Cizorodé látky v potravinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

Zákon o obalech Česká republika
BIOCHEMIE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
CHEMIE KOLEM NÁS!.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
geneticky modifikované rostliny
Změny v potravinách.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Praktická analytická chemie
Složky krajiny a životní prostředí
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Základy chemických technologií 2009
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny rostlinného původu
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Transkript prezentace:

Cizorodé látky v potravinách Hejmalová Michaela

Nutriční toxikologie spolu s potravou vstupuje do organismu řada látek z prostředí, které se vyznačují toxickým potenciálem do potravy se dostávají ze životního prostředí, z ovzduší, zkontaminované vody, půdy, v důsledku aplikace agrochemických prostředků, při technologickém zpracování potravinářských surovin, při výrobě potravin, jejich balení nebo transportu

Cizorodé látky Za cizorodé látky v poživatinách se považují látky: 1. které nejsou přirozenou složkou poživatin 2. které se nepoužívají samostatně jako poživatiny nebo typické potravinářské přísady bez ohledu na svou nutriční hodnotu 3. jejich přítomnost v poživatině, popř. výše jejich obsahu může ohrozit zdraví člověka 4. které nejsou pro daný druh poživatin charakteristické.

Dělení cizorodých látek Cizorodé látky v potravinách se dělí do tří základních skupin: kontaminanty – látky kontaminující přicházející do potravy z prostředí aditiva – látky přidávané do potravin záměrně sekundární cizorodé látky

Kontaminanty Jedná se o znečišťující látky, které se do potravin dostávají nahodile. Cizorodé látky kontaminující potravinu zahrnují: anorganické – těžké kovy, dusičnany organické látky - polychlorované bifenyly (PCB), mykotoxiny, obalové materiály, pesticidy, průmyslové jedy, antibiotika, hormony

Potravinová aditiva látky, které se do potravin přidávají k zlepšení některých vlastností nebo z jiných, technických důvodů rozdělují se do skupin podle funkcí, které zajišťují po přidání do potraviny, jsou to např. stabilizátory, zahušťovadla, gelotvorné látky, látky proti tvoření hrudek a spékavosti, glazovací činidla, plyny užívané při balení potravin, hnací plyny

Typy potravinových aditiv Nejčastěji se podle účelu používání rozeznává 6 hlavních skupin aditivních látek: látky prodlužující údržnost látky upravující aroma (chuť, vůně) látky upravující barvu látky upravující texturu látky zvyšující biologickou hodnotu další aditivní látky

Sekundární cizorodé látky látky vznikající nežádoucími reakcemi  potravinách při: špatném skladování - mykotocxiny technologických procesech – akrylamid, PAU endogenně v lidském těle - nitrosaminy

Děkuji za pozornost