Psaní a editace textu Jindřich Terč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autor: Mgr. Josef Kvapil Název: Klávesnice VY_32_inovace_VT5_05
X EXEL.
Digitální učební materiál
Informační a komunikační technologie
CorelDRAW Začínáme… Grafika této prezentace byla vytvořena v programu CorelDRAW.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Zpracování a využití informací
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
EXCEL 2010 Metody vkládání dat. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Základy ovládání operačního systému III
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Klávesy – kamarád při psaní
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám.
Word – Struktura dokumentu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
KláVESNICE Informatika 5. třída.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_382_Word AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 4. ročník,
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
Jak psát a editovat text
Úprava textu - řádkování a odrážky.
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Ohraničování textu ve Wordu 2010 Pomocí kláves Pomocí myši.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Kreslíme vektorovou grafiku (6) Práce s textem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Jak učit tvorbu textových dokumentů
Klávesnice K čemu slouží klávesnice Jak pracuje klávesnice
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Klávesnice NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2 Inovace.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
* Jméno autora: Mgr. Přemysl Kejzlar * Datum vypracování: * Ročník: sedmý * Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie * Vzdělávací.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
19 Word - úvod VY_32_INOVACE_19 autor:Mgr. Tomáš Polák identifikace:C třída:6. předmět:Inf anotace:Úvodní hodina kapitoly Word, žáci se seznámí se.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_IKT.7.Vl.19_Funkce_klaves.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Jak opravit chyby při psaní.
Kreslíme vektorovou grafiku (6)
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_08
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vypracoval-Matěj Šmíd
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_06
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Klávesnice skupiny kláves, klávesy
Základní editace textu
Word - základní typografická pravidla
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
WordPad - orientace na klávesnici - psaní slov, jednoduchých vět.
Transkript prezentace:

Psaní a editace textu Jindřich Terč

Psaní textu Psaní textů bývá často opomíjeno při výuce na základní škole. Žáci dostanou většinou text již napsaný a sami mají obtíže orientovat se na klávesnici. Je důležité mít na paměti několik základních pravidel, které souvisí s typografií.

Typografie Typografie – pravidla, které je nutné dodržovat při psaní, editaci a formátování textu.

Zásady při psaní Ze začátku kontrolovat žáky hned v průběhu psaní textu a upozorňovat je na chyby. Až žáci budou mít jistou představu o rozmístění písmen na klávesnici tak můžeme kontrolovat až po dopsání odstavce. Když jsou žáci seznámeni s klávesnicí tak po každém napsaném textu ať provedou kontrolu zda se jim někde nezobrazuje červeně potržené slovo. Zřejmě půjde o překlep.

Psaní velkých písmen Velké písmeno napíšeme tak, že jednou rukou držíme klávesu Shift a druhou napíše naše písmeno. Pokud ovšem chceme psát velká písmena delší dobu usnadníme si práci pomocí klávesy Caps Lock.

Shift x Caps Lock Psaní pomocí klávesy Shift: Jaroslava Stará Psaní pomocí zapnuté klávesy Caps Lock: JAROSLAVA STARÁ

Psaní vkládání více mezer Žáci se dopouštějí chyby, když píší více mezer za sebou – při změně velikosti písma je rozdíl znatelný.

Ukázka vkládání mezer

Používání klávesy Enter Dbát na to aby žáci neukončovali řádku klávesou Enter. Microsoft Word sám přesune slovo na následující řádku. Klávesa Enter se používá jen u konce odstavce.

Používání klávesy Enter

Mezera po interpunkčních znaménkách Vynechat mezeru po interpunkčních znaménkách (. , : ; ? !), mezi slovy nebo na konci věty.

Přečtěte si text a najděte chyby

Napište Napiš velkými písmeny jméno: RŮŽENA SVOBODOVÁ Napiš slova tak jak jsou napsána: Taťána, SLÁVA, Řehoř, NÁROČNÝ, Švihák

Editace Při editaci tedy při opravování máme na mysli, že většinou je jednodušší chybné slovo opravit než psát celé znovu. Dalším pravidlem je, že pro psaní textu je důležitý tzv. kurzor – svislá čára blikající za právě dopsaným textem – při editaci s textem s ním budeme pracovat.

Oprava písmenka Jak opravit vynechané písmenko? Najedete si kurzorem myši mezi písmenka. Kde příslušné písmeno chybí a klikněte. Tím se na tomto místě objeví blikající znakový kurzor

Mazání písmen Špatně napsaný text je třeba smazat. K tomu použijeme klávesy Backapce a Delete.

Funkce kláves Backpace a Delete Mazání slova VYJADŘOVAT pomocí klávesy DELETE a BACKPACE:

Cvičení Napiš v řádce: Renáta Svobodová, U Vody 1845, Praha 5, 150 02

Cvičení Uprav text tak aby jméno, ulice, PSČ bylo umístěno pod sebou Růžena Svobodová Kříženeckého nám.1145 Praha 5 150 02

Cvičení Napiš jméno Jaroslava Görnerová. Uprav napsané jméno na Jaroslav Görner

Pohyb v rozsáhlém textu Při pohybu v rozsáhlém textu nám pomůže klávesa HOME a END. Jsou umístěny vedle klávesy DELETE. Vyzkoušejte jejich činnost.

Tlačítko „Zpět“ Pokud jste napsali dlouhý text a omylem jste ho smazali – nezoufejte. Můžete pomocí jedno kliknutí myši celý text vrátit nazpět. V panelech nástrojů použijte tlačítko Zpět a vrátí se o krok nazpět. Tlačítko vypadá následovně :

Seznam literatury Vaníček, J. Mikeš, R. Informatika pro základní školy 1. 1.vyd.Brno: Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0196-7  Vaníček, J. Mikeš, R. Metodická příručka Informatika pro základní školy 1. 1.vyd.Brno: Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0221-1  Šimek, T. Vacek, J. Word pro základní školy.1.vyd.Brno: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-069-3  Daňhelková,V. Microsoft Word pro školy. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0469-9  Daňhelková, L. Microsoft Word pro školy cvičebnice. 1.vyd. Brno : Computer press, 2004. ISBN 80-251-0470-2.  Veselík, P. Pecinovský, R. Informatika 1. 1 vyd. Praha: Grada Publishing, 1997. ISBN 80-7169-381-2