Pověsti 6. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
CZ KVÍZ.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Libuši VY_32_INOVACE_15 Sada 9
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Kostelec nad Černými lesy
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
4. Ročník – čtení, vlastivěda
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
TYPY POVĚSTI Mgr. Michal Oblouk
Výprava do minulosti I O praotci Čechovi O Krokovi O Libuši.
Obrázky z našich dějin Mgr. Lubomír Šára
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Staré pověsti české.
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
PAMÁTKY PRAHA.
Naše nejstarší minulost v pověstech 4. ročník
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Lumírovci 8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Příchod Slovanů, praotec Čech.
Opakování pověstí (1. – 7.) O praotci Čechovi, Krok a jeho dcery,
VY_32_INOVACE_18_07_hora Říp – praotec Čech
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Pověsti 6. ročník

Pověst = epický (prozaický) žánr, který čerpá z dějů minulosti - u jejího vzniku bývá skutečná událost nebo osobnost + autor přidá svoji fantazii

pověst se váže : k místu k události k historické postavě

POVĚSTI DĚLÍME : 1. místní - připínají se k bodům v kraji - obydlí, kaple, sochy, mosty…

…studánky, hřbitovy, zříceniny…

- velmi často to bývají místa neštěstí = lomy, strže…také naleziště pokladů

- v místních pověstech často vystupují démonické bytosti = skřítci, mužíci, víly, čerti, loupežníci, bludičky…

Bohuslav Fišer : Třemšínský poklad – pověsti z kraje pod Třemšínem, oblast brdských lesů a kopců … Čertův balvan, Lesní mužíček, Březnický poklad, Zajatý myslivec, Oříšky…

O původu města Rožmitálu Majitelé hradu Třemšína pořádali často štvanice. Jeden rytíř zabloudil a dostal se na malé návrší. Tam se kůň začal vzpínat a nechtěl dál. Rytíř uviděl pod kopyty kříž. Sebral ho a brzy nalezl družinu. V noci se mu zjevila mrtvá matka a radila, aby na místě nálezu nechal postavit kostel.

Rytíř poslechl, les v okolí byl vykácen, lidé si postavili obydlí, vznikla osada Luh. Nedaleká bažina se proměnila v Podzámecký rybník a za ním byl postaven hrad. Kostel nese název Farní kostel Povýšení sv. Kříže a město se nazývá Rožmitál pod Třemšínem.

Třemšínský poklad Třemšínský hrad, patřící rodu Buziců, byl zničen v první polovině 15. století, když přišli husité do zdejší krajiny. Na památku zašlé slávy zůstala pouze třemšínská studánka (původně hradní studně).Vypráví se o ní, že je v ní vzácný poklad hlídaný třemšínským mužíčkem.

Mužíček sídlí ve staré chodbě, která vedla z Třemšína do zámku v Rožmitále. Poklad může člověk vidět jen na Velký pátek a při hledání nesmí nikdo promluvit, dokud poklad neodnese domů. Jednou se 3 sousedé z Roželova vydali pro poklad. Ze studánky vystoupily 3 zlaté pruty a oni je tahali ven.

Náhle se lesem rozneslo : „Roželov hoří Náhle se lesem rozneslo : „Roželov hoří!“ A sousedé zvolali : „Pro pána krále!“…a poklad zmizel pod vodou. Sousedé se rozběhli k domovu, ale nikde nehořelo… jen za nimi se z lesa ozval hlasitý smích.

historické - vztahují se k období národních dějin, k historickým událostem s přesným místem nebo k osobám Alois Jirásek : Staré pověsti české

Alois Jirásek - český spisovatel, autor nejslavnějších českých pověstí

O Čechovi - dva bratři Čech a Lech opustili se svou družinou oblast kolem řeky Visly a hledali nový úrodný kraj. Stanuli pod horou Říp, Čech na ni vystoupil a když viděl krásnou a bohatou rovinu před sebou, rozhodl se zůstat. Země byla pojmenována na přání družiny podle něho - Čechy.

Krokovy dcery - nejstarší dcera moudrého vévody se jmenovala Kazi - byla to věštkyně a kouzelnice. Druhá měla jméno Teta - jemná a věřící kněžka a třetí byla Libuše - rozumná, moudrá a ušlechtilá, uměla předvídat budoucnost. Po Krokově smrti si ji lid zvolil za soudkyni.

Založení Prahy - Když Přemysl a Libuše začali řídit českou zemi, měla Libuše vidění : „Vidím město veliké, jehož sláva se nebes dotýká! Jděte tam a naleznete člověka, který otesává práh obydlí. A protože se nízkému prahu ve snaze projít dveřmi klanějí i velcí pánové, nazvěte hrad, který tam vystavíte, Prahou.“ A tak se stalo…

Blaník - podle pověsti je v hoře Blaník ukryté silné české vojsko rytířů, které vyjede české zemi na pomoc, až bude nejhůře.

Použitá literatura : Soukal, J. : Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ