Psychická zátěž a zdravotní rizika při práci učitelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
Rodina.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Struktura výuky.
Marketingové prostředí
Zdravá škola.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Psychologie II Sociální psychologie
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Psychologie koučování
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Didaktické metody Androdidaktika.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Možná rizika při práci učitelů
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Didaktické metody Androdidaktika.
Sociální šetření a legislativa
Socializace Kejřová.
Náročné životní situace
Možná rizika při práci učitelů
Psychologie koučování
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychická zátěž a zdravotní rizika při práci učitelů Doc. PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.

Problémy učitelů a jejich profese jsou podobné po celém světě. Základním hlediskem pro analýzu učitelského povolání je rozbor objektivních a subjektivních činitelů, které určují obsah a charakter práce.

Objektivní determinanty pracovní činnosti učitele Jedná se o makropodmínky, které vyplývají z legislativy a učitel je nemůže ovlivnit. Zahrnují: odměňování učitelů úvazek normou daný počet žáků třídy koncepce vzdělávání učitelů a jejich profesionální dráhu

Objektivní determinanty pracovní činnosti učitele ekonomické, politické a kulturní prostředí společnosti společenská komunita - obec, město, jejich tradice, sociální složení, zvyky, životní úroveň. Působí nejen na pracovní výkon učitele, ale i na jeho chování ve volném čase. rodinné prostředí - podmínky materiální (plat) a časové, lepší je když učitel pochází z učitelské rodiny, protože dochází k pochopení pro jeho povolání podmínky pracovního zařazení

Podmínky pracovního zařazení způsob a styl řízení - učební plány a osnovy, učebnice, klasifikační řád pro učitele a další zákonné normy. Učitel zde potřebuje určitou volnost. technologie, postup práce - v učitelské profesi je část činností určena normativně, některé jako doporučení. Postup práce si učitel stanoví sám. organizace práce v instituci - dnes existuje samostatnost jednotlivých učitelů a dělba práce dle předmětů a stupňů škol. hodnocení práce - práci učitele hodnotí: on sám, ostatní učitelé, školská inspekce, ředitel školy, veřejnost, žáci, rodiče, zaměstnavatelé a další typy škol vnější pracovní podmínky - tj. uspořádání učeben, sboroven, architektura školy, osvětlení, množství žáků ve třídě, apod. situační vlivy - tj. stabilita a výhled zajišťující dostatek klidu a jistoty

Subjektivní determinanty pracovní činnosti učitele Jedná se o vnitřní podmínky vycházející z osobnosti jednotlivého učitele. Zahrnují: charakterové vlastnosti vnitřní motivaci fyzickou a psychickou způsobilost k výkonu profese apod.

Subjektivní determinanty pracovní činnosti učitele odborná způsobilost - zvládnutí svého předmětu a zvládnutí způsobu, jak ho učit jiné výkonová způsobilost - fyzická, neuropsychická, emocionální a volní odolnost vůči zátěži učitelského povolání osobnostní způsobilost - jedná se o míru shody osobnostní stránky pracovníka s požadavky profese, jakými jsou zralost, vůle a charakter společenská způsobilost - u učitele má významnou úlohu potřeba mezilidských vztahů, pedagogického působení a sebevzdělávání a zároveň potřeba odpovědnosti za žáky motivační způsobilost - povaha učitelského povolání sdružuje dvě hlavní motivační úrovně. Zájem o vyučovací předmět a tvůrčí činnost.

U učitelů umocňují možnost vzniku psychické zátěže jejich specifické profesní dovednosti, které jsou podmíněny nutností tvořivé práce učitele.

Má-li být vyučování úspěšné, musí obsahovat následující tvořivé činnosti myšlenková, abstraktní etapa činnosti, při níž učitel svou práci napřed promýšlí, představuje si ji a plánuje ji. Po skončení vyučování znovu rozebírá jeho průběh a výsledky a koriguje nebo strukturuje vyučovací program. vysoký stupeň sociální interakce promýšlení závěrů z analýzy vyučování pro další sebevzdělávání popř. jinou činnost

Má-li být vyučování úspěšné, musí obsahovat následující tvořivé činnosti schopnost úspěšně zvládat nestandardní situace, improvizace (stabilita, odolnost a síla) učitel se spolupodílí na stanovení vzdělávacích cílů, obsahů a metod vyučování a jeho tvořivost se projevuje ve stupni osvojení učiva žáky pracovní činnosti učitele se překrývají s mimopracovními (učitel pracuje i doma) angažovanost celé osobnosti učitele, tj. vztahy k lidem, píle, zaujetí,...

Nadměrná psychická zátěž redukuje pracovní výkon a snižuje rovněž jeho spolehlivost.

Zátěž Zátěž se v psychologii práce a psychohygieně chápe jako nesoulad mezi požadavky na pracovníka a jeho možnostmi, tedy mezi tím, čemu je vystaven (expozice) a tím, jaké jsou jeho předpoklady tyto nároky zvládnout (dispozice).

Klasifikace složek zátěže senzorická zátěž - učitelé pracují při plném až vyostřeném vědomí, s vysokými nároky na zrak a sluch aj. mentální zátěž – převážně je tvořena psychologickými problémy při práci s žáky, s řízením třídy, s poznáváním a formováním osobnosti žáka aj. Nesouvisí tolik s odbornou specializací či obsahem učiva. emocionální zátěž – nejvýraznější. Vzniká z učitelovy emocionální angažovanosti na sociálních vztazích, vznikajících v jeho práci.

K zátěžovým situacím patří situace nepřiměřených úkolů a požadavků situace problémové situace frustrující situace konfliktní situace deprimující a stresové

Hlavním zdrojem stresu učitelské profese jsou podle empirických výzkumů žáci se špatnými postoji k práci a žáci vyrušující rychlé změny vzdělávacích projektů a organizace školy špatné pracovní podmínky včetně osobních vyhlídek na zlepšení postavení v práci časový tlak konflikty s kolegy pocit společenského nedocenění práce učitele

Mezi základní zdravotní rizika při učitelské práci lze zařadit bolesti hlavy, migrény onemocnění hlasivek neurotické projevy kouření, kofeinismus alkoholismus

V čem podle pedagogů tkví příčiny jejich stresu a psychické zátěže? autorita – jak přirozená, tak „oficiální“, daná postavením učitelského povolání, která se od něho vyžaduje jako nezbytný předpoklad úspěšné výchovy diskuse s nadřízenými vztahy v pracovním týmu – zejména generační rozdíly a fakt, že na většině škol převažují ženy náročnost profese spojená s vysokou profesionální zodpovědností náročnost související s měnící se žákovskou populací a koncepcí vyučování postupné zklamání a vyhasínání učitele vlivem trvalého vypětí

Veřejnost a její pohled na učitele učitel má být osobnost, která bude neochvějná ve svých společenských a politických postojích učitel má mít vysokou úroveň znalostí u učitelů se nejedná jen o osvojení potřebných poznatků, ale i o vytváření poznatků nových učitel má na veřejnosti vystupovat s převahou a budit dojem minimálně chybujícího člověka

Veřejnost a její pohled na učitele učitel má mít interdisciplinární dovednosti společnost očekává od učitelů příspěvek k jejímu rozvoji – poslání učitele profesní kultura a učitelská etika se považují za samozřejmou

ALE

Zároveň tatáž společnost zlehčuje práci učitelů zkušený učitel se nemusí připravovat na výuku učitel si „odučí“ a má volno učitelé nižších stupňů škol nepotřebují k výkonu profese hluboké odborné znalosti u učitelů se projevuje zřetelná profesionální deformace

Může učitel stres a další zátěže „regulovat“ přímo při výkonu práce? vypětí ve vyučovacích hodinách vyvažovat o přestávkách odpočinkem v prostoru, kde je zachováno soukromí pro ty učitele, kteří preferují ticho a klid v naprostém soukromí si zacvičit nebo jen uvolnit mimiku omezit celodenní pobyt s kolegy ve sborovně či kabinetu, přestože poskytuje možnost vypovídat se z mnoha starostí (ale obvykle jen těm, kdo pobyt v kolektivu preferují) kontaktovat se s psychoterapeutem

ZÁVĚREM Pokud se nezačne bez odkladu a intenzivně řešit problematika stresu, deprivace a psychické zátěže učitelů, může nastat doba, ve které se bude na špičkové a zároveň empatické učitele jen vzpomínat.