Vojenský hřbitov v Písku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Zájezd do Paříže.
VÝLET DO MORAVSKÉHO KRASU
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Husův sbor - Ostrava Zábřeh Den veteránů oslavili již bratr Zavadil, bratr Svoboda a bratr Skácel v Ostravě – Zábřehu v CČsH – Husově sboru,
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Česká republika Demokratický stát.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Jan Palach VY_32_INOVACE_2A2.
III/2 XVI B
Narodil se v rodině mlynáře 2. dubna 1875 v Napajedlích. Byl český vojenský důstojník, účastník první světové války, sedmidenní války o Těšínsko.
Zpracovala: Kateřina Pipeková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
Praha.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Památník Gablenz -Sedmnáctimetrový litinový pomník ve tvaru obelisku. -Na pomníku jsou uvedena jména padlých rakouských důstojníků a počty padlých z jednotlivých.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Rozdělená Evropa.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Základní informace k projektu Zapiš se do dějin Jakub Kočí, Klára Ludvíková Letní semestr 2015.
U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)
70. výročí osvobození Bosonoh
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
INTERNET DOLEJŠÍ JIŘÍ. NĚCO O INTERNETU INTERNET JE SVOBODNÝ. INTERNET VLASTNĚ NIKOMU NEPATŘÍ, PROTO NA NĚJ NIKDO NEMÁ LICENCI, NIKDO JEJ NECENZURUJE.
NOVINKY Z EVROPY František Gottwald. První kolo polských prezidentských voleb vyhrál konzervativec Duda  V prvním kole prezidentských voleb v Polsku.
2009/2010 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc Slovanské gymnázium Olomouc Christelijk Lyceum Veenendaal.
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
PLZEŇSKÉ VILY MĚSTSKÁ PMÁTKOVÁ ZÓNA PLZEŇ - LOCHOTÍN PUTOVÁNÍ PO PLZNI- AKADEMIE TŘETÍHO VĚKU TOTEM RDC PLZEŇ.
Karlovy Vary Prezentace 2016 – 07 Foto a text Zdeněk Kačena Ruční posun obrázků.
Uhlířský vrch u Bruntálu Vítáme Vás, Vítáme Vás, seznámit se s lokalitou Uhlířského vrchu Vám pomůže naučná stezka se svými pěti zastaveními. Počátek.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Sobota 18. červen: společenský sál Bonaparte, Palackého náměstí, Slavkov - prezence : – vlastní burza: – Další.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
MELODIE.
VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
SNĚŽNÉ.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Akademický sochař Jaroslav Jurčák
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Památník Velké Moravy – Staré Město
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Digitální učební materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

Vojenský hřbitov v Písku aneb Přijměte pozvání k návštěvě nejen expozice věnované okolnostem vzniku a historii zdejšího vojenského hřbitova, ale také k uctění památky zde pohřbených.

Vojenský hřbitov byl zřízen na podzim roku 1914, a to severozápadně od města, na okraji píseckého katastru při silnici na Čížovou.

Hřbitov prošel celkovou obnovou počátkem třetího tisíciletí. Na hřbitově se nacházejí hroby příslušníků rakousko-uherské branné moci ze všech koutů tehdejší monarchie, válečných zajatců i příslušníků československé armády (do roku 1938). Po druhé světová válce zde byli pohřbeni i sovětští vojáci (v padesátých letech přenesení na písecký Lesní hřbitov) a také příslušníci německé armády a jejích spojenců(v naprosté většině exhumovaní roku1994). Hřbitov prošel celkovou obnovou počátkem třetího tisíciletí.

Nejstarším pomníkem zde je litinový kříž, postavený péčí tehdejšího píseckého kaplana P.Františka Panského roku 1915.

Kříž byl opraven roku 2013 péčí města Písku za finanční podpory společnosti ČEZ a Vojenskohistorické společnosti Písek.

Jeho autorem je sochař František Žemlička. Druhým nejstarším pomníkem na hřbitově je pomník „Klečícího Génia“, věnovaný zdejším c. a k. pěším plukem č. 11, odhalený roku 1917. Jeho autorem je sochař František Žemlička.

Posledním památníkem je pomník padlým c. k Posledním památníkem je pomník padlým c. k. střeleckého (do roku 1917 zeměbraneckého) pluku č. 28 Písek, který však byl zde instalován až roku 1929. V roce 2014 byl pomník renovován péčí členů Vojenskohistorické společnosti Písek.

Se stavbou kaple se započalo ještě ve válečném období, práce byly však přerušeny a kaple byla dokončena až roku 1922.

Z původního mobiliáře se na místě dodnes nedochovalo nic. Kaple byla prázdná...

I zrodil se v myslích příslušníků zdejší „c. a k I zrodil se v myslích příslušníků zdejší „c. a k. garnisony“ nápad, jak kapli vrátit důstojnou atmosféru a případným návštěvníkům osvětlit okolnosti kolem vzniku tohoto místa.

Zapátrali tedy ve svých „šuplících“ a na světlo světa vynesli rozličné poznatky a materiály, které nasbírali při studiu historie rakousko-uherské branné moci ve svém městě. Vznikla tedy tato malá expozice, ve které se tak na jedenácti panelech návštěvníci mohou seznámit s okolnostmi vzniku a historií vojenského hřbitova v Písku.

Panely jsou pojaty tematicky – jsou věnovány např Panely jsou pojaty tematicky – jsou věnovány např. zdejší záložní vojenské nemocnici, válečným zajatcům v Písku, vojenským pohřbům obecně, vzniku píseckého „nového“ vojenského hřbitova, jeho třem pomníkům, hřbitovní kapli.

Jejich nedílnou součástí jsou také reprodukce archivních plánků a historických fotografií, z nichž mnohé má veřejnost možnost uvidět asi vůbec poprvé.

Vše je podáno velice čtivě a je tedy přístupno všem kategoriím návštěvníků.

Jeden z panelů přináší také informace o současnosti hřbitova.

V rámci kaple jsou opět (v souladu s doloženou historickou tradicí) uloženy také nově vypracované seznamy všech osob pohřbených zde v letech 1914-1945 (1948). Tyto byly sestaveny na základě studia materiálů uložených ve Vojenském historickém archivu v Praze, a na Městském úřadu Písek; informace o exhumacích německých vojáků a civilistů poskytla laskavě organizace Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.

Věříme, že toto opatření případné zájemce neodradí. Jsme „bohužel“ v Česku a určitá bezpečnostní opatření jsou tudíž nezbytná. K návštěvě hřbitova je proto nutno vyzvednout si klíče – buď na vrátnici Městských služeb Písek nebo v Infocentru ve Sladovně. Věříme, že toto opatření případné zájemce neodradí.

Kde jej najdete? GPS: 49°19'36.196"N, 14°7'17.548"E (zdroj: www.mapy.cz) Kde jej najdete? GPS: 49°19'36.196"N, 14°7'17.548"E

© Martin Zeman, Karel Klátil, Martin Kosík Autoři výstavy na Vojenském hřbitově v Písku tímto velice děkují všem, kteří byli jakýmkoliv způsobem nápomocni při vzniku a instalaci této malé expozice. Poděkovaní patří městu Písek a jeho pracovníkům Ing. Marii Cibulkové a Jiřímu Žáčkovi, archivům, díky jejichž materiálům mohla tato výstava vůbec vzniknout a také Prácheňskému muzeu v Písku, které laskavě a s velkým pochopením poskytlo fotografie některých svých sbírkových předmětů spojených s válečnými zajatci či archivní fotografie hřbitova z doby před jeho poslední rekonstrukcí. Ctěným návštěvníkům pak přejí, aby se o historii tohoto místa něco nového a zajímavého dozvěděli. A prosí je, aby při své návštěvě věnovali také tichou vzpomínku těm, kteří zde našli svůj věčný klid a mír. © Martin Zeman, Karel Klátil, Martin Kosík Vojenskohistorická společnost Písek.