Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočichové rybníka KROUŽKOVCI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočichové rybníka KROUŽKOVCI."— Transkript prezentace:

1 Živočichové rybníka KROUŽKOVCI

2 Vodní kroužkovci

3 KROUŽKOVCI Jejich typickým znakem je článkování těla. Tělní články, kromě prvního a posledního, mají shodný vzhled připomínající kroužky. Mezi hlavní smysly patří hmat, zrak nebývá příliš vyvinutý (mohou být jednoduchá očka rozlišující světlo a tmu ). Většina kroužkovců dýchá celým povrchem těla, ale některé mořské druhy dýchají přívěsky na hřbetě a na břiše, které fungují jako žábry. U podkmene OPASKOVCI se v první třetině těla nachází zduřelý článek zvaný opasek, ten vylučuje sliz, který pomáhá ke spojení dvou jedinců – umožňuje výměnu spermií a jsou v něm také chráněna oplozená vajíčka.

4

5 nitěnky

6 Nitěnky Nitěnka obecná žije ve sladkých, organicky znečištěných nebo hnijících vodách. Živí se organickými zbytky ze dna. Pokud žije ve znečištěné vodě, může v sobě hromadit případné jedovaté látky jako těžké kovy a pesticidy.

7

8 PIJAVKY

9 Pijavka lékařská – vnější cizopasník
Pijavky žijí převážně ve sladkých vodách. Všechny mají dvě přísavky, větší přední a menší zadní. Přední je součástí trávicího ústrojí, zadní slouží jen k přichycování. Většina pijavic se živí dravě a loví jiné bezobratlé, několik druhů pijavic je parazitických a živí se krví obratlovců. Nejznámější z nich je pijavka lékařská. v ČR vzácná!!!!

10 Obývá hlavně bažiny, zarostlé rybníky, mělké nádrže a slepá ramena řek, v ČR je však velmi vzácná.
Dobře plave, na hřbetě má typické proužky ve žluté nebo oranžové barvě. Živí se krví teplokrevných živočichů. Po zakousnutí vypustí do rány látku, která brání srážení krve, proto rány i po opadnutí pijavky dlouho krvácejí. Pijavka saje krev, až se nafoukne jako balónek a sama odpadne. Dříve byla přikládána na kůži jako lék. Přisátou pijavku neodtrháváme, poškodili bychom kůži – lepší je posolit ji, okamžitě se sama pustí. Po nasátí dostatečného množství krve vydrží až jeden rok bez potravy.

11 Dorůstá obvykle velikosti
10 – 15 cm.

12 Pijavka koňská - dravec
Jedna z našich nejběžnějších pijavic, dosahující délky do 10 cm. Ve zbarvení převládá hnědý až černý odstín. Žije ve stojatých i proudících vodách. Je dravá, živí se žížalami, hmyzem, pulci apod. Někdy ji najdeme na břehu mimo vodu.

13

14

15 Chobotnatka rybí 4 cm

16 Kroužkovci - tělo složené z článků - kroužků v bahně dna: nitěnka (3cm) vpředu opasek - při rozmnožování živí se organickými zbytky a baktériemi potrava ryb volně plovoucí: pijavky (5-15cm) 2 přísavky vnější cizopasníci - přisají se na živočichy a sají krev – pijavka lékařská (v ČR vzácně) nebo dravci - loví drobné živočichy – pijavka koňská

17 Opakování: Z čeho je odvozen název kmenu kroužkovci? Kteří kroužkovci žijí u dna rybníku? Popiš jejich vzhled, čím se živí a jaký má význam v ekosystému rybníku. Kteří kroužkovci rybníka jsou volně plovoucí? Popiš je, jak vypadají, čím se živí?


Stáhnout ppt "Živočichové rybníka KROUŽKOVCI."

Podobné prezentace


Reklamy Google