Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
Úspory energie a regenerace
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Vládní návrh novely zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Státní energetická inspekce
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Správa místních poplatků
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Zákon č. 406/2000 Sb. z pohledu energetického auditu
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Česká inspekce životního prostředí
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Zákon č. 76 o integrované prevenci obsahuje ustanovení, týkající se účinnosti užití energie: §4 odst. 1 stanoví obsah žádosti o vydání integrovaného povolení písm. l) popis dalších plánovaných opatření k zajištění povinností preventivního charakteru, jako například hospodárné využívání energie,…

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií § 14 Při stanovení závazných podmínek provozu úřad vychází z použití nejlepších dostupných technik…. se zřetelem k technickým charakteristikám zařízení… § 18 Úřad provede…alespoň každých 8 let kontrolu, zda nedošlo ke změně okolností… § 45 Stavební povolení nelze vydat bez pravomocného integrovaného povolení.

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Příloha 3 k zákonu – Hlediska pro určování nejlepších dostupných technik Položka 9. Spotřeba a druh surovin používaných v technologickém procesu a jejich energetická účinnost

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Vyhláška č. 554/2002 Sb., kterou se stanoví vzor žádosti o vydání integrovaného povolení, rozsah a způsob jejího vyplnění Přílohy k žádosti – položka VIII. Zpráva o energetickém auditu podle § 9 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Část B, položka 7.4- Pokud má provozovatel zařízení aktuální energetický audit podle § 9 zákona č. 406/2000 Sb. na zařízení nebo jeho část, přiloží tento audit do přílohy žádosti. U nově zřizovaných jednotek na výrobu elektrické nebo tepelné energie nebo při jejich změně se uvádí údaje v souladu s § 6 zákona č. 406/2000 Sb. Uvádí se využití alternativních zdrojů energie, využití tepla vznikajícího při procesech spalování nebo spoluspalování odpadu.

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Porovnávají se parametry zařízení jako je spotřeba energií a energetická účinnost s parametry nejlepších dostupných technik.

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií § 6 – Účinnost užití energie Výrobce elektřiny nebo tepelné energie je povinen u nových zařízení zajistit minimální účinnost užití energie stanovenou vyhláškou č. 150/2001 Sb. Tuto povinnost má i u změny dokončených staveb.

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií §9 Energetický audit Energetický audit je soubor činností, jejichž výsledkem jsou informace o způsobech a úrovni využívání energie v budovách a energetickém hospodářství prověřovaných fyzických a právnických osob a návrh opatření, která je třeba realizovat pro dosažení energetických úspor.

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Vyhláška č. 213/2000 Sb., ve znění vyhlášky č. 425/2004 Sb., kterými se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu Písemná zpráva o energetickém auditu obsahuje hodnocení současné úrovně provozovaného energetického hospodářství a budov, celkovou výši technicky dosažitelných energetických úspor, ekonomické a environmentální vyhodnocení a závazný výstup v podobě evidenčního listu.

Zkušenosti s propojením obou zákonů: 0

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií SEI neobdržela zatím žádný podnět ke kontrole kvality energetického auditu, přikládaného k žádosti o integrované povolení, z čehož mohou vyplynout dva závěry: 1. Audit není vyžadován, nebo 2. Audit není považován za natolik závažný dokument, aby se jím úřad zabýval.

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Návrh na novelizaci zákona č. 76/2002 Sb. Návrh na novelizaci zákona č. 76/2002 Sb. §7 Účastníci řízení Za účastníka řízení se považuje také ten, kde by jím byl podle zvláštních právních předpisů- v pozn. pod čarou se doplňuje zákon č.458/2000 Sb., energetický zákon, kde je upravena působnost SEI

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Vkládá se nový § 34a: SEI kontroluje plnění povinností stanovených tímto zákonem nebo integrovaným povolením podle § 9 zákona o hospodaření § 93 odst. 1 zákona č. 458/2000 Sb. rozšiřuje působnost SEI i na definovanou kontrolu zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci

Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Děkuji Vám za pozornost.