RYBY 2 Ryby 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrobiologie na řece Ostravici
Advertisements

Monitoring bezobratlých říčních živočichů
Dorado (Koryféna velká)
Rostliny našich rybníků 4.ročník
LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století.
ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
RYBY.
PREZENTACE – RYBY.
RYBY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Třída RYBY Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě. Mají kostěnou kostru a dýchají pomocí žaber. Tělo.
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách
Název: Biologie živočichů, Poznávací zkoušení - Ryby našeho regionu
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
Anakonda Velká.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Jakub Nejedlý, Marek Štrach 7.B
POZNÁVAČKA SLADKOVODNÍ RYBY.
Hospodářsky významné ryby a ptáci.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Identifikátor materiálu: EU
Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Živočichové rybníka KROUŽKOVCI.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Život ve vodě Filip Bordovský.
VODNÍ EKOSYSTÉMY V ČR přirozené: umělé: se stojatou vodou:
Základní škola Kladruby
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
Živočichové kolem rybníku
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Rybníky a rybníkářství
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Bezostní Clupeiformes. Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi,
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
BAHNÍK VÝCHODOAFRICKÝ úhořovitý tvar těla hřbetní, ocasní a řitní ploutev splývají v lem Zajímavosti: dýchá párovými plicními vaky, sucho přečkává zahrabán.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Zoo Praha - Hadi
Živočichové u vody 3. ročník.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Zástupci sladkovodních ryb
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
Poznávačka ryb.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
MOKŘADNÍ PTÁCI.
NAŠE SLADKOVODNÍ RYBY RYBY.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Škeble rybničná.
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Transkript prezentace:

RYBY 2 Ryby 2

příště referát „Obojživelníci a plazi rybníka“ Náhradní téma!

Příští hodinu PÍSEMKA – OBRÁZKY „Žahavci“ – „Ryby“

Rybník je uměle vytvořená vodní nádrž určená především k chovu ryb, plní i funkci přirozeného zadržení vody. Rybník má přírodní dno a musí být technicky vybavený k regulaci vodní hladiny. Rybník je tvořen hrází (která zadržuje vodu v rybníku), přítokovou částí, odpadem a zatopenými pozemky. Skupiny rybníků tvoří rybniční soustavy.

rybníkářství rybník Rožmberk – největší rybník ČR Máchovo jezero Rybníkářství v Čechách – od 10. - 12. století při klášterech rozkvět hlavně v 15. a 16. století v jižních Čechách na Třeboňsku (na panství Rožmberků). Za zakladatele rybníkářství jsou považováni Štěpánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan, kteří hospodařili na panství Rožmberků.

výlov rybníku sádky

Násadové ryby

Kapr obecný Největší český kus, ulovený roku 1978, měl asi 108cm, vážil přibližně 29kg a byl chycen v nádrži Rozkoš.

Další ryby žijící v rybníku:

Štika obecná

je velmi dobře uzpůsobena dravému způsobu života má protáhlé tělo s hřbetní ploutví posunutou až dozadu širokou bohatě ozubenou tlamu s zuby mírně zahnutými dovnitř, aby se kořist snadno nevysmekla zuby se po opotřebování nahrazují je schopná bleskurychlého startu za kořistí

Štika může dorůstat délky přes 1,5 metru. Její potravou jsou zejména ryby, zejména pak ryby s drobným poraněním, nemocné a pomalé. Nepohrdne ani žábou nebo utopenou myší či menším jedincem vlastního druhu. Je nenahraditelným článkem biologické rovnováhy ve všech vodách.

Sumec velký

široká nízká hlava přechází v protáhlé tělo slizká kůže je bez šupin nápadné jsou dva dlouhé hmatové vousy v horní čelisti a čtyři kratší v čelisti dolní - nahrazují sumci špatně vyvinutý zrak velmi silné čelisti jsou vybaveny velkým množstvím drobných zubů, které jsou skloněny dovnitř tlamy a fungují jako struhadlo

Do této tlamy by se vešla i lidská hlava.

V našich podmínkách dorůstá sumec obvyklé délky 100 až 160 cm, velké kusy i délky 2metry a váhy přes 50kg. Upřednostňuje velké toky s pomalým proudem nebo nádrže se stojatou vodou. Zdržuje se při dně, kde vyhledává členitý povrch s úkryty a bujnou vegetací .

Sumec se živí různou potravou, která se mění s jeho věkem Sumec se živí různou potravou, která se mění s jeho věkem. Dospělý sumec se živí žábami, vodními hlodavci, např. ondatrami, z ryb loví hlavně cejny, a uloví dokonce i vodní ptáky jako jsou kachny.

Cejn velký

má vysoké, z boků silně zploštělé tělo ploutve jsou tmavé, dlouhé a špičaté je dokonale uzpůsoben k životu ve stojatých, mělkých a prohřátých vodách

Cejn je všežravá ryba. Jeho potravu tvoří drobní živočichové ukrývající se v bahnitých nánosech (nitěnky, patentky, ...), zbytky odumřelých organismů a v letním období může tvořit značnou část potravy cejna plankton. Také v mládí se živí především planktonem.

Dosahuje délky vzácně až 95 cm a hmotnosti 10 kg, běžné úlovky se však pohybují okolo 30 cm 0,5 kg. Dožívá se až 30 let. Délka 58 cm.

Lín obecný

má velmi jemné a hluboko vrostlé šupiny nazelenalé barvy kůže je pokryta silnou vrstvou slizu má černé oblé ploutve do oranžova zbarvenou oční duhovku

Lín dorůstá obvykle do délky 35 cm a hmotnosti 0,4–0,8 kg Lín dorůstá obvykle do délky 35 cm a hmotnosti 0,4–0,8 kg. Dožívá se až 15 let života, kdy může měřit až 60 cm o váze 7 kg. Lín je typickou rybou stojatých a pomalu tekoucích vod.

Lín je všežravec, živí se především bezobratlými živočichy dna (larvami hmyzu, nitěnkami apod.) a v menší míře i vodními rostlinami. Přes den je v úkrytu. Je velmi nenáročný na obsah kyslíku a snese i velké znečištění. Najdeme ho i ve vodách, kde by jiné ryby nepřežily. Vyskytuje se také ve zlaté formě, která se u nás chová v okrasných nádržích častěji než přírodně zbarvená forma.

Plotice obecná

nejběžnější zástupce skupiny tzv nejběžnější zástupce skupiny tzv. „bílých ryb“, čemuž odpovídá i její stříbrné zbarvení společenská ryba tvořící hejna jedinců dorůstá obvykle do délky 30 cm a hmotnosti 0,25–0,3 kg největší exempláře však mohou měřit až 45 cm a vážit kolem 1,5 kg

Plotice obecná je vůbec nejrozšířenější rybou ČR. Obývá stojaté i tekoucí vody. Kromě drobných živočichů jsou dospělé plotice schopny ve velkém konzumovat řasy a rostliny. V chovných rybníkách je považována za plevelnou rybu – je konkurentem chovných ryb - ujídají jim krmení, zabírají prostor, spotřebovávají kyslík z vody a nemají žádné hospodářské využití a proto jsou z hlediska chovatele nežádoucí.

Ryby Ryby (průměrná velikost)   Kapr obecný (60cm) naše nejběžnější ryba, všežravec (larvy hmyzu, vodní rostliny) Štika obecná (50–120cm) protáhlé tělo, ozubená tlama, dravec - loví ryby, žáby Sumec velký (100-150cm) naše největší ryba, nápadné hmatové vousy, nemá šupiny, dravec Cejn velký (30–60cm) ze stran zploštělé tělo, všežravec Lín obecný (20–50cm) drobné šupiny silně pokryté slizem, všežravec Plotice obecná (15–30cm) v hejnech, lidově bělice, plevelná ryba v chovných rybnících, všežravec Rozvoj rybníkářství v Čechách: v 16. stol. (Štěpánek Netolický, Jakub Krčín) – jižní Čechy (Třeboňsko) - chov kaprů

Opakování: Jaké ryby v rybníku jsou dravé? Popiš je. Jaké ryby v rybníku jsou všežravé? U každé uveď 1 její typický znak. Která z ryb patří mezi tzv. plevelné ryby? Co tento pojem znamená? A) Které ryby žijí v hejnu? B) Které z ryb žijících v rybníku mohou dosáhnout délky přes jeden metr? Popiš rozvoj rybníkářství v Čechách.