Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Textový editor MICROSOFT WORD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Textový editor MICROSOFT WORD."— Transkript prezentace:

1 Textový editor MICROSOFT WORD

2 Textový editor Je program pro psaní textů.
Lze v něm dále text upravovat, tisknout. Užívá se pro psaní referátů, žádostí, dopisů atd. Programů existuje celá řada: WordPad, Zápisník – Poznámkový blok, MS Word, Open Office. Start – Programy – Příslušenství.

3

4

5 Microsoft Word

6 MS Word Je nejpoužívanějším programem pro tvorbu psaných dokumentů.
Obsahuje již známou vílou pracovní plochu, nad ní také Panely nástrojů a další. Písmena se vkládají tam, kde je blikající kurzor. Kurzor lze přemisťovat – myš, šipky.

7

8 Velká písmena Většinu lze vkládat přes klávesu Shift.
Druhou možností je použití klávesy Caps Lock – funguje jako přepínač (velká/malá písmena). Písmena s háčkem horní řady Ě – É a Ú,Ů musíme psát pouze přes klávesu Caps Lock.

9 Ť, ň, ď Existují písmena s háčkem, která musíme sami vyrobit:
1) Nejprve vytvoříme háček – se Shiftem stiskneme klávesu vlevo od Backspace. 2) Klikneme na písmeno, které chceme s háčkem.

10 Zvláštní znaky ! ? „“ () _ % /
Většinou k jejich napsání používáme Shift. Využíváme kláves vpravo od písmen, popřípadě při přepnutí na Anglickou klávesnici (Alt + Shift) také kláves nad písmeny.

11 Otevření nového dokumentu
Přes nabídku Soubor – Nový, nebo přes ikonu na panelu nástrojů. Jedna změna oproti Malování zde je – otevřeno může být i více dokumentů najednou. Mezi těmito dokumenty lze volně přepínat.

12 Zavírání dokumentu Dokument (program) lze zavřít dvěma způsoby:
1) Křížkem v pravém horním rohu 2) Klávesovou zkratkou Alt+F4 V dokumentu je ještě jeden křížek – pod tím hlavním – ten zavírá jen „plátno“ dokumentu, ne program.

13 Označování Dáváme tím programu vědět, s jakou částí textu chceme pracovat. Lze označovat: 1) Myší levým tlačítkem 2) Shift + šipky 3) Klávesovou zkratkou CtrL + A Existují další způsoby, se kterými se seznámíte používáním programu.

14 Mazání Možnosti: 1) Klávesou Backspace – maže písmena vlevo od kurzoru. 2) Klávesou Delete – maže písmena vpravo od kurzoru.

15 Vkládání textu Provádíme kliknutím myší kamkoliv do textu a dopsáním toho, co zrovna potřebujeme. Program automaticky posune text, který se nachází vpravo od kurzoru.

16 Přesouvání Provádíme tak, že prvně požadovaný text označíme myší, pak ho uchopíme levým tlačítkem myši a přesuneme na nové místo.

17 Základní formát písma Před jakoukoliv změnou formátu písma je potřeba daný text označit. V panelu nástrojů jsou ikony pro rychlé úpravy.

18 Velikost písma, font Opět máte možnost měnit velikost.
Slouží k tomu rolovací nabídka. Lze změnit i font (styl písma) – vedle změny velikosti. Je zde spousta možných stylů – podívejte se.

19 Náhled Přes tuto funkci lze shlédnout, jak vaše práce bude vypadat před vytištěním. Slouží k tomu ikona papíru s lupou, či nabídka Soubor – Náhled. Pro opuštění je potřeba kliknout na Zavřít náhled.

20

21 Barva Po označení textu lze přes ikonu s písmenem A podtrženým barevnou páskou. Pomocí rozbalovací šipky lze vybrat z mnoha druhů barev.

22 Kopírování Probíhá jako ve většině programů přes 3 kroky:
1) označit text 2) Ctrl + C (uložení do schránky) 3) Ctrl + V (vložení ze schránky)

23 Další formáty písma Další nastavení najdeme po označení určitého textu v nabídce Formát > Písmo. Zobrazí se tabulka ve které můžeme nastavit další možnosti….necháme na prozkoumání uživatele.

24

25 Ukládání dokumentu K ukládání poslouží buď nabídka Soubor > Uložit, nebo znak diskety v panelu nástrojů, či klávesová zkratka CtrL + S. Pravidlo: Ukládejte správně a často. Předejdete tak ztrátě několikahodinové práce.

26

27 Otevírání dokumentu Uložený dokument otevřeme dvěma způsoby:
1) Poklepeme dvojklikem myši na jeho ikonu. 2) V programu zvolíme položku Soubor > Otevřít.

28

29 Odstavec Odstavcem může být jedna věta, jedno slovo, nebo dokonce prázdný řádek. V případě, že v základním panelu aktivujeme speciální znaky – ikona – tak se v dokumentu za tímto slovem zobrazí právě tento znak – značka ukončení odstavce.

30 Zarovnávání odstavců Nejdůležitější vlastnost odstavce.
Při označení celého odstavce máme 4 možnosti jak odstavec zarovnat: Vlevo Na střed Vpravo Do bloku

31

32 Odsazení prvního řádku
Většina formálních prací a knih má odsazený první řádek. 2 možnosti jak toho docílit. 1) Pracně a hloupě – mezerníkem na klávesnici vyťukáme 8 – 10 mezer. 2) Inteligentně a rychle – pomocí pravítka a jeho vrchního trojúhelníčku – odsazuje první řádek.

33

34 Vkládání obrázků Práce s obrázky v textovém editoru je svým způsobem omezená. Většinou již vkládáme hotové upravené obrázky. Jsou 2 možnosti odkud vkládáme – buď ze svého zdroje – fotografie, nebo využijeme Klipart – předpřipravený obrázek. Nabídka Vložit > Obrázek (Klipart)

35

36 Úprava obrázků Označený obrázek myší bude mít v rozích a ve středech stran malé čtverečky – pomocí nich lze měnit velikost obrázku. Obrázek lze také přesouvat – chytnu myší levým tlačítkem a přetáhnu kam potřebuji.

37 Obtékání textu Přesuneme-li obrázek do textu dojde ke zvětšení řádku (jelikož program vnímá obrázek jako velké písmeno). Aby toto nevznikalo, použijeme funkci obtékání textu – v panelu nástrojů Obrázek.

38 Obtékání textu

39 Okraje Okraje jsou ve Wordu již dopředu nastavené (standardně 2cm).
Při rozložení na stránce je potřeba dát pozor na to, aby se nám plovoucí objekty (obrázek) nedostaly za okraje.

40

41 WordArt Jedná se o graficky upravené písmo – obrázkový text.
Vkládáme přes Vložit > Obrázek > WordArt.

42


Stáhnout ppt "Textový editor MICROSOFT WORD."

Podobné prezentace


Reklamy Google