Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NAŠE SLADKOVODNÍ RYBY RYBY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NAŠE SLADKOVODNÍ RYBY RYBY."— Transkript prezentace:

1 NAŠE SLADKOVODNÍ RYBY RYBY

2 RYBNÍKÁŘSTVÍ, VÝZNAM RYB
Jižní Čechy (Třeboňsko). Ryby jsou důležitou složkou lidské potravy, maso je lehce stravitelné, obsahuje vitamín D, který je důležitý pro vývoj kostí (spolu s jodem z mořských ryb).

3 KAPR OBECNÝ (20 kg, 100cm) Je největší českou kaprovitou rybou a jeho chov má pro ČR velký hospodářský význam. Kapr obecný je všežravec, živí se drobnými živočichy, které sbírá ze dna a také pšeničnými zrnky. Významnou součást jeho potravy tvoří i některé rostlinné zbytky, zejména různá semena.

4 PSTRUH OBECNÝ (1 kg, 50cm) Je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých, která je rozšířena prakticky v celé Evropě. U nás se vyskytuje ve středních a horních úsecích toků, v horských potocích i ve velkých nadmořských výškách. Důležitými faktory pro jeho výskyt je zejména teplota vody, její čistota a obsah kyslíku ve vodě. Dravá ryba - predátor

5 LIPAN PODHORNÍ (1 kg, 30 cm) Je ryba obývající rychle proudící úseky řek Evropy bohaté na kyslík. Vyskytuje se v horských oblastech. V dospělosti tvoří potravu lipanů hlavně hmyz. Mimoto konzumuje drobné měkkýše a příležitostně také drobné rybky.

6 LÍN OBECNÝ (2-3 kg, 50cm) Lín obecný je kaprovitá ryba
Má černé a oblé ploutve a oční duhovku zbarvenou do oranžova. Je typickou rybou stojatých a pomalu tekoucích vod. Vyhledává především zarostlé, bahnité partie s klidnou a prohřátou vodou. Je poměrně nenáročný na obsah kyslíku. Je také schopný přežít pod silnou vrstvou ledu. Je to všežravec, živí se především bezobratlými (larvami hmyzu, plži) a vodními rostlinami.

7 PARMA OBECNÁ (3-5 kg, 70 cm) Má štíhlé, válcovité tělo a většinou žije u dna. Její rypec je poměrně dlouhý, s masitou tlamou a čtyřmi vousky. Parma obývá střední pásma řek (tzv. parmové pásmo), a to úseky s tvrdým kamenitým dnem. Parma obecná žije v početných hejnech. Žije aktivním způsobem, potravu vyhledává v proudech a při jejím shánění je díky silnému rypci schopná obracet i větší kameny. Živí se larvami vodního hmyzu, měkkýši, korýši i drobnými rybami.

8 OUKLEJ OBECNÁ (0,1 kg, 15 cm) Je všežravá sladkovodní ryba z čeledi kaprovitých. Žije v hejnech, zpravidla v dolních tocích řek či průtočných rybnících. Má protáhlé stříbřitě zbarvené štíhlé tělo, dlouhé ostře zašpičatělé ploutve.

9 CEJN VELKÝ (3 kg, 60 cm) Je v ČR hojný druh .
Je dokonale uzpůsoben k životu ve stojatých, mělkých a prohřátých vodách. Je poměrně odolný vůči znečištění. Cejn velký má vysoké, z boků silně zploštělé tělo. Hlava je v poměru k tělu malá. Ploutve jsou tmavé, dlouhé a špičaté. Jedná se o všežravou rybu.

10 SUMEC VELKÝ (100 kg, 300 cm) Je vedle jeseterovitých ryb největší sladkovodní rybou Evropy Velmi silné čelisti jsou vybaveny velkým množstvím drobných zubů, které jsou skloněny dovnitř tlamy a fungují jako struhadlo. Celkový tvar těla je na první pohled podobný žabímu pulci. Žije ve velkých tocích s pomalým proudem nebo v nádržích se stojatou vodou, bahnitých dnech s bujnou vegetací a podvodními překážkami. Jde o teplomilnou rybu, v zimě upadá do zimního spánku. Mladší jedinci se živí zooplanktonem. Dospělý jedinec filtruje bahno, aby z něho dostal mikroskopické bezobratlé, chytá červy, obojživelníky, plazy, měkkýše, korýše, z ryb hlavně líny a kapry, vodní savce a dokonce i vodní ptáky (kachny).

11 OKOUN ŘÍČNÍ (3 kg, 40 cm) Tělo je poměrně vysoké. Na hřbetě se nacházejí dvě samostatné hřbetní ploutve. Na bocích jsou výrazné tmavé příčné pruhy. Obývá stojaté i tekoucí vody. Je rozšířen prakticky v celém mírném pásu. Okoun patří mezi dravce. Často tvoří hejna, v nichž napadá jiné ryby, někdy stejného druhu. Další složkou potravy jsou žížaly, bezobratlí a rybí potěr.

12 ŠTIKA OBECNÁ (50 kg, 120 cm) Štika je velmi dobře uzpůsobena dravému způsobu života. Má protáhlé válcovité tělo s hřbetními a řitními ploutvemi posunutými až dozadu a širokou protáhlou bohatě ozubenou tlamu. Není příliš náročná ohledně typu vod, obsazuje všechna vodní prostředí s dostatkem kořisti. Její potravou jsou zejména ryby. Nepohrdne ani žábou nebo utopenou myší či menším jedincem vlastního druhu (kanibalismus je u štik poměrně rozšířen). Štika je teritoriální ryba, proto jí můžeme nalézat na stejném místě. Své teritorium si hlídá před ostatními dravci.

13 URČI DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB

14 POUŽITÉ ZDROJE Informační centrum Jablonec n. N.: [online] [cit ]. Rybářský revír Labe 1 - Myslivost a rybaření - České Švýcarsko - Arnoltice:. Dostupné z WWW: < Denik.cz: [online] [cit ]. Výlovy rybníků slibují hojnou úrodu, kapři nezdraží - Olomoucký deník:. Dostupné z WWW: < Zahradní jezírka, jezírka, filtrace, koupací jezírka | Rybníky.cz: [online] [cit ]. Jezírka, rybníky, filtrace - Ryby do jezírek a rybníčků:. Dostupné z WWW: < MRK.cz - Stále na rybách - ryby a rybaření: [online] [cit ]. Atlas ryb - Kapr obecný (Cyprinus carpio):. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Pstruh obecný potoční - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Chytej.cz - Nejlepší internetový revír - voda, ryby, rybáři a rybaření: [online] [cit ]. Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) - Atlas ryb:. Dostupné z WWW: < Úvodní strana-uvod.html: [online] [cit ]. Lipan podhorni:. Dostupné z WWW: < [cit ]. - Fotoalbum - Lipan podhorní (Thymallus thymallus):. Dostupné z WWW: < MRK.cz - Stále na rybách - ryby a rybaření: [online] [cit ]. Atlas ryb - Lín obecný (Tinca tinca):. Dostupné z WWW: < Zoufalí rybáři | Vše o rybách: [online] [cit ]. Lín obecný | Zoufalí rybáři:. Dostupné z WWW: < BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. BioLib - Barbus barbus (parma obecná) - Obrázek:. Dostupné z WWW: < Splávek, sportovní rybolov, plavaná: [online] [cit ]. Parma obecná | Splávek, sportovní rybolov:. Dostupné z WWW: < Stránky rybářského svazu Ratíškovice: [online] [cit ]. Stránky rybářského svazu Ratíškovice:. Dostupné z WWW: < Úvodní strana-uvod.html: [online] [cit ]. Ouklej obecná:. Dostupné z WWW: < Úvod - Czech Nature: [online] [cit ]. Ryby Našich Vod - Czech Nature:. Dostupné z WWW: < Chytej.cz - Nejlepší internetový revír - voda, ryby, rybáři a rybaření: [online] [cit ]. Cejn velký (Abramis brama) - Atlas ryb:. Dostupné z WWW: < BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. BioLib - Obrázek - Silurus glanis (sumec velký):. Dostupné z WWW: < Roman Jadámek: [online] [cit ]. Sumec velký:. Dostupné z WWW: < Ottenschlag.com/himmelteich.htm [online] [cit ]. Ottenschlag - Himmelteich:. Dostupné z WWW: < Úvodní stránka | PhotoEarth.cz: [online] [cit ]. Pod hladinou českých lomů | PhotoEarth.cz:. Dostupné z WWW: < Zaostřeno na přírodu, fotoblog Libora Jabůrka | jablib.cz: [online] [cit ]. Fotografie Štika obecná (Esox lucius) | jablib.cz:. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 7. Olomouc : PRODOS, s. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NAŠE SLADKOVODNÍ RYBY RYBY."

Podobné prezentace


Reklamy Google