Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Obchodní společnosti.
JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Podnik jako právní subjekt
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
Základní právní předpisy
Komanditní společnost
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
ZÁKLADNÍ ODVĚTVÍ SOUKROMÉHO PRÁVA
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Zákonné zastoupení Martina Jandová, Kateřina Nováková,
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Právní dokumenty v organizaci
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
PLNÁ MOC (ZMOCNĚNÍ) Jde o zmocnění, udělené k určitému úkonu nebo k určitému jednání. Ten, kdo dává plnou moc, se nazývá zmocnitel – zastoupený (může být.
Právní subjektivita Petr Machala.
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Právní procesy.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
Skončení pracovního poměru
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Komanditní společnost
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
vedoucí odštěpného závodu
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
1© Rödl & Partner Mgr. Václav Vlk | Konference Nové soukromé právo | Zástupce kolektivního statutárního orgánu vůči zaměstnancům (ve.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Veřejnoprávní smlouvy
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Pracovně právní vztahy
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Postup při zřizování obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
JEDNODUCHÁ PRÁVNÍ LISTINA
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
ODVOLÁNÍ PLNÉ MOCI ZMOCNITELEM
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Živnostenské podnikání
Postup při zřizování obchodní společnosti
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra Švehlová Soňa 1.ročník, VSRR

Zastoupení dělíme na: zákonné smluvní

Co je zákonné zastoupení? zákonné zastoupení vzniká ze zákona na základě rozhodnutí soudu, státního orgánu a je upraven občanským zákoníkem pro: fyzickou osobu případ jiných vážných důvodů případ střetu zájmů zastoupeného a zákonného zástupce vyřizování běžných záležitostí

Co je smyslem zákonného zastoupení? umožnit zastoupení osoby, která nemá způsobilost jednat umožnit zastoupení osoby, která má způsobilost jednat, avšak zastoupení jí ulehčuje situaci

Zákonné zastoupení u FO pokud nejsou FO způsobilé úkonům, jednají za ně jejich zákonní zástupci u nezletilých např. toto upravuje zákon o rodině u nesvéprávných lidí

Zákonné zastoupení u PO je dáno obchodním zákoníkem a za podnikatele může jednat: vedoucí organizační složky osoba pověřená při provozování podniku podniká-li obchodní společnost na základě ŽL nebo koncesní listiny podle obchodního zákoníku existují případy, kdy právnické osobě stanoví zástupce soud

Zánik zákonného zastoupení absolutně - skončilo zastoupení určitým zástupcem a zastoupený již nadále zastoupen nebude relativně - místo jednoho zástupce bude ustanoven jiný

Smluvní zastoupení jedná se o plnou moc, což je jednostranný právní úkon adresovaný třetím osobám, jímž při smluvním zastoupení dává na vědomí, že určitá osoba je oprávněna jej v určitém rozsahu zastupovat zastoupený při zákonném zastoupení nemá způsobilost k právním úkonům, ale ke smluvnímu zastoupení ji mít musí (jak pro uzavření smlouvy, tak pro úkon, který je předmětem zastoupení).

Plnou moc rozlišujeme: všeobecná (generální) zvláštní (speciální) podle formy: písemná ústní v plné moci může být situace, kdy je více zástupců a ti si mezi sebou rozdělí rozsah oprávnění, pokud tak neučiní, nazýváme tento případ kolektivní plná moc

Vzor plné moci Plná moc   Já, níže podepsaná Markéta Veselá, zmocňuji svou sestru, slečnu Annu Ryklovou, číslo občanského průkazu JS 217212, bytem v Klatovech, Okružní 10, k převzetí mé mzdy za měsíc leden 2008. Klatovy 23. ledna 2008 (vlastnoruční podpis) Markéta Veselá Máchova 16 Klatovy

Zánik plné moci provedením úkonu, odvoláním zmocnitelovým nebo výpovědí zmocnitele, smrtí zmocněnce nebo smrtí zmocnitele, zánikem PO, která je zmocněncem nebo zmocnitelem, zanikla-li bez sukcese, uplynutím času.

Literatura http://mrfera.blog.cz/0712/zastoupeni ze dne 9.3. 2008 Plecitý V., Občanský zákoník. 4.doplňující vydání. Eurounion, 2007. Lochmanová L., Jednání podnikatele v právních vztazích. Universita Palackého v Olomouci. Diplomová práce.