Výživa ženy v období těhotenství a laktace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference se zaměřením
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Výživa ženy v období těhotenství a laktace
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Výživa těhotných a kojících žen
Výživa v těhotenství M. Dastych.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Výživa ženy v období těhotenství a laktace Mgr. Lucie Machačová machacova.luc@gmail.com

Osnova Změny v těhotenství Výživa v prekoncepčním období Výživa v těhotenství Doplňky stravy v těhotenství Tělesné obtíže v těhotenství Výživa v období laktace

Změny v organismu těhotné ženy Tělesné změny – růst orgánů (děloha, prsa, placenta, plod, plodová voda, pupečník, tuková tkáň), zvýšen objem vody o 6l, objem krve stoupá o 30 %, Funkční: zvyšuje se srdeční výdej o 30-40%, minutová ventilace, snížení imunitních funkcí, snížená motilita GIT, změny endokrinních funkcí, metabolické změny Změny, ke kterým dochází u gravidních žen, považujeme za fyziologické a po ukončení těhotenství změny samy vymizí.

Změny související s výživou Dutina ústní – změna složení slin Nauzea, zvracení GIT – pálení žáhy, zpomalená motilita GIT, meteorismus, obstipace Změna chutí – vyšší citlivost na pachy a chutě, objevují se až neobvyklé změny př. pica syndrom U těhotných můžeme výjimečně pozorovat fenomén zvaný pica syndrom, je provázen nezadržitelnou chutí na neobvyklé látky, jako jsou omítka, mýdlo, hlína, železné předměty a další.

Hmotnostní změny v těhotenství průměrný fyziologický přírůstek 11-14 kg % ideální tělesné hmotnosti BMI Doporučený přírůstek v těhotenství (kg) Podváha < 90 < 18,5 11-18 Normální 90-120 18,5-24,9 11-15 Nadváha 120-135 25-29,9 7-11 Obezita > 135 ≥ 30 7 Přírůstek hmotnosti je tvořen plodovým vejcem a těhotenskými změnami v těle matky. Minimální váhový přírůstek je 7 kg, pokud je navýšení váhy menší může dojít k narušení vývoje plodu. Optimální přírůstek: 1. trimestru dojde k navýšení cca o 1-2 kg. Ve druhém a třetím trimestru se rychlost přírůstku zvyšuje na 0,3-0,4 kg týdně, což je asi 1,2 – 1,6 kg za měsíc.

Změny v metabolismu hlavních živin Vlivem hormonů od matky, tvorbou nových hormonů ve fetoplacentární jednotce a transportem látek přes placentu Bazální metabolismus zvýšená rychlost bazálního metabolismu Tuky 1. polovina: ukládání a tvorba tukové tkáně 2. polovina: stimulace lipolýzy (štěpí se tuky) → nárůst plasmatické hladiny lipidů (cholesterolu, triacylglyceroly, fosfolipidů, volných mastných kyselin a lipoproteinů )

Změny v metabolismu hlavních živin Sacharidy: Dítě je závislé na přísunu glukózy přes placentu. 1.trimestr: anabolická fáze, vyšší citlivost na inzulin. 2. a 3. trimestr: zvyšuje se rezistence tkání na inzulín. Narůstající inzulinová rezistence klade na tělo matky větší nároky ve smyslu zvýšené potřeby sekrece inzulinu. To může vyústit až v Gestační diabetes mellitus (GDM) Dochází ke snižování využití glukosy, jsou využívány alternativní zdroje energie, mastné kyseliny. Gestační diabetes mellitus (GDM) - porucha tolerance glukózy vzniklá v těhotenství, která odpovídá kriteriím pro diabetes mellitus Inzulin působí jako růstový faktor, jenž podporuje rozvoj placenty a napomáhá při tvorbě tukových zásob matky, potřebných pro metabolické pochody těhotné a vyvíjejícího se plodu.

Změny v metabolismu hlavních živin Bílkoviny Nepostradatelné, nezbytné pro růst plodu a syntézu tkání matky Od 3.měsíce se ukládá cca 5-6 g B/den z potravy Snižuje se produkce a vylučování odpodních produktů metabolismu B potřeba navýšena o 10-15g/den Při nedostatku dochází ke katabolismu B mateřských zásob

Výživa v prekoncepčním období Optimální tělesná hmotnost Dostatečný a vyvážený příjem hlavních živin Pestrá strava Polynenasycené mastné kyseliny (PMK) Kyselina listová Výživa otce dítěte – kvalita spermií Kvalita stravy - výživový stav matky před otěhotněním (dostatek Energie, skladba stravy), jedna z prevencí VVV, zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění, stravovací návyky matky ovlivní později stravování dítěte Redukční diety se v těhotenství nedoporučují

Kyselina listová pro normální dělení buněk → prevence defektu neurální trubice Optimálně 3 měsíce před otěhotněním + alespoň v 1.trimestr Zdroje: listová zelenina, košťálová zelenina, ořechy, luštěniny, pšeničné klíčky, kvasnice a vnitřnosti, DDD až 600 µg/den Další fce: podílí na tvorbě purinových a pyrimidinových nukleotidů (základ DNA, RNA), pro konverzi homocysteinu na methionin, podílí se i na syntéze histidinu, cholinu a serinu, donor jednouhlíkatých skupin. Pozor na úpravu potravin- je značně nestabilní Vrozené vývojové vady neurální trubice - malformacemi v páteři či mozku. Nejběžnější typy: spina bifida (50 %), anencefalie (40 %) a ostatní (10 % - encefalokéla, kraniorachischis).

Jak uhradit potřebné množství? Zvýšit příjem potravin bohatých na kyselinu listovou - V naší populaci velmi obtížné B) Suplementace doplňkem stravy - doporučuje se C) Fortifikace potravin - povinné v USA, Kanadě, (53 zemí), u nás ne Fortifikace – obohacování potravin (konkrétně mouka u kyseliny listové)

Výživa v těhotenství Energie navýšení v 2 a 3. trimestru Cca o 200-300 kcal/den, celkem až 10 000 KJ/den Hlídat přírůstky na váze 300 kcal =

Potřeba hlavních živin Bílkoviny: 15 % E příjmu, navýšení o 10-15g/den (DDD cca 75-80 g/den), Tuky: 30 % E příjmu, DDD cca 75g/den, Sacharidy: až 60 % E příjmu, vzhledem k narušené regulaci glukózy vybírat spíše zdroje polysacharidů. 15 g bílkovin = 500 ml mléka B nevynechávat kvalitní zdroje bílkovin, rost:živ =1:1 Zdroje bílkovin živočišné (maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky), rostlinné (luštěniny, sója, pečivo) Tuky – kvalitní (ryby, ořechy, semínka) zdroje polysacharidů (pečivo, přílohy, luštěniny, zelenina, ovoce- méně)

Tuky podrobněji nasycené:mono:polynenasycené MK 1(20-30g):1,4(28-42 g):1,6(12-18g) Pozor na transnenasycené MK (možná souvislost s předčasnými porody)

Polynenasycené MK – PUFA DHA – dokosahexaenová kyselina Esenciální Jsou součástí buněčných membrán centrální nervové soustavy, šedé hmoty mozkové a oční sítnice Nezbytné pro správný vývoj mozku Saturace dítěte závislá na saturaci matky DHA – mořské ryby a mořské produkty, doporučení 200 mg/den DHA – dokosahexaenová kyselina

Důležité vitaminy v těhotenství Stoupá potřeba většiny vitaminů vitamin D (5-10 µg) vitamin E (13 mg) vitamin K (75 mg) Vitamin A (1000 µg) B1 (1,5 mg) B2 (1,6 mg) B6 (2,5 mg) Kys. listová (600 µg) Niacin (18 mg) B12 (3,5 mg) C (110 mg)

Vitamin A (retinol x karotenoidy) diferenciace a růst epitelových buněk ovlivnění procesu vidění zrání pohlavních buněk a pro vývoj plodu Vysoké dávky mohou vést k teratogennímu poškození plodu – 1.trimestr → vyloučit zdroje bohaté na vitamin A (játra a výrobky z jater) DDD retinolu 1000 µg Karotenoidy – prekurzory vitaminu A, jejich přeměna na vitamin A je regulovány, proto nehrozí nežádoucí účinky

Vitamin D ovlivňuje vstřebávání vápníku → regulace homeostázy vápníku a mineralizace kostí vliv na imunitu a podpora diferenciace a proliferace některých buněk podílí na vzniku kostí a zubů DDD 5 µg na den ? Zdroje: UV-záření, rybí tuk, ryby, vaječný žloutek Vitamin D – dvě podoby: Vitamin D2, obsažený hlavně v rostlinných zdrojích, a vitamin D3, nacházející se v živočišných zdrojích. Vitamin D3 je organismus schopen za pomoci UV záření syntetizovat v kůži. Tyto formy vitaminu D jsou v játrech a ledvinách dále metabolizovány na aktivní formu vitaminu D – kalcitriol.

Vitamin E a C Antioxidanty Imunita Pozitivní účinek na vznik preeklampsie a gestační hypertenze – není zcela jasné DDD vitaminu E – 13 mg/den DDD vitaminu C – 110 mg/den Antioxidanty – proti volným radikálům

Důležité minerální látky v těhotenství Vápník (1000 mg) Železo (30 mg) Jod (230 µg) Zinek (10 mg) Hořčík (310 mg) Selen (50 µg) Měď (1,25 mg)

Jod syntézu hormonů štítné žlázy vývoji mozku a dalších tkání Při deficitu: špatné prospívání plodu, nižší porodní hmotnost, potrat, v případě velkého deficitu  postižení mozku Zdroje: mořští živočichové, fortifikovaná sůl, mléko a mléčné výrobky DDD 230 µg/den. Deficit jodu v průběhu těhotenství přispívá k abortům, přenášení, vzniku malformací, zvyšuje se perinatální mortalita a morbidita. Dochází k poruchám vývoje centrálního nervového systému, což má za následek porod deficitního jedince, tento stav označujeme jako kretenismus

Vápník Pro tvorbu kostí a zubů Prevence preeklampsie Zvyšuje se vstřebávání vápníku až 2x. Zdroje: mléčné výrobky, mléko, košťálová zelenina, skořápkové ovoce. DDD 1000 mg

Železo vysoké nároky na železo (hlavně po 20.t.g.) častý výskyt deficitu v těhotenství (20-60 % žen) (stanovení z hemoglobinu norma nad 110 g hemoglobinu/l krve) 15-20 % žen dostatečné zásoby + vhodná strava = ok  Adaptační mech.: zvyšuje se vstřebatelnost Fe až na 66 %, nepřítomna ztráta Fe menstruací. Rozvoj anémie z nedostatku železa DDD 30 mg/den, ženy s anémií 120-240 mg/den vysoké nároky na železo (červené krvinky – hemoglobin) deficit před otěhotněním často následně deficit i v těhotenství Sideropenická anémie - V důsledku nedostatku hemoglobinu se snižuje transport kyslíku k plodu a dochází k rozvoji hypoxie , vliv na porodní hmotnost dítěte

Železo - zdroje hemové železo vstřebatelnost 20-30 %, nehemové železo vstřebatelnost 2-5%, vnitřnosti, maso, vejce, luštěniny vstřebatelnost snižují (šťavelany, fenolové látky, vysoký příjem vápníku) vstřebatelnost zvyšuje (vitamin C, živočišné bílkoviny a některé organické kyseliny), Hemové formy železa v živočišných zdrojích. Nejvíce v mase, masných výrobcích, vnitřnostech a rybách. Spotřeba hemového železa je kolem 5-10 % celkového příjmu železa z běžné smíšené stravy. Nehemové formy železa v rostlinných zdrojích. Největším zdrojem jsou obiloviny, zelenina, ořechy, luštěniny. Zastoupení nehemového železa je ve stravě výraznější, tvoří až 85 % z celkového příjmu železa Šťavelany – mangold, špenát, kapusta, červená řepa, .. Fenolové látky – čaj, káva, víno

Hořčík předčasná děložní činnost →potrat, předčasný porod SIDS - Syndrom náhlého úmrtí novorozence Zdroje: luštěniny, sójové boby, ořechy, pomeranče, brambory, mléko a MV Vysoké dávky Ca ↑ exkreci Mg DDD 310 mg

Selen a zinek Zinek Pro správný růst Zdroje: obilniny, maso, vejce, sýry plody moře DDD 10 mg Selen Antioxidant, deficit a potrat? Zdroje: maso, ryby, vejce, čočka, chřest… záleží na obsahu v půdě DDD 30-70 µg/den Deficit zinku – vede k růstovým retardacím plodu, nízká porodní hmotnost Pozor u vegetariánek a osob konzumujících vysoké dávky železa

Vláknina, tekutiny Vláknina: DDD 30 g/den Tekutiny: 30-35 ml/kg tělesné hmotnosti/den, záleží na vnitřních a vnějších podmínkách (hl. zvracení, okolní teplota apod.) Základ voda slabě mineralizovaná, pozor na bylinné čaje, vždy konzultovat s lékařem či lékárníkem. Vláknina: pečivo – celozrnné!! Více než obyč., luštěniny, přílohy, zelenina, ovoce

Doplňky stravy v těhotenství Výsledky studie (ČR, 2011) Deficitní látky: kyselina listová, vitamin D, jod, železo. Ostatní nutrienty byly přijímány v adekvátním množství. Kyselina listová doporučována všem ženám! Jod doporučuje Česká endokrinologická a pediatrická společnost. (USA také)! Ostatní látky nejsou celoplošně doporučovány! HRONEK, M., et al. Dietary intake of energy and nutrients in relation to resting energy expenditure and anthropometric parameters of Czech pregnant women. Eur J Nutr. 2011, vol. 50.

DS Výsledky (DP, Machačová, 2012), 27 těhotných Všechny užívaly DS (52% i před těhotenstvím) Všechny ženy měly deficitní příjem kyseliny listové a železa !! Jen jedna žena má dostatek jodu a 4 dostatek vitaminu D.

DS DS typu Mamavit atd. Komplex vitaminů a minerálních látek Doplní nedostatky (+) Interakce nutrientů (-) Vedou k nadměrně velkému příjmu jiných nutrientů (-) Niacin 366 % DDD Měď 330 % DDD Vitamin E 287 % DDD

DS - jak postupovat Nedostatek nějaké složky ve stravě? Změna stravování, navýšit příjem potravin bohatých na danou látku Doplněk stravy Snaha o přípravky s menším počtem složek → cílem je doplnit pouze deficitní složky Zabránit abnormálním dávkám, eliminovat možné interakce

Které ženy mohou být ohrožené? Ženy adolescentní, podvyživené na počátku a v průběhu těhotenství, sociálně a ekonomicky slabší, s nižším vzděláním, ženy závislé na alkoholu, drogách, kuřačky, ženy stravující se alternativními dietami, s vícečetným těhotenstvím, ženy s krátkým intervalem mezi těhotenstvími, ženy obézní, s onemocněním GIT (Crohnova choroba, Ulcerózní kolitida, celiakie, DM, …) ženy s časově náročným zaměstnáním.

Tělesné obtíže v těhotenství Zácpa Zvracení Pyróza Otoky Anémie Gestační diabetes Zdravý chrup

Zácpa Vliv hormonání (progesteron ↓ peristaltiky), tlak rostoucí dělohy na GIT, omezená pohybová aktivita, konzumace suplement železa, změna stravovacích návyků. Th: pitný režim, vláknina (min. 5 porcí O+Z, celozrnné výrobky, vločky, psyllium, semínka), pohyb (alespoň chůze), kysané mléčné výrobky, Šaratice, Zaječická, kompoty Na každého zabírá jiné opatření

Nauzea a zvracení Až u 70 % těhotných Strava častěji během dne, ráno před vstanutím z postele něco sladkého, snídat, předcházet pocitu hladu, vyhýbat se příliš tučným jídlům, perlivým nápojům, někdy lépe snášena studená jídla než teplá V případě zvracení - dostatečný pitný režim, vody středně a silně mineralizované, - správná ústní hygiena, nečistit si zuby hned po zvracení, vypláchnout ústa a čistit zuby až po 30 minutách Pravděpodobně vliv choriogonadotropního hormonu (hCG) Hypoglikemie, Silnější vnímání pachů, Snížená motilita GIT Zvracení začíná mezi 4.-7. týdnem gravidity a končí ve většině případů do konce 16. týdne

Pyróza Původce je především růst dělohy a její tlak na orgány uložené v dutině břišní a také vliv progesteronu, který snižuje napětí svěrače mezi jícnem a žaludkem. Th: jídla nedráždivá, ne příliš tučná a vyvarovat se alkoholu. Vhodné je také nechodit spát bezprostředně po jídle, spát se zvýšenou horní polovinou těla

Otoky Otoky +jiné příznaky (bílkovina v moči, ↑TK) = závažný stav (preeklampsie), řeší lékař Mírné otoky (kotníky, zápěstí, prsty) bez bílkoviny v moči, ↑TK Dostatečný přísun tekutin (neomezovat tekutiny), slabě mineralizované vody s nízkým obsahem sodíku pod 20 mg/l, omezení soli ve stravě vyhnout se dlouhému stání na jenom místě, pohyb, cévní gymnastika …

Gestační diabetes porucha tolerance glukózy vzniklá v těhotenství, která odpovídá kriteriím pro diabetes mellitus Diabetická fetopatie, vyšší riziko VVV, riziko hypoglykémie dítěte po porodu Rizikové faktory: genetika + faktory vnějšího prostředí Diagnostika 24. a 28. týdnem těhotenství V ČR 3-4 % gravidních žen Diabetická fetopatie (Makrosomie, porodní traumata, Organomegalie, Zvýšené ukládání abdominálního tuku, lanugo, Hyperinzulinémie, Hypoglykémie, hypokalcemie, icterus, Porodní asfyxie, zvýšená neuromuskulární dráždivost, respiratory distress syndrom, ..) faktory vnějšího prostředí: věk, tělesná váha a etnická příslušnost, výskyt DM v rodině, GDM v předchozích těhotenstvích, poruchu glukózové tolerance v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce, problémy v předešlých těhotenstvích (porod mrtvého plodu, porodní hmotnost novorozence nad 4 kg, spontánní potraty, glykosurie)

Úprava stravy Cíl: glykémie nalačno do 5,5 mmol/l Dietní doporučení závisí na potřebách těhotné a vyvíjejícího se plodu, na tělesné váze a výšce matky a na současných hladinách glukózy v krvi První opatření: vynechání volného cukru, medu a slazených pokrmů a nápojů Dávka sacharidů (275-300 g/den)má být rovnoměrně rozdělena do minimálně šesti denních jídel sníží se nálož sacharidů v jedné porci a tím pádem i nebezpečí vzniku postprandiální glykemie. Pravidelnost stravování. Ideální interval mezi jednotlivými jídly jsou tři hodiny Důležitá druhá večeře, kde by se mělo objevit kromě kousku ovoce i pečivo, dodávající tělu polysacharidy a tím zamezující nočnímu hladovění Další terapie: Indikována terapie inzulinem, Selfmonitoring, Pohybová aktivita

Zdravý chrup U některých žen je zvýšená kazivost zubů, je dávána do souvislosti s těhotenským zvracením, změnou životosprávy. V prevenci vzniku zubního kazu rozhodují: 1. Skladba jídelníčku (plnohodnotná strava, obsah a skladba sacharidů) 2. Návyky ústní hygieny 3. Preventivní prohlídky chrupu

Výživa kojící ženy Tvorba mateřského mléka znamená pro matku zvýšený výdej energie:o cca 380-500 kcal (1590 KJ-2095 KJ) bílkoviny o cca 15-20 g/den vitaminů – mírné navýšení u některých vitaminů minerálních látek – mírné navýšení u některých minerálních látek tekutin: přidat 500-1000ml/den

Kterým potravinám se vyhnout U některých dětí mohou nadýmavé potravin konzumované matkou, způsobovat nadýmání (posuzovat individuálně, zbytečně se neomezovat) Citrusové plody, ryby, vejce, ořechy, mléko – konzumovat v přiměřeném množství (potravinová pyramida), případně sledovat reakci dítěte – Alergie!!

Mléko a výživa matky Množství stravy ani tekutin neovlivňuje množství mléka, pouze v případě těžkých malnutricí jod, selen, mastné kyseliny a vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminu C a některé vitaminy ze skupiny B) mohou obsahově v mateřském mléce kolísat. Tyto elementy je nutné dodávat stravou denně. Vitaminy rozpustné v tuku v MM příliš nekolísají Nutrienty jako je např. kyselina listová, vápník, železo, zinek, měď, vit. D→Obsahuje mateřské mléko ve stabilní koncentraci a její obsah není závislý na nutričním příjmu Potřeba některých minerálních látek (Zn a Fe) nezávisí ani tak na jejich množství v mateřském mléce, je spíše důležitá kvalitní strava již v období těhotenství, kdy si dítě vytváří zásoby těchto minerálních látek.

Děkuji za pozornost