Čingischán Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

římský císař, král český a uherský
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Český stát za vlády lucemburků
Rusko.
Dějiny významných států v Evropě II
Evropa za napoleonských válek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
Petrarca, Francois Villon
Ruský stát a jeho sjednocení
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Helénistické období.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Saladin – křížové výpravy
Velká Morava Lubomír Berka.
Alexandr Veliký Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis,8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
VY_32_INOVACE_1D.7.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vznik Svaté říše římské
VY_32_INOVACE_2D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vilém Dobyvatel Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Helénistické období.
Říše Alexandra Makedonského
Makedonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Konstantinopol Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Svatá říše římská, Rusko
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Středověk Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
usazování hebrejsko – židovských
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Východní a střední Evropa Označení materiálu: VY_32_INOVACE_18_vychodni_a_stredni_evropa.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Marco Polo Milion Hana Kratochvílová, Veronika Němcová, HKS Bc.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Počátky českého státu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Západní Evropa stol..
ČÍNA.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Blízký východ ve starověku 2
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Středověk – počátky českého státu
Období feudální rozdrobenosti. Vpád Mongolů do Rusi
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Čingischán Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Předmět Čingischán Autor: Mgr. Jana Formánková

Čingischán - narodil se jako Temudžin vůdci klanu Bordžiginů, matka Houlun byla jeho otcem unesena Jeho otec byl otráven Tatary a jeho i s matkou a sourozenci vyhnali do stepi Tady se Temudžin zocelil, získal větné přátele- své pokrevní bratry Jeho inteligence a charisma mu zajistily 30.8. 2013

Čingischán - Ochranu i podporu a mohl se oženit s Burtaj, jíž byl jako dítě zaslíben Ta mu dala čtyři syny Postavil se dočela nájezdů za bohatou kořistí a ukončil nesváry mezi jednotlivými kmeny, stal se chánem Přijal jméno Čingischán- „oceánský chán“ Položil základy centralizovaného nomádského státu Vytvořil nové funkce, jmenoval šlechtu, obklopil se osobní gardou ´31.8.2013

Čingischán - 1204 ovládl celé Mongolsko Postaral se o sepsání sbírky zákonů Jassa Zaváděla nemilosrdnou vojenskou disciplínu, bezpodmínečnou poslušnost, tresty Podařilo se mu dobýt Čínu, vyplenit Peking Připojil Mandžusko, Korea mu odváděla daně Obrátil se na západ Pomocí obléhacích strojů dobyl Bucharu a Samarkand 31.8. 2013

Čingischán 1222 porazil Rusy na řece Kalce Provázela ho strašná pověst o prováděných masakrech- přispívala k jeho úspěchu Byl nábožensky tolerantní, miloval umění Zemřel 1227 při tažení Jeho nástupci ve výbojích úspěšně pokračovali 31.8. 2013

Čingischán Dobyli celou ˇCínu, ovládli Tibet, severovýchodní Indočínu, Marmu severozápadní Indii, Irák a ruská knížectví Říše rozdělena na hordy- Zlatá, Modrá, Bílá..kde vládli jeho synové nebo vnuci Většinou vládci přijali náboženství ovládané oblasti- budhismus, islám… 31.8. 2013

Použité zdroje Tvůrci světových dějin: Od antiky po středověk. Vydaly Mladé léta, 2002. ISBN 80-06-01238-5 Dějiny středověku, Mandelová, Kunstová, Pařízková, Dialog, Liberec. ISBN 80-86218-82-1 31.8. 2013