microsoft Office Picture Manager Použitá studijní literatura J.Kotík – Všelicos z minulosti Velké Bíteše a okolí

Milí žáci ! Cílem dnešní výuky je poznat město Velká Bíteš Prohlédnete si fotografie významných budov a památek ve městě Dozvíte se o Velké Bíteši spoustu informací a zajímavostí Pro bystré hlavy je připravena i křížovka a osmisměrka Na závěr si ověříme, jestli jste si z probrané látky něco zapamatovali. A teď vzhůru do práce !

Velká Bíteš v zimě Poznej svoje město

Informace o Velké Bíteši Město Velká Bíteš se nachází ve východní části Českomoravské vysočiny asi 35 km od Brna. Rozkládá se v nadmořské výšce 480 m. Žije v ní kolem 4000 obyvatel. Po jižním okraji města prochází dálnice D1 ve směru Praha - Brno. Nejbližší železniční zastávka ve Vlkově je vzdálená asi 5 km od Bíteše. Je součástí okresu Žďár nad Sázavou a kraje Vysočina s krajským městem Jihlava.

Je jeden z mála kostelů v ČR, který má opevnění. Kostel svatého Jana Křtitele

Informace o bítešském kostele Vstupní věž byla opatřena padacím mostem přes příkop. Na věžích jsou zavěšeny památné zvony. Zvon v hradební věži se jmenuje Velký. Na kostelní věži jsou zvony Poledník, Maria a Kříž. Poledníkem se zvonívalo poledne a také proti mrakům, když se hnala bouře. Zvon Maria je ozdoben reliéfem Marie s dítkem a Kříž reliéfem Krista s křížem. Kostel se nachází přímo naproti naší škole.

Muzeum a informační centrum Muzeum se nachází na náměstí. Při jeho návštěvě se dozvíte spoustu zajímavostí z historie Velké Bíteše. Informační centrum je určeno zejména turistům, kteří město navštíví. Můžeme zde získat různé informace o Velké Bíteši, okolí i o kulturním dění. Informační centrum pořádá i různé koncerty, přednášky a besedy.

Sídlí zde starosta a zastupitelstvo města Sídlí zde starosta a zastupitelstvo města. Nachází se uprostřed horního náměstí. Bítešská radnice

Znak najdeme nad vchodem na radnici. Znak Velké Bíteše Znak najdeme nad vchodem na radnici.

Kulturní dům Nachází se za sokolovnou – směrem na Vlkov. Jsou zde pořádány koncerty, plesy, taneční zábavy, diskotéky a podobné akce.

Sokolovna Je historická budova, ve které je tělocvična a posilovna. V minulosti zde probíhal každoročně turnaj v kolové. Nachází se vedle kostela směrem k poliklinice.

Zimní stadión Nachází se vedle sokolovny. Slouží ke sportovnímu využití obyvatel Velké Bíteše

Poliklinika Nachází se asi 300 metrů za sokolovnou. Je to centrum zdravotních služeb. V zadní části budovy je domov důchodců.

Základní škola je umístěna ve dvou budovách. Vlevo je budova pro 1 Základní škola je umístěna ve dvou budovách. Vlevo je budova pro 1. stupeň, vpravo pro 2.stupeň Základní škola

Základní umělecká škola Byla postavena v 17.století. Dříve tu bývala škola obecná. Nachází se mezi budovou ZŠ pro prví stupeň a kostelem.

Bítešské mlýny Velkou Bíteší protéká potok Bitýška. Pod městem se jeho jméno mění na Bílý potok. Byly na něm postaveny 4 mlýny - Horní, Přední, Prostřední a Dolní. Mlýny už sice nemelou, ale voda je nesebrala.

Je nejmladší ze všech mlýnů a nachází se v části Chobůtky. Horní mlýn

Řííká se mu také Hejtmánkův mlýn.Vyvěrá před ním pramínek vody Přední mlýn Řííká se mu také Hejtmánkův mlýn.Vyvěrá před ním pramínek vody

Je známý i pod jménem Hlouškův mlýn podle posledního majitele Je známý i pod jménem Hlouškův mlýn podle posledního majitele. V blízkosti se natáčel film Uloupená hranice. Prostřední mlýn

Někdy je nazývaný Knollův mlýn. Nyní patří chalupářům Někdy je nazývaný Knollův mlýn. Nyní patří chalupářům. Poblíž je přírodní ohniště a studánka. Dolní mlýn

V okolí Velké Bíteše leží tyto vesnice: Košíkov, Ludvíkov, Krokočín, Jestřabí, Jindřichov, Nové Sady, Bezděkov, Ruda, Jabloňov,Březka, Březí, Křoví, Bitýška, Tasov, Osová,Březka, Čikov, Pánov, Svatoslav, Křižínkov Úkoly s mapou: Pokuste se najít alespoň 10 uvedenéých vesnic na mapě. Pro zobrazení mapy klikněte na následující odkaz: http://www.mapy.cz/#x=137378816@y=133096448@z=10@mm=ZP Pokuste se na letecké mapě najít radnici, kostel a školní budovy http://www.mapy.cz/#x=137259904@y=133136640@z=15@mm=FP

Další úkoly: Na dalších stránkách najdete tyto úkoly: Pokuste se o vyluštění osmisměrky Vzpomeňte si, co chybí v pravé polovině znaku Velké Bíteše Překreslete a vyluštěte křížovku Zkontrolujte si správnost – správné řešení najdete za 3. úkolem 5. Na závěr si ověřte, co jste si z výuky zapamatovali v malém testíku.

Najdi 10 obcí v blízkosti Velké Bíteše. Osmisměrka B E Z D Ě K O V I Ř A L Í P T F Ň Ý S Y Š M N Č Á J

Vzpomeneš si, jak vypadala druhá část erbu? Co v ní bylo nakresleno?

Křížovka 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. Živočich s chapadly 2. Jehličnatý strom 3. Matka mé maminky 4. Květina s trny 5. Druhý den v týdnu 6. Přítel 7. Vyjmenované slovo po s (živočich)

ŘEŠENÍ OSMISMĚRKY B E Z D Ě K O V I Ř Í L T Ň Ý A Š S Č Á J Bezděkov, Bitýška,Vlkov, Jabloňov, Březí, Křoví, Jestřabí, Tasov, Osová,Čikov B E Z D Ě K O V I Ř Í L T Ň Ý A Š S Č Á J

ŘEŠENÍ Znak Velké Bíteše má v druhé polovině lva

ŘEŠENÍ KŘÍŽOVKY 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. CH O B T N I C E M D Ř Í A Č K R Ů Ž Ú Ý Á S Y L 1. Živočich s chapadly 2. Jehličnatý strom 3. Matka mé maminky 4. Květina s trny 5. Druhý den v týdnu 6. Přítel 7. Vyjmenované slovo po s (živočich)

Do jakého okresu a kraje patří Velká Bíteš ? Vědomostní test Do jakého okresu a kraje patří Velká Bíteš ? a)okres Brno – venkov, kraj Jihomoravský b) okres Žďár nad Sázavou,kraj Vysočina c) okres Šumperk, kraj Olomoucký