Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval-Matěj Šmíd

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval-Matěj Šmíd"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval-Matěj Šmíd
Klávesnice Vypracoval-Matěj Šmíd

2 Klávesnice Klávesnice je čistě vstupní zařízení počítače. Jejím prostřednictvím zadává uživatel textové informace, povely a příkazy, které pak počítač zpracovává. Klávesnice je rozdělena do několika logických částí podle určení kláves.

3 Alfanumerická klávesnice
Největší část klávesnice je označovaná jako alfanumerická a slouží k běžnému psaní textu.

4 Numerická klávesnice Nachází se v pravo a obsahuje pouze čísla a znaménka jako +, -, *, / Používá se zejména při dlouhodobějším zadávání číslic (např. Do buněk v excelu)

5 Funkční klávesy V horní části klávesnice je řada kláves F1 až F12. Jedná se o tzv. funkční klávesy. To znamená, že v každém programu může mít každá klávesa přiřazenu jednu konkrétní funkci. Standartně je F1 určena pro nápovědu, F10 k zobrazení hlavní nabídky apod. Mezi alfanumerickou klávesnicí se nacházejí ovládací klávesy pro ovládání kurzoru. Jedná se o šipky, klávesy – Insert, home, page up, delete, end a page down.

6 Významy kláves Enter – odešle zadaná data do počítače.
- potvrdí operaci - přechod na další odstavec při psaní textu Šipky –posun kurzoru v naznačeném směru. Umožní pohyb po složkách v nabídkách, kurzorem v textovém editoru apod. Insert – přepíná mezi režimem vkládání a přepisování. Pokud je aktivován režim vkládání, pak nový text bude vložen mezi již existující text. Pokud bude aktivován režim přepisování, pak bude nový text přepisovat již existující text od kurzoru doprava. Klávesa je aktivní pouze v textovém režimu nebo u programů, které klávesu podporují. Delete - smaže znak vpravo od kurzoru. Home - nastaví kurzor na začátek řádku End – Page up – přesun o jednu obrazovku nahoru. Page down – přesun o jednu obrazovku dolu Backspace – smaže znak vlevo od kurzoru Esc – Zruší právě prováděnou operaci -Přejde o nabídku zpět. Shift – Klávesa se používá vždy v kombinaci s nějakou další klávesou. Umožňuje psaní velkých písmen Ctrl - Klávesa se používá v kombinaci s nějakou další klávesou. Umožňuje provést konkrétní akci, např. otevření souboru – Ctrl+O Alt – Podobně jako Ctrl se klávesa Alt používá v kombinaci s nějakou další klávesou. Tab – V textových editorech (nebo v textovém režimu) přesune kurzor doprava na nejbližší pozici nastaveného tabulátoru. Každé následující stisknutí klávesy Tab posune kurzor o další nastavený tabulátor doprava. Caps Lock – Trvale aktivuje velká písmena (klávesu Shift). Aktivace je zobrazena indikátorem v pravém horním rohu klávesnice. Num Lock – Aktivuje nebo deaktivuje numerickou klávesnici. Aktivovaná numerická klávesnice má opět vlastní indikátor.


Stáhnout ppt "Vypracoval-Matěj Šmíd"

Podobné prezentace


Reklamy Google